![](https://condeiulardelean.ro/wp-content/uploads/2023/04/exp-patrimoniu.jpg)
Victoria Ballun și Jozsef Varga, Două puncte Expoziția artiștilor Victoria Ballun și Jozsef Varga poate fi interpretată ca un proiect mixt, eclectic în ce privește subiectul, mesajul și tehnica în care sunt realizate lucrările. De la moduri de reprezentare consacrate de academismul clasic, prin tehnici artistice precum pictura și grafica, în galerie mai întâlnim și lucrări realizate după normele impuse de conceptualism, prin prezența câtorva instalații artistice și includerea ready-made-ului (obiecte luate din viața de zi cu zi și transpuse ca atare într-un context artistic). Este cazul unei sculpturi în marmură (foto), în forma unei mâini scheletice, care ține un mic și vechi portofel roșu. O sculptură cu ready-made, o lucrare interesantă ce transmite mesaje legate de nevoia omului, adesea exagerată, de a poseda bunuri cu orice preț. Acesta fiind doar un exemplu a ceea ce putem descoperi în galerie. Alte teme din cadrul expoziției sunt amintirea sau digitalizarea. Expoziția a putut fi vizitată până pe 1 martie.
Patrimoniul cultural prin ochii copiilor, expoziție de desene
Proiectul este interesant prin faptul că, prin intermediul desenului și a picturii, li s-a dat copiilor libertatea de a se exprima în legătură cu patrimoniul cultural. Astfel copiii participanți, elevi de gimnaziu, au avut ocazia să redea vizual ceea ce ei înțeleg prin noțiunea de patrimoniu cultural. Rezultatele au fost diverse, ei redând fie vederi din centre istorice din Țară, cu clădiri emblematice, fie imagini subiective ale unor clădiri de patrimoniu, în care au inclus și elemente fantastice. Des reprezentate în expoziție au fost vederi din centrul istoric al Sighișoarei. În legătură cu acest proiect, organizatorii au transmis la data organizării: „Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează în fiecare an o excursie de studiu pentru elevii claselor V-VIII din județul Harghita, cu ocazia Zilelor Patrimoniului Cultural, proiect inițiat de Consiliul Europei, cu scopul popularizării patrimoniului cultural. Desenele expuse rezultă din impresiile colectate de elevi din excursie și aparțin unor elevi ai școlilor generale din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni și Cristuru-Secuiesc”. Expoziția a putut fi vizitată până astăzi, 9 martie. Organizatori au fost: Consiliul Județean Harghita, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita, Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita.
Mesajul președintelui CJ Harghita
Despre activitatea Galeriei de Artă, președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, scria pe pagina personală de Facebook, după vernisajul expoziției Două puncte (mesaj preluat de Galeria de Artă): „Aducem arta în mijlocul populației! Profitați de oportunitățile oferite de Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita unde, timp de o lună, artiștii își pot expune operele de artă, acestea putând fi vizitate 24 de ore din 24! Cred că este singurul spațiu expozițional permanent! Arta aduce culoare în viața noastră!”.
Cosmina Marcela Oltean (Miercurea-Ciuc)