Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică. O nouă expoziție și conferințe tematice la Muzeul de Artă Brașov

 Muzeul de Artă Brașov (MAB) prezintă, în perioada 9 iunie – 23 iulie 2023, expoziția Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică, curatoriată de dr. Radu Popica. Proiectul reconstituie evoluția artei plastice din Transilvania în perioada interbelică, prin intermediul unor picturi, lucrări de grafică și sculpturi, realizate de 21 de artiști activi în Transilvania, în perioada la care face referire expoziția. Lucrările au fost selectate din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov (Mattis-Teutsch János, Hans Eder) și din colecția dr. Josef Böhm, din Germania. Dr. Josef Böhm este partener al proiectului. Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică „evidențiază caracteristicile proprii ale artei plastice din Transilvania, prin care s-a individualizat în cadrul artei românești interbelice. Artiștii transilvăneni interbelici au realizat o conexiune între modernism și spiritul clasic. Dezvoltată mai ales sub semnul impresionismului și postimpresionismului, pictura transilvăneană interbelică a resimțit și influența expresionismului, dar și a Noului clasicism și a Noii Obiectivități. Școala de Arte Frumoase din Cluj (înființată în 1925), unde s-au format cei mai importanți artiști transilvăneni activi în perioada interbelică, a încurajat respectul față de limbajul figurativ. Una din principalele surse de inspirație a reprezentat-o universul satului tradițional transilvănean. Câte o secțiune a expoziției este dedicată reprezentanților de frunte ai artei brașovene interbelice, Mattis-Teutsch János și Hans Eder, dar și lui Henrik Neugeboren (Henri Nouveau), compozitor, pictor și poet, născut la Brașov, dar stabilit la Paris, artiști prin care a fost resimțită puternic influența avangardei europene, punând în evidență caracterul particular pe care centrul artistic Brașov l-a avut în cadrul mișcării artistice din Transilvania”, aflăm de la curator. Mai multe date, aici: http://www.muzeulartabv.ro/ro/activitati-muzeu/expozitii-temporare/incurand/. De asemenea, pe durata desfășurării expoziției, Muzeul de Artă organizează două conferințe susținute de dr. Radu Popica, una cu tema Arta transilvăneană interbelică 1919-1940, care a avut loc pe 17 iunie, iar cel de-al doilea eveniment este programat pentru sâmbătă, 22 iulie, ora 12:00, fiind dedicat artistului brașovean Hans Eder, aniversat anul acesta la 140 de ani de la naștere. Printre artiștii care vor fi prezentați, prin prisma mișcărilor artistice din perioada interbelică, se numără Aurel Popp, Dávid Jándi, Fülöp Antal Andor, Tibor Ernő, Ziffer Sándor, Szolnay Sándor, Albert Nagy și Grete Csaki-Copony.

Se întâmplă tot la Muzeul de Artă Brașov

Biroul de PR al MAB ne amintește activitățile pe care muzeul le-a pregătit în această perioadă, pentru publicul de toate vârstele. „Artiștii brașoveni au transformat muzeul în atelier de creație în cea de-a treia ediție a proiectului Re:Imagine Brașov (vineri, 30 iunie), având alături artiști precum Beatrice Gherghel, Alexandra Gold, Homeboy, Xenia Pamfil, Teodora Pica, însoțiți pe căile inspirației de Radu Croitoru la violoncel și Ana-Maria Negrea la pian. Am putut afla cum arată Brașovul închipuit de artiștii contemporani. Pentru copiii care sunt curioși ce fac oamenii care lucrează la Muzeul de Artă Brașov, programul Școala de Vară vine în întâmpinarea unora dintre cele mai importante întrebări: cum află tot istoricul de artă? ce trebuie să faci ca să obții o expoziție? de ce nu poate oricine să restaureze o operă de artă? care sunt calitățile pe care trebuie să le îndeplinească un ghid? În ultima săptămână a lunii iunie Exponatul lunii a fost reprezentat de o frumoasă pictură realizată de Heinrich Schunn. Galeria de Artă Românească este închisă momentan, dar vă așteptăm în vizită la o excepțională expoziție temporară curatoriată de dr. Radu Popica, istoric: Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică. Lucrările sunt din colecția Muzeului de Artă Brașov și din colecția dr. Josef Böhm.” Vă încurajăm să vizitați Muzeul de Artă Brașov!

 

Cosmina Marcela Oltean (Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *