UNIVERSITATEA DE VARĂ IZVORU-MUREȘULUI 2023

COMUNICAT

 

Participanții la Universitatea de Vară de la Izvorul-Mureșului vor dezbate teme fundamentale pentru supraviețuirea ca Neam a românilor din Diaspora și din inima Țării!

 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sfântu-Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, organizează ediția specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului, eveniment care va avea loc în perioada 15-20 august 2023, la Complexul Sportiv Național Izvoru-Mureșului, judeţul Harghita.
La data deschiderii lucrărilor Universității vor fi prezenți deputați și senatori din Parlamentul României, reprezentanți ai Guvernului României, prefecți, primari ai localităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, aleși locali, lideri ai societății civile din România și din afara granițelor, precum și numeroși români din întreaga Țară.
Temele de dezbatere vor evidenția realităţile dramatice cu care se confruntă românii din diaspora şi din Țară, de multe ori mascate sau neluate în seamă de presa românească.
Pe agenda de discuţii figurează problema afirmării identitare şi riscul deznaţionalizării comunităţilor de români care trăiesc în vecinătatea graniţei, a situaţiei dezideratului naţional al unirii cu Republicii Moldova, în noul context geopolitic, problema retrocedărilor ilegale de proprietăţi din Transilvania şi lipsa de reacţie a statului privind recentele provocări, precum și situația discriminării românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș.
Programul Universității de Vară de la Izvoru-Mureșului va cuprinde, în data de 15 august, participarea la Liturghia Arhierească, săvârşită de Preasfințitul Părinte Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, pentru ca, de la ora 15:30, să aibă loc deschiderea oficială a lucrărilor, la Complexul Sportiv Național „Izvoru-Mureșului”.
A doua zi, miercuri, 16 august, discuțiile se vor concentra pe Drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani, precum și pe situația românilor din Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și Grecia. De la ora 18:00, va fi organizat în premieră un meci demonstrativ de oină, alături de Federația Română de Oină, unde tinerii participanți vor învăța regulile de bază, istoria și importanța sportului nostru național.
În data de 17 august, pe parcursul zilei de joi, se vor dezbate priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și situația de pe întreg cuprinsul Transilvaniei, în sensul retrocedărilor ilegale de proprietăți; de asemenea, vor fi decernate Premiile „Pr. prof. Ilie Moldovan”.
Vineri, 18 august, participanții la Universitate vor discuta problematica politicii externe a României în relația cu frații de peste Prut, mai exact perspectiva integrării imediate a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE), prin reunirea cu România, iar seara vor avea loc momente festive și spectacole artistice.
În ziua de sâmbătă, 19 august, va fi dezbătută politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România. De asemenea, se vor analiza strategiile de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice, ale partidelor politice și ale societății civile.
Așteptăm cu drag românii de pretutindeni pentru a participa la această manifestare etalon a societății civile, ajunsă anul acesta la deosebita ediție cu numărul XX.

 

Biroul de presă al Universității de Vară Izvoru-Mureșului

(Foto: imagini din Arhiva „Condeiul ardelean” de la edițiile anterioare ale Universității de Vară Izvorul-Mureșului)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *