Andr0meda: Structuri și instalații artistice inspirate din natură

Andr0meda este pseudonimul cu care Andra Bularca semnează instalațiile artistice amplasate în spațiul public, bijuteriile și diferitele obiecte artistice la care lucrează. Este absolventă a Liceului Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch” din Brașov și a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. De profesie este tehnician dentar, însă a renunțat la ideea de a practica și s-a întors la artă.
„În liceu am început cu pictura murală apoi, ușor, am trecut la confecționarea de bijuterii, tatuaje cu henna, string art, ceramică, am cochetat puțin și cu croitoria, iar din 2018 am început să-mi dezvolt pasiunea pentru volume, așa că am pornit cu instalații create din elemente naturale, cu ajutorul cărora m-am gândit că pot reaminti oamenilor cât de important este să ne putem elibera de tensiunile dobândite între betoane și să ne reconectăm cu adevărata noastră natură. După terminarea studiilor am avut mai multe încercări de integrare în această societate liniară, însă spiritul meu artistic nu dorea să rămână în umbră, așa că am decis să mă declar artist și să fac tot posibilul să trăiesc din asta. Așadar, sunt artist vizual și îmi place să lucrez și să învăț tehnici de exprimare cât mai diverse deși, de când eram mică, simt o inclinație mai puternică spre volume și instalații”, spune artista.
Este vorba de o formă de instalație artistică din care rezultă oameni din nuiele, crengi sau rădăcini, construiți în mărime naturală, sau diverse alte structuri. Un proiect recent redă o structură ADN, pentru care a folosit diverse materiale (crengi, sfoară…) și lumini, pentru a-i accentua dinamicitatea. De fapt, lumini adaugă tuturor instalațiilor, astfel că percepția asupra structurii se schimbă în funcție de momentul în care e văzută – zi sau noapte.
O altă instalație a ei se găsește în centrul Brașovului, se numește Mother nature și reprezintă o figură feminină împletită din nuiele, amplasată lângă un copac, peste drum de Consiliul Județean, la trecerea către centrul vechi. Proiectul face parte din Street Delivery Brașov.
„Conceptul ține de reciclarea elementelor din natură, dându-le o notă artistică. Am vrut să evidențiez ideea de punte dintre om și natură și faptul că fără ea noi nu am putea supraviețui. Reprezintă ritmul acela ciclic în care noi ne facem una cu pământul și, devenind hrană pentru natură, ea la rândul ei susține viața. Structura ADN a fost concepută în cadrul Festivalului Waha, după ce a fost aleasă tematica «roots». Pe lângă faptul că am folosit crengi și rădăcini pentru a concepe instalația, am îndrăznit să merg puțin mai departe, să ajung la rădăcina vieții din întreaga galaxie, la baza existenței noastre, și anume la acea mică, dar cu siguranță cea mai de preț structură din nucleul fiecărei celule, ADN-ul cel plin de informație”, explică Andra.
Mai spune că, deși nu are încă un parcurs expozițional foarte amplu, a reușit până acum să expună la două ediții ale Festivalului Waha, în cadrul evenimentului Street Delivery Brașov, și urmează să participe în septembrie la Street Delivery București.
Pe Andra o putem găsi pe Facebook ca Andr0meda și pe Instagram, pagina Andr.0.meda, unde putem vedea ce mai creează. Găsiți acolo instalațiile ei și creații originale de bijuterii, rezultate din alăturarea mai multor tipuri de materiale, în special combinații de textile cu pietre colorate sau mărgele. Acolo mai găsim și alte tipuri de obiecte artistice create de Andra.

 

Cosmina Marcela Oltean
(Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *