S-a deschis Museum of Immersive New Art (MINA), primul spațiu pentru artă imersivă din România

◊ „MINA este un proiect ambițios, unic în sud-estul Europei…”
(Adrian Săveanu, Senior Brand Manager George)

Conceput de One Night Gallery și Le Petit, MINA e un proiect ce combină arta și tehnologia într-un spațiu senzorial, având ca scop principal creșterea consumului cultural. Prin acest spațiu multifuncțional, dotat cu tehnologie de ultimă generație, se extind granițele colaborărilor multidisciplinare și internaționale care sprijină inovația și digitalizarea.
Museum of Immersive New Art a fost inaugurat pe 25 august în București, în clădirea industrială de pe strada George Constantinescu 2-4, care a funcționat ca prima fabrică de calculatoare românești ICE Felix. Primul spațiu destinat artei imersive din Țara noastră e și cel mai mare centru de new media art din Europa de sud-est. MINA este un demers inovator și este suma intersecțiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creație, experiențe interactive, educație și dezvoltare de noi competențe digitale.
Spațiul noului muzeu acoperă 2.500 de metri pătrați, fiind compartimentat în mai multe zone dedicate publicului, care va fi primit de un ghid virtual, un avatar care folosește inteligența artificială. Secțiunile principale sunt: spațiul imersiv, cu proiecții 360, MINA Kids, un spațiu dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, o zonă dedicată expozițiilor temporare sau evenimentelor și o zonă de lounge și cafeneaua MINA Cafe.
„MINA va fi locul în care fiecare vizitator este protagonist, iar totul se întâmplă într-o clădire cu o istorie pe măsură, fosta hală de producție de calculatoare ICE Felix, pe care ne-am propus să o readucem la viață împreună cu partenerii noștri”, ne informează One Night Gallery. 

Primele proiecții

La momentul inaugurării, MINA a lansat și primele două proiecții imersive: Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei.
Primul proiect este o producție multimedia care cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, ilustrând epoca sa de aur, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine. Regăsim în cadrul acestei proiecții mari opere expuse în muzee din toată lumea, precum Doamna cu evantai, Sărutul și Doamna în Aur, fiecare fiind meticulos pusă în scenă la 360 de grade, într-un spațiu de 7 metri înălțime. Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye și producătorul muzical, Alexei Țurcan.
Cel de-al doilea spectacol imersiv, Lumea Subacvatică, este o incursiune în biodiversitatea apei, marcată de conștientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor. Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical Costav Ivanov.
Curând se va lansa și „Laboratorul de Inovație”, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte, precum și spațiul expozițional de New Media Art.Datorită designul-ului și infrastructurii unice a echipamentelor tehnice, MINA este un spațiu multifuncțional, care va putea prezenta atât expoziții de artă captivante, cât și conținut educațional pentru școli, piese de teatru, spectacole de dans, proiecții de film, cursuri de yoga imersivă, evenimente corporative sau petreceri.
„MINA este un proiect ambițios, unic în sud-estul Europei și reprezintă încununarea efortului susținut de One Night Gallery. Așteptăm cu entuziasm reacția publicului la acest nou centru de inovație și sperăm să se bucure în număr cât mai mare de toate experiențele imersive pregătite pentru ei. Bineînteles, ca de obicei, există beneficii pentru utilizatorii cardurilor George: reduceri de până la 20%, atât la bilete, cât și în cafeneaua MINA Cafe by George”, spune Adrian Săveanu, Senior Brand Manager George.

Ghidul virtual

„Eu sunt MINA, ghidul tău personal în cel mai mare centru de artă new media din sud-estul Europei” – așa își începe experiența fiecare vizitator. MINA este un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați. În timp ce își îndeplinește atribuțiile de ghid clasic, MINA are un caracter special prin faptul că poate să interacționeze și în funcție de interesele fiecărui vizitator în parte, personalizându-i experiența.
Avatarul este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale. Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real. Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica, îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabil să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.
„Întregul conținut este dezvoltat pe computerele certificate GeForce RTX Studio echipate cu GPU-uri GeForce RTX 4090 și dezvoltate de către producătorul local, ITDirect. Acestea fac parte din platforma NVIDIA Studio, destinată artiștilor, designerilor, inginerilor și altor profesioniști care au nevoie de instrumente puternice pentru a lucra cu grafică, video sau realitate virtuală. Platforma include plăci grafice de înaltă performanță, software specializat oferit gratuit și drivere Studio dedicate, care oferă performanță și stabilitate optime cu cele mai populare software de grafică 3D, video și animație. Sistemul a fost creat special pentru aplicații grafice profesionale, în special pentru randare ray traced în timp real sau suport pentru tehnologiile AI”, spune Jan Adryanski, Community PR Manager Central Eastern Europe, NVIDIA.
Spațiul MINA Kids se deschide astăzi, 1 septembrie. Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 12 și 23. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial minamuseum.com sau direct din muzeu.

(Surse: minamuseum.com; radioromaniacultural.ro)

 

Cosmina Marcela Oltean
(București)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *