Colţul spiritual

Grădina Maicii Domnului

Puțini știu de unde vine acest apelativ. El are la bază o minune petrecută în judeţul Neamţ, la Mănăstirea Bisericani, pe vremea Sfântului Cuvios Iosif și este legată de o minune ce a avut loc aici.
În anul 1499, după o invazie turcească (ori tătară), călugărul Iosif și mica sa comunitate care se dusese în sălbăticie pe lângă Bistrița, pe un deal numit Pietrosu, a dat să părăsească ținuturile Neamțului și să se ducă la Muntele Athos, cunoscut drept „Grădina Maicii Domnului”. Au fost opriți de Sfânta Fecioară care li s-a arătat într-un stejar și le-a cerut să rămână acolo.
– „Ce vreţi voi să faceţi?”
– „Maica Domnului – au zis ei – noi vrem să mergem la grădina Ta, şi acolo să trăim în post şi rugăciune, câte zile mai avem.”
Maica Domnului le-a zis:
– „O, dragii mei, nu vă mai osteniţi, voi de aici să nu plecaţi, pentru că şi aici este grădina mea.”
Așa au rămas și au zidit Mănăstirea Bisericani, mai întâi cu bisericuță de lemn, apoi cu biserică de piatră zidită de nepotul lui Ștefan cel Mare – Ștefăniță. Li se zicea „bisericoși” – pentru că practicau rugăciunea neîntreruptă -, de unde și numele mănăstirii. Secularizarea lui Cuza a transformat mănăstirea în închisoare, comuniștii au făcut-o sanatoriu TBC, abia în 1991 a redevenit mănăstire.
În anul 1998, s-a construit, pe locul unde Cuviosului Iosif și ucenicilor săi li s-a arătat Maica Domnului, un paraclis cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, care include şi trunchiul stejarului şi care a fost sfinţit la 3 octombrie 1999, la împlinirea a 500 de ani de la apariţia miraculoasă.
Pentru multele noastre păcate, ne-ar fi şters demult Dumnezeu de pe faţa pământului, dar pentru rugăciunile sfinţilor noştri mucenici, ale pustnicilor neştiuţi de nimeni, pentru jertfele martirilor din lagăre şi închisori şi, mai ales, pentru rugăciunile Maicii Domnului, încă mai existăm ca neam. Încă ne mai ţine Dumnezeu, dar până când?!

Pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan
(Târgu-Mureș)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *