Ministrul Angel Tîlvăr: „Eliberarea oraşului Sfântu-Gheorghe a constituit un moment semnificativ al anului 1944”

Eliberarea oraşului Sfântu-Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-horthystă, în urmă cu 79 de ani, a fost sărbătorită, vineri (8 septembrie 2023 – n.r.), printr-o amplă ceremonie militară şi religioasă în centrul municipiului, la care a participat, printre alţii, şi ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Festivităţile au început cu dezvelirea bustului generalului Grigore Bălan, primul general al Armatei Române căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial în luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord.
Bustul din bronz, realizat de artistul Valentin Tănasă şi ridicat la iniţiativa Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a fost amplasat în curtea noului sediu al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, aflat la capătul bulevardului ce poartă numele generalului care a condus asaltul pentru cucerirea oraşului Sfântu-Gheorghe.
„Rememorăm sacrificiul făcut de militarii români pe câmpurile de luptă şi aducem un tribut tuturor celor care au contribuit la reîntregirea graniţelor Țării ciuntite prin Dictatul de la Viena din 1940. Cu puţin timp în urmă, am participat la ceremonialul dezvelirii bustului generalului erou Grigore Bălan. Acesta ocupă un loc important în istoria modernă a oraşului, alături de locotenentul David Păiuş şi de caporalul Gheorghe Arambaşa, cel care a ridicat tricolorul românesc pe turla Primăriei din Sfântu-Gheorghe în lupta de eliberare de sub jugul fascisto-horthyst. Le sunt alături numeroşi alţi ostaşi eroi care au făcut sacrificiul suprem în lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord”, a afirmat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în alocuţiunea rostită în faţa mulţimii prezente la acest eveniment.
El a subliniat că eliberarea oraşului Sfântu-Gheorghe la 8 septembrie 1944 a reprezentat începutul campaniei de eliberare a Ardealului de Nord de către Armata Română şi, totodată, un moment semnificativ al acelui an, în Al Doilea Război Mondial.
„Restabilirea administraţiei româneşti în oraşul Sfântu-Gheorghe a constituit un moment semnificativ al anului 1944, o mărturie a rezistenţei românilor şi o afirmare a drepturilor lor de a locui pe aceste meleaguri în pace, bună înţelegere, toleranţă şi respect reciproc. Eliberarea oraşului Sfântu-Gheorghe a reprezentat începutul campaniei de eliberare a Ardealului de Nord, finalizată prin eliberarea oraşelor Satu-Mare şi Carei la 25 octombrie 1944, consacrată drept Ziua Armatei Române. […] 8 septembrie este una dintre zilele de glorie ale istoriei Neamului Românesc, o zi în care trebuie să reflectăm asupra curajului şi dăruirii celor care au căzut la datorie pe câmpurile de luptă pentru independenţa naţională, suveranitatea şi integritatea României”, a menţionat ministrul Apărării Naționale.
Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de coroane de flori şi o paradă militară în faţa Primăriei Sfântu-Gheorghe, pe turla căreia a fost rearborat pentru o zi drapelul tricolor, în cinstea acestei aniversări.
Conducerile Primăriei Sfântu-Gheorghe şi a Consiliului Judeţean Covasna nu au participat nici în acest an la eveniment, însă au fost depuse coroane de flori şi din partea acestor instituţii la placa comemorativă dedicată eroilor.

(AGERPRES)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *