Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a fost alături de organizațiile și instituțiile românești din sud-estul Transilvaniei, care au reușit organizarea unor evenimente remarcabile pentru comunitatea noastră din cele două județe, la început de lună septembrie.
La Toplița, cinstirea memoriei Patriarhului Miron Cristea
Astfel, ne-a bucurat enorm organizarea ediției cu numărul 26 a manifestărilor cultural-ştiinţifice, reunite sub egida Zilele „Miron Cristea” (vezi paginile 8-9), dedicate cinstirii memoriei primului patriarh al României, care au debutat la Toplița, în județul Harghita, în data de 6 septembrie 2023.
Programul a cuprins lansarea volumului XVII al anuarului „Sangidava”, lansări şi prezentări de cărţi şi publicaţii, comunicări ştiinţifice din cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Istorie, Cultură, Civilizaţie şi Credinţă Străbună” desfășurate în plen la Sala de şedinţe a Consiliului Local al municipiului Topliţa. De asemenea, a fost organizat vernisajul expoziţiei de grafică, pictură, fotografie, tapiţerie, cărţi, reviste, diferite colecţii, costume populare, obiecte casnice vechi şi altele „Din România pe alte meleaguri”. Expune Familia Viorica, Costina, Sabina şi Lena Macarie în Sala de expoziţii a Cinematografului „Călimani”;
Totodată, s-a săvârșit o slujbă de pomenire la bustul Patriarhului Miron Cristea din Parcul Central al municipiului Topliţa, precum şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la busturile lui Miron Cristea, Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu şi Grigore Vieru.
Forumul Civic a fost prezent în cadrul manifestației prin prezentarea lucrării Demersuri pentru recunoașterea juridică și istorică a continuității Asociațiunii ASTRA. Poziționarea ostilă a autorităților Statului Român, realizată de catre prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop și jurist Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.
Felicităm pe această cale organizatorii, pentru perseverența de care au dat dovadă și de stăruința în desfășurarea acestei ediții. Transmitem întreaga prețuire prof. Ilie Șandru, gazetarului Vasile Gotea și întregii echipe de organizare, fiindcă mențin, în continuare, relevanța acestei manifestații românești de referință pentru spațiul harghitean.
Generalul Grigore Bălan, omagiat la Sfântu-Gheorghe
Ulterior, în data de 7 septembrie, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a organizat în Sala de ședințe a Consiliului Județean Covasna, Simpozionul cu tema „Generalul Grigore Bălan – Eroul de la Sfântu-Gheorghe”, prilej în care a fost omagiată personalitatea acestuia, fiind evocate faptele de eroism ale militarilor români în a doua conflagrație mondială.
Simpozionul, în cadrul căruia au fost susținute prelegeri de către istorici, arhiviști și alte personalități din județul Covasna și din afara acestuia, a fost organizat în contextul desfășurării, la Sfântu-Gheorghe, a activității de dezvelire a bustului Generalului-erou Grigore Bălan.
Bustul generalului Grigore Bălan, care a luptat în cel de Al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ardealului de Nord de sub ocupaţie fascisto-horthystă, a fost dezvelit în data de 8 septembrie, la Sfântu-Gheorghe, în incinta noului sediu al Inspectoratului de Poliție Județean Covasna.
Sfântu-Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română de sub ocupaţie fascisto-horthystă în 8 septembrie 1944, zi în care generalul Grigore Bălan, care conducea asaltul, a fost grav rănit de un foc de artilerie, căzând la datorie pe câmpul de onoare.
La eveniment a participat Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr (vezi pagina 2), reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Covasna, primari din localități covăsnene, conducerea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, precum și numeroase personalități din domeniul cultural și academic. A fost o onoare pentru conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș să participe la aceste evenimente memorabile pentru românii din municipiul Sfântu-Gheorghe, asigurându-i, pe această cale, pe reprezentanții instituțiilor și organizațiilor românești din zonă de întreaga deschidere pentru promovarea acțiunilor românești din județele Covasna, Harghita și Mureș. Le suntem alături prin toate mijloacele și vom continua efortul de a uni forțele românești din cele trei județe, în scopul promovării valorilor naționale, a păstrării identității în zonă și apărării simbolurilor naționale.
Datina străbună, promovată în orașul Covasna
Activitățile românești au continuat în data de 8 septembrie, când în orașul Covasna a fost organizată a doua ediție a Festivalului „Datina Junilor”, de către Asociația Culturală „Junii Covasnei”. Aici, peste 200 de artiști – interpreți de muzică populară și membri ai unor ansambluri de dansuri populare românești din șapte județe ale Țării (Sibiu, Mureș, Maramureș, Brașov, Argeș, Neamț, Bacău și Covasna) – au participat la cea de-a doua ediție a Festivalului, fiind organizată și o paradă a portului popular prin orașul Covasna, precum și un spectacol folcloric de excepție.
Pentru organizarea celei de-a doua ediții a Festivalului de folclor „Datina Junilor”, la care numărul artiștilor participanți a fost de două ori mai mare față de numărul celor prezenți la ediția de anul trecut, un rol important l-au avut sponsorii, marea majoritate din orașul Covasna, care au înțeles importanța susținerii financiare a acestor activități culturale, care au drept scop păstrarea tradițiilor, prin port, cântec și joc popular românesc.
Ne bucurăm când aceste acțiuni prind viață și dorim să scoatem în evidență efortul organizatoric pe care oameni deosebiți, cu inima mare, asociațiile și instituțiile românești din zonă, îl depun pentru realizarea acestor evenimente unice. Astfel de realizări ne dau speranță și, totodată, transmit un mesaj puternic cu privire la forța organizatorică a românilor, atunci când suntem uniți prin spirit creator.
Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze tot efortul românilor de bună-credință și să ne lumineze calea întru apărarea credinței strămoșești, a limbii noastre sfinte și a identității, prin cultură, tradiții și port popular!
Președinte, Dragoș Burghelia