O nouă expoziție cu tematica Re:Imagine Brașov se deschide cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului

Muzeul de Artă Brașov (MAB) a vernisat vineri, 15 septembrie 2023, ora 18, la sediul instituției, expoziția Re:Imagine Brașov. Organizată cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, expoziția aduce împreună lucrările artiștilor contemporani brașoveni inspirate din patrimoniul construit al orașului.
Pe parcursul anului 2023, Muzeul de Artă Brașov, în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană, a organizat o serie de patru evenimente în cadrul proiectului Re:Imagine Brașov. În cursul acestora, artiști brașoveni contemporani au fost invitați să transforme muzeul în atelier de creație. Pornind de la elementele de patrimoniu pe care artiștii le consideră relevante pentru identitatea orașului, inspirați din bogata istorie a Brașovului sau din experiența actuală, ei au creat noi opere de artă în prezența publicului vizitator.
Expoziția prezintă lucrările artiștilor brașoveni Anda Ansheen, Bianca Anton, Sebastian Beianu, Bianca Bideac, Silviu Blidaru, Raluca Cozma, Corina Drăgan, Anita Frâncu, Ana-Maria Gălețeanu, Beatrice Gherghel, Alexandra Gold, Homeboy, Xenia Pamfil, Teodora Pica, George Roșu, Magdalena Stăvilă, Agata Secelean, Carmen Țanu, Andreea Lozioara Zamfir, Alice-Helen Zigman.
Proiectul Re:Imagine Brașov și-a propus să faciliteze interacțiunea dintre artiștii contemporani și patrimoniul orașului Brașov, urmărind aducerea în contemporaneitate a patrimoniului arhitectural care definește urbea, prin lucrările artiștilor care trăiesc și creează în acest oraș. Procesul de creație al artiștilor a devenit un act public, lucrările fiind realizate în sălile muzeului. Vizitatorii au avut ocazia să descopere procesul de creație al artiștilor, să interacționeze cu aceștia și să descopere mai multe despre istoria clădirilor emblematice recreate. În urma evenimentelor au fost produse scurte materiale video disponibile pe canalul YouTube al Muzeului de Artă Brașov. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023.
„Ne așteaptă zile frumoase la muzeu, alături de creații excepționale, artiști contemporani și oameni formidabili!
Vineri, 15 septembrie, de Zilele Europene ale Patrimoniului, a avut loc vernisajul expoziției colective Re:Imagine Brașov, prin care vizitatorii au descoperit operele create de către artiștii brașoveni în sălile muzeului pe parcursul celor 4 evenimente Re:Imagine Brașov.
Tot în această perioadă urmează și anunțul celor 5 proiecte câștigătoare la concursul de bijuterie contemporană Timeless Jewelry, așa că urmăriți-ne cu atenție paginile social-media!
În weekend muzeul este gazda unor ateliere din cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea formei I memoria orașului, care contribuie la creșterea sentimentului de apartenență, în rândul tinerilor, la orașul în care locuiesc. Înscrierile la activități s-au încheiat, iar cei 45 de cursanți selectați își vor dezvolta abilitățile artistice în cadrul cursurilor organizate de Docuart. Vă așteptăm cu drag și artă la muzeu!”, transmite MAB.

Exponatul lunii Septembrie

Elena Popea (1879-1941), Peisaj, nedatat, ulei pe carton, 50 cm x 32 cm.
„Un aspect central al creației Elenei Popea îl reprezintă contactul cu diferite spații geografice. Prin pictură, ea încearcă să înțeleagă și să exprime specificul local, însă fără a privilegia elementele pitorești și exotice.
Peisajul urban prezentat în această lucrare este redat pe diagonală, iar fațadele clădirilor și obloanele imprimă picturii un ritm susținut. Îngustimea străzii este contrastată de luminozitatea cerului, de lumina reflectată de pe fațade și de felinarul care echilibrează întreaga compoziție.
Elena Popea ocupă un loc aparte printre artiștii născuți la Brașov. Părăsind orașul natal încă din tinerețe, cu toate că a revenit adeseori aici, artista a încetat să aparțină unui loc anume. Experiența călătoriei a devenit definitorie pentru creația sa. Stimulându-i creativitatea și reînnoirea periodică a expresiei, confruntarea neobosită cu noi spații geografice a împins-o mereu mai departe”, precizează MAB.
„Elena Popea este un produs al vremii moderne, o artistă care aparține artei universale, pentru că exprimă prin excelență senzualismul artistic al poporului nostru, pasiunea fierbinte a românului” (Emil Isac).
„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

 
 Cosmina Marcela Oltean
(Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *