Aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași – eveniment de mare însemnătate duhovnicească

Pagină de actualitate, atitudine și mărturisire ortodoxă
„Voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui.” (Matei 16, 18)

 

♦ „Ca cel decât Apostolii mai întâi chemat şi verhovnicului frate adevărat, Stăpânului tuturor Andrei, roagă-te pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă”

(Troparul Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României).

 

Se împlinesc, anul acesta, 27 de ani de când, în data de 12 octombrie 1996, au fost aduse la Iași moaștele Sfântului Apostol Andrei. Acest eveniment de o mare însemnătate duhovnicească s-a făcut la inițiativa și prin purtarea de grijă a Preafericitului Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vom reaminti, în acest material, câteva repere cronologice și duhovnicești de la acel eveniment, intrat, deja, în analele Istoriei Bisericii Ortodoxe Române.
Cronologia începe în ziua de 12 octombrie 1996, când numeroși arhierei, clerici și credincioși au fost prezenți pe aeroportul din Iași și au așteptat cu nerăbdare aterizarea aeronavei (o cursă specială a companiei Olympic Airways) care avea să aducă, de la Patras, în România, cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, cu o delegație care era condusă de vrednicul de pomenire Mitropolit Nicodimos de Patras. Împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pe aeroport au fost prezenți mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Iustinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Sosirea sfântului odor al Ortodoxiei a fost primită cu onor militar al Gărzii de Onoare, a continuat cu o scurtă slujbă religioasă – în cadrul căreia s-a intonat, în limbile greacă și română, troparul care a fost alcătuit de Înaltpreasfințitul Nicodimos de Patras, special pentru acest eveniment – și s-a încheiat prin cuvântul de bun-venit, adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu binecuvântarea celor prezenți de către Întâistătătorul Mitropoliei de Patras (Foto). Apoi, sfintele moaște au fost purtate în procesiune spre Catedrala din Iași și au fost primite, cu evlavie și bucurie, de mii de credincioși.
În ziua următoare, duminică, 13 octombrie 1996, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iași, la care a slujit un sobor de ierarhi, în fruntea cărora s-a aflat Mitropolitul de Patras, Înaltpreasfințitul Nicodimos, și alături de care s-a aflat și actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acest prilej, IPS Nicodimos a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța Sfântului Apostol Andrei pentru propovăduirea Evangheliei în Dobrogea, învățătură care s-a extins apoi la poporul care avea să stea la baza formării Poporului Român: „Venim pentru a doua oară din Patras la Iași, din Grecia ortodoxă în România cu aceeași credință. Însoțim de data aceasta Sfintele Moaște ale ocrotitorului nostru, Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat, Moaștele pe care le-am adus în orașul și Țara aceasta spre binecuvântarea credinciosului și evlaviosului Popor al României. Ne gândim că Sfântul Apostol Andrei a venit aici înainte cu douăzeci de secole ca să propovăduiască mesajul Evangheliei, ca să conducă poporul la credință către «singurul și adevăratul Dumnezeu», ca om pe care l-a trimis Iisus Hristos să izbăvească lumea de păcate” (https://basilica.ro/15-ani-de-la-aducerea-la-iasi-a-moastelor-sfantului-apostol-andrei/).
Ziua de 14 octombrie 1996, prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, a constituit o sărbătoare de mare bucurie duhovnicească prin care toți cei prezenți – arhierei, preoți, monahi și monahii, credincioși, localnici și pelerini din toate colțurile Țării – care s-au închinat la sfintele moaște ale celor doi mari sfinți ocrotitori ai Românilor, s-au bucurat de harurile duhovnicești revărsate de Duhul Sfânt, prin Dumnezeiasca Liturghie – care a fost slujită, de asemenea, de un sobor de ierarhi – și, într-o totală comuniune a tuturor celor cei prezenți, au fost binecuvântați cu mijlocirile Sfântului Apostol Andrei și ale Sfintei Cuvioase Parascheva.
În procesiunea care a fost organizată în ziua de 15 octombrie 1996 a fost purtată icoana Sfântului Andrei de la Catedrala Mitropolitană până la Biserica închinată Apostolului Românilor, construită în capitala Moldovei la anul 1796, restaurată și resfințită cu acest binecuvântat prilej. Procesiunea a continuat, apoi, la Biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi și la Biserica Vovidenia, fiind încununată cu slujba Te Deum-ului, ca mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale, revărsate asupra poporului binecredincios, cu rugăciunile și mijlocirile Sfinților Săi.
În zilele de 16 și 17 octombrie 1996, moaștele Sfântului Apostol Andrei au poposit și la Catedrala Arhipiscopiei Dunării de Jos (pe atunci Episcopia Dunării de Jos), din Galați, spre a fi cinstite de credincioși, spre întărire și prinos de daruri duhovnicești aduse Poporului Român ortodox.
În data de 19 octombrie 1996, moaștele Sfântului Apostol Andrei, însoțite de delegația din Grecia, s-au întors în Patras. La finalul acestei „vizite” pe care Apostolul Românilor a făcut-o credincioșilor din Moldova, în perioada 12-19 octombrie 1996, IPS Nicodimos a spus: „Suntem foarte bucuroși că, ascultând rugămintea Înaltpreasfințitului Daniel (actualul Patriarh al României – n.n.), am adus moaștele Sfântului Andrei la Iași. M-a umplut de bucurie evlavia acestui popor, dovedită prin prezența miilor de pelerini, veniți din toată România. […] Acum, după ce am asistat la slujbele religioase, îmi dau seama că am făcut bine că am acceptat să aduc Sfintele moaște la Iași. Fiți siguri că am doar cuvinte de laudă pentru ortodoxia din România. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”.
În același duh, al evlaviei și mulțumirii față de binefacerile lui Dumnezeu și de bucuria întâlnirii cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostea, la rândul său, pe atunci, un cuvânt de mulțumire: „Ce mare binecuvântare! Moaștele Sfântului Andrei de la începutul mileniului întâi creștin se întâlnesc acum aici, la Iași, cu moaștele Sfintei Cuvioase Maici Parascheva, care a trăit la începutul mileniului al II-lea, o binecuvântare și o întărire pentru ca noi să răspundem chemării sfinte a lui Hristos și în mileniul al III-lea, cu credința Sfântului Andrei și evlavia Sfintei Cuvioase Parascheva” (https://basilica.ro/15-ani-de-la-aducerea-la-iasi-a-moastelor-sfantului-apostol-andrei/).
După acest mare eveniment, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea PF Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie, în calendarul creştin-ortodox al Arhiepiscopiei Iaşilor să fie pomenită aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei (https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/sarbatoarea-aducerii-la-iasi-a-moastelor-sfantului-apostol-andrei-21267.html).
La trei ani după acest eveniment de excepțională valoare pentru viața Bisericii Ortodoxe Române și pentru cea a credincioșilor români, din Iași și de pretutindeni, în pridvorul deschis al bisericii Sfântul Gheorghe din Iași (Vechea Mitropolie) a fost realizat un mozaic bizantin, realizat de echipa meșterului Virgil Moraru, între anii 1999-2000, mozaic care înfățișează momentul istoric al aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași.
Pentru mijlocirile Sfântului Apostol Andrei, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

dr. Constantin Secară
(București)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *