Cu toții putem lega numele lui Victor Babeș de domeniul vast al bacteriologiei, o arie de cercetare în medicină pe care a revoluționat-o. În 1885, publica la Paris, alături de André Victor Cornil, primul tratat de bacteriologie din lume cu titlul Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecționase. Datorită cercetărilor sale, bacteriologia s-a impus ca disciplină în marile facultăți din Europa și SUA, iar azi e nelipsită din orice facultate sau școală care formează medici și asistenți medicali.
Bacteriolog, morfopatolog, profesor universitar, membru al Academiei Române, Babeș a fost triplu laureat al Academiei de Științe din Paris și distins cu premiile Montyon și Breant. Din povestea pe care curatorul Adrian Majuru o conturează în jurul acestei mari personalități a culturii universale, aflăm că prin toată activitatea sa, desfășurată la Budapesta, iar ulterior, timp de patru decenii, la București, Victor Babeș a creat mereu legături între cele două capitale, demonstrând că știința este universală și apolitică, menită să unească umanitatea. Când a părăsit Budapesta în favoarea Bucureștilor, oamenii de știință de acolo au simțit o mare pierdere pentru comunitatea științifică.
Cum a ajuns Victor Babeș om de știință? – aceasta e o întrebare la care poate nici nu ne-am gândi prea mult azi, întrucât poate părea aproape redundantă, însă un aspect foarte interesant, pe care puțini îl cunosc, legat de marele om de știință, este că aspirația lui a fost aceea de a deveni actor, iar calea medicinei a luat-o în urma unei tragedii instalate brusc în mijlocul familiei cu nouă copii, când una dintre surori s-a îmbolnăvit și a murit foarte timpuriu.
Vă invităm în expoziția de la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc, reședința județului Harghita, până pe 12 noiembrie, să descoperim și mai multe aspecte interesante legate de personalitatea marelui Victor Babeș. Aici veți găsi documente inedite din patrimoniul Muzeului „Victor Babeș” din București, recomandări care îi atestă calitățile și aspecte legate de activitatea științifică și didactică.
Cosmina Marcela Oltean
(Miercurea-Ciuc)