Brașov Art Stories : Poveștile a 13 artiști brașoveni remarcabili

La mijlocul lunii octombrie, Muzeul de Artă Brașov (MAB) a propus publicului să afle poveștile fascinante a 13 dintre cei mai importanți artiști brașoveni ai secolelor al XIX-lea și al XX-lea, în cadrul proiectului Brașov Art Stories. Au avut loc proiecții de video mapping pe clădirea muzeului, o nouă expoziție temporară în aer liber și tururi ghidate urbane în Brașovul artiștilor.
Expoziția Brașov Art Stories a avut loc în Parcul „Nicolae Titulescu”, unde au fost prezentați 13 artiști brașoveni care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice a Brașovului în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Au fost redate imagini ale unor lucrări de referință realizate de aceștia, aflate în colecția Muzeului de Artă Brașov.
A doua componentă a expoziției a fost constituită de lucrările elevilor claselor a X-a P și a XI-a P de la Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, coordonați de prof. Manuela Zvîc. Operele de artă și biografiile artiștilor le-au fost prezentate tinerilor în cadrul unei activități educative susținute de dr. Radu Popica, acestea servind drept surse de inspirație pentru noi lucrări.
Brașovul artiștilor a fost explorat la pas prin intermediul unor tururi ghidate gratuite, conduse de dr. Andreea Pocol. Traseul a inclus locuri emblematice legate de creația și viața celor 13 artiști: case memoriale, clădiri în care au expus, ateliere în care au activat, peisaje urbane sau locuri în care au creat anumite opere de artă.
Brașov Art Stories a căutat să utilizeze creativitatea, tehnologiile digitale și educația pentru patrimoniu, urmărind valorificarea bunurilor culturale artistice, pornind de la poveștile artiștilor și ale operelor care au definit centrul artistic Brașov în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Proiectul are la bază nevoia de a regândi muzeele ca spații active de cultură și educație, propunând îmbinarea mai multor demersuri creative în vederea atragerii interesului unui public divers. Încă de la înființare, Muzeul de Artă Brașov a fost păstrătorul operelor create de artiștii locali, care sunt prezentate în contextul istoriei artei românești.
Proiectul cuprinde mai multe activități interdependente: cercetare, digitalizare și expunere. Cercetarea operei și vieții a 13 artiști brașoveni stă la baza dezvoltării unei noi secțiuni a website-ului Muzeului de Artă Brașov (artstories.muzeulartabv.ro), la dezvoltarea hărții Brașovului artiștilor, fiind în același timp sursă de inspirație pentru expoziția realizată de elevii Liceului Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”. Digitalizarea operelor de artă deținute de Muzeul de Artă Brașov reprezintă o modalitate prin care acestea pot fi văzute de un public cât mai numeros, fiind în același timp reinterpretate prin intermediul proiecției de video mappping. Expoziția din Parcul „Nicolae Titulescu” a conectat artiștii de ieri cu viitorii artiști, crescând în același timp gradul de conștientizare a vizitatorilor privind rolul artei în definirea identității unui spațiu.
În cadrul acestui eveniment clădirea Muzeului de Artă Brașov a constituit suport pentru o creație care a folosit tehnici de proiectare 3D, animație și instrumente de inteligență artificială, într-un adevărat spectacol. Lucrările artiștilor brașoveni, tineri și consacrați, au fost transformate în proiecție video mapping.
Brașov Art Stories este un proiect inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch”, Asociația Culturală KunSTadt, Asociația Depoul de Artă Urbană și finanțat din bugetul Primăriei Municipiului Brașov.

 

Cosmina Marcela Oltean, (Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *