Expoziția Ecouri ale prestigiului, o îmbinare între patrimoniul cultural și industriile creative

Muzeul de Artă Brașov (MAB) a deschis vineri, 27 octombrie a.c., expoziția Ecouri ale prestigiului, proiect care propune o legătură între artă și bijuterie într-un context artistic. Expoziția, curatoriată de Alexandra Ilnițchi-Ardelean și Bianca-Maria Bălșan, este rezultatul colaborării pluridisciplinare între artiști, bijutieri și cercetători, cu scopul de a oferi publicului o experiență artistică inedită.
Publicului i se oferă ocazia să admire bijuterii cu încărcătură istorică, alături de bijuterii contemporane, într-un cadru plin de eleganță.
În cadrul vernisajului au luat cuvântul managerul Muzeului de Artă Brașov, Bianca-Maria Bălșan, Alexandra Ilnițchi-Ardelean, curator, și Diana Toboșaru, designer de bijuterie, aflată printre cei cinci câștigători ai concursului „Timeless Jewelry”.
Expoziția alătură 11 opere de artă din colecția Muzeului de Artă Brașov, care reprezintă două secole de istorie a bijuteriilor, cu cele 5 proiecte câștigătoare ale concursului de bijuterie contemporană.
„Cu o selecție diversificată de opere de artă clasică și bijuterii contemporane, expoziția prezintă o punte între trecut și prezent, ilustrând evoluția bijuteriei de la simbol al prestigiului, puterii și statutului social, la modul în care bijuteriile contemporane sunt folosite astăzi pentru a ilustra stilul personal. Ecouri ale prestigiului demonstrează modul în care istoria și tradiția pot îmbogăți și inspira creațiile contemporane.
Lucrările din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov, fiecare reprezentând epoci și stiluri artistice diverse, invită la o călătorie captivantă în trecut. Simbolurile care au însoțit bijuteriile de-a lungul secolelor sunt analizate și deconstruite pentru a evidenția mesajele subtile transmise de pictori sau de comanditari prin intermediul acestor obiecte prețioase incluse în tablouri. Astfel, bijuteriile devin nu doar accesorii, ci și mijloace de exprimare artistică și culturală, transmițând povești și valori”, aflăm de la biroul de Comunicare și PR al MAB.
Selecția de opere de artă prezintă artiști precum Aurel Bordenache (1902-1987), Ștefan Csillági, Constantin Lecca (1807-1887), Mișu Popp (1827-1892), Coca Romano (1897-1993) și doi autori anonimi cu lucrări valoroase aflate în colecția muzeului.
Alături de picturi, vizitatorii vor descoperi bijuteriile contemporane realizate de cei cinci artiști câștigători în cadrul concursului „Timeless Jewelry”: Simona Gîrbou, Diana Toboșaru, Veronica Opriș Angelescu, Mădălina Tudor Rădulea și Daniel Tudor. Lucrările lor au fost prezentate în cadrul evenimentului Romanian Jewelry Week, iar în acest context, ele vor fi expuse alături de operele de artă care au servit drept sursă de inspirație. Aceste bijuterii sunt o interpretare contemporană și inovatoare a elementelor prezente în operele clasice, aducându-le la viață într-un mod modern și rafinat.
Participarea la vernisaj a avut un dress code tematic – „black with a spark” -, respectiv o ținută în care sclipirea bijuteriilor să iasă în evidență pe fundalul negru al vestimentației.
Expoziția Ecouri ale prestigiului este realizată în cadrul proiectului cu același nume, inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este cofinanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Expoziția se poate vizita până pe 28 ianuarie 2024.

 

Cosmina Marcela Oltean (Brașov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *