Fundația „Mihai Viteazul” – Balul costumului popular – ediția a VII-a, 12 noiembrie 2023

Fundația „Mihai Viteazul”, din municipiul Sfântu-Gheorghe, județul Covasna, organizează în data de 12 noiembrie 2023, ora 17, o sărbătoare a cântecului, dansului și jocului popular, aflată pentru a șaptea oară sub acest concept și animată de dorința de a fi cât mai mulți participanți, împreună, într-o reconstituire a ceea ce, odată, se numea hora satului.
Pornind de la diversificarea manifestărilor organizate, conform statutului său, conducerea Fundației acordă, permanent, un interes deosebit organizării unor manifestări care să promoveze cultura, identitatea națională și interesele românești din centrul Țării. Toate edițiile anterioare au fost dedicate satului tradițional românesc și s-au raportat la bogăția „lăzii de zestre” a bunicilor noștri.
Dorim ca și acest eveniment să aducă în atenția publicului participant inteligența, creativitatea și hărnicia Poporului Român, care, de-a lungul veacurilor, din resursele naturale sau cultivate și-a asigurat traiul, îmbrăcămintea și încălțămintea, și-a înfrumusețat viața cum a știut mai bine, pentru momente de muncă sau de sărbătoare, rezultând o minunată diversitate a locuirii, meșteșugurilor, sărbătorilor și obiceiurilor.
Ei, înaintașii noștri, au îmbinat cu măiestrie mai multe elemente proprii culturii tradiționale, alcătuind cel mai frumos întreg: Neamul Românesc.
Prezentăm, în continuare, câteva mențiuni despre aceste elemente distincte ale spiritualității și culturii populare românești: portul, cântecul și dansul.
Portul popular românesc reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale poporului, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări și studii privind geneza istorică, etapele principale de evoluție, formele contemporane și aria de răspândire. În studierea portului popular românesc se caută și se pune în valoare originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuția lui în procesul de geneză al poporului.
Cântecul popular și, în general, folclorul românesc, reprezintă, la rândul său, o parte însemnată din sufletul nostru. Se află permanent în inimile noastre, atunci când ne bucurăm, când ne curg lacrimi de durere sau când participăm la mari evenimente colective sau familiale.
Dansul popular românesc, ca și dansurile altor popoare, reprezintă expresia sincretică și complexă a patrimoniului culturii populare la nivelul comunităților tradiționale, fiind îndrăgit de toate categoriile de vârstă și stare socială, având un aer sărbătoresc oriunde este practicat.
Mișcările ritmate ale trupului, brațelor și picioarelor participanților la dansurile populare, însoțite de cântecele populare, sunt puse în valoare prin frumusețea portului tradițional, prin care se evidențiază măiestria, originalitatea, frumusețea și măreția folclorului românesc, în întregul său.
Organizatorii unui astfel de eveniment, care aduce bucurie în sufletele oamenilor, prin muzică, dans și port popular, unind sufletele umane, au avut în vedere faptul că nu se putea mai bine să fie exprimate aceste trăiri de bucurie, decât la Balul costumului popular!
De-a lungul desfășurării edițiilor precedente, am avut bucuria să constatăm o creștere constantă a numărului persoanelor participante, îmbrăcate în port popular, familii întregi (inclusiv copii), mândre de portul lor, împodobit cu tricolorul prins în piept sau la brâu; din acest punct de vedere apreciem că, la ultima ediție, un procent impresionant, aproximativ 99,5% dintre participanți, au îmbrăcat frumoasele costume populare. În același timp, purtarea costumului popular (sau doar a unui element al acestuia) în momente importante și festive ale comunității – la biserică, la sărbători, la manifestări diverse – constituie un câștig major, sub aspectul conștientizării oamenilor asupra importanței și semnificațiilor identitare ale portului popular.
Organizatorii evenimentului au ales unul dintre locurile, existente în municipiul Sfântu-Gheorghe, care să întrunească mai multe condiții asemănătoare cu cele din vatra satului, loc în care toți cei prezenți să se prindă cu voie bună în dansurile populare, însoțite de cântece ale folclorului românesc; de aceea, a fost aleasă sala Restaurantului LEONOR BALROOM.
Artiștii invitați vor reprezenta județele Covasna, Brașov și Harghita: Cora Munteanca, Alexandru Baciu, Ionela Bran, Mugurel Grama, Anuța Săgneanca; pe aceștia îi considerăm frați într-o credință și trăire și dorim să-i facem cunoscuți la cât mai multă lume.
Programul muzical va fi asigurat atât de formația locală „Rythmic”, cât și de interpreții invitați, precum și de Ansamblul „Ceata Opincuța”, din Sfântu-Gheorghe, ceea ce va da naștere, credem noi, unui spectacol folcloric interactiv și complex între artiști și participanți.
La acest bal, noi, toți, ne vom bucura de rezultatul „căutării” în „lada de zestre” a tradițiilor și folclorului!
Cu această ocazie, avem bucuria să anunțăm înființarea Ansamblului artistic „Speranța”, al Fundației Mihai Viteazul, alcătuit din școlari cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani (vezi pagina 13).
Partenerii media sunt, ca de obicei, publicațiile „Condeiul ardelean”, „Mesagerul de Covasna”, „Observatorul de Covasna”, precum și „Coson Media” și „Impact Events”.
Mulțumim tuturor pentru implicare și vă așteptăm cu drag!

prof. ing. Maria Peligrad, președintele Fundației „Mihai Viteazul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *