Fundația „Mihai Viteazul”, Sfântu-Gheorghe – Mihai Viteazul și Visul Unirii, ediția a XXXIV-a, 1 octombrie – 15 noiembrie 2023

Încă de la înființare, an de an, Fundația „Mihai Viteazul”, din municipiul Sfântu-Gheorghe, județul Covasna, aduce un omagiu Domnului „Țării Românești și Ardealului și Moldovei”, așa cum s-a intitulat Mihai Viteazul. Fire energică, nestrămutat în hotărârile luate, avea planuri mărețe de eliberare a Țării de sub stăpânirea turcească. După victoria strălucitoare de la Călugăreni, „o întâmplare dezastruoasă” pentru otomani, cum o numește chiar un cronicar turc, Domnitorul înțelege repede că independența Țării, cucerită de popor prin lupte grele, trebuia păstrată, cu orice preț, mai ales că Țara Românească era înconjurată din toate părțile de dușmani. Marele Voievod Mihai a urmărit să unească cele trei Țări Române, urmărind să dezvolte și legăturile economice, într-o „piață unică” a teritoriului românesc, între locuitorii care vorbeau aceeași limbă. Intrarea sa triumfală în Alba-Iulia, la 1 noiembrie 1599, după victoria de la Șelimbăr, a rămas în istoria românilor un reper măreț, iar faptele săvârșite de popor sub conducerea sa sunt printre cele mai de seamă din istoria noastră. Ele s-au săpat adânc în inima poporului trezindu-i conștiința demnității, râvna pentru libertate și unitate și ne-au lăsat cel mai de preț vis: Visul Unirii. Mihai Viteazul a avut o înaltă conștiință de creștin și român. Măsurile și acțiunile sale stau mărturie la dorința apărării lumii creștine; el a întărit religia ortodoxă în Transilvania, dar și, în același timp, sub aspect economic, s-a preocupat și asupra dreptului la pășunat al locuitorilor din satele românești. Faptele sale au condus la declararea, în 20 mai 2020, prin Decret Prezidențial, a zilei de 27 mai drept Ziua Națională Mihai Viteazul – Martir și Erou al Națiunii Române.
Ediția din acest an a manifestării noastre tradiționale, a cuprins un concurs de eseuri, cu tema Unirea lui Mihai Viteazul – istorie și prezent, adresat elevilor din clasa a VIII-a și liceu, organizat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, al prof. Victor Sibianu, inspector de specialitate, și al profesorilor de istorie din județ.
Manifestarea din acest an s-a desfășurat la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, joi, 9 noiembrie 2023, și a cuprins:
– simpozionul Domnitorul Mihai Viteazul, apărător al creștinătății și ortodoxiei noastre;
– prezentarea de carte: Mihai Viteazul – erou literar, autor prof. Ion Gârjoi;
– momentul poetic: Mihai Viteazul și oștenii săi;
– premierea participanților la concursul Unirea lui Mihai Viteazul – istorie și prezent;
– depunerea de flori la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din Piața ce poartă numele Marelui Domnitor Român.
Prin participarea la astfel de evenimente, aici în inima Țării, de evocare a trecutului glorios al Poporului Român, arătăm că ne pasă de viitorul copiilor și nepoților noștri, ne pasă de România, frumoasă și întreagă.
Manifestarea a primit sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna și a beneficiat de colaborararea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, a Inspectoratului Școlar Județean, a profesorilor de specialiate, din municipiul Sfântu-Gheorghe.

Președinte, prof. ing. Maria Peligrad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *