Muzeul de Artă Brașov și Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) au deschis Expoziția „Fabulating About a Gelato Machine”, vineri, 10 noiembrie, ora 18, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21.
Expoziția marchează etapa finală a programului de mentorat și producție dedicat artiștilor emergenți, Accelerator Brașov, care a luat startul în august, anul acesta.
„Cei zece artiști care fac parte din program – Alexandra Boaru, Adrian Cojocaru, Alexandru Daniel Florea, Denis Flueraru, Iulia Jugaru, Mălina Moncea, Irina Motroc, Diana Roșca, Ioana Rusu și Anca Țintea – investighează, în cadrul expoziției, mecanismele memoriei, prin prisma unor evenimente din trecut care le-au influențat practica artistică. Fără a putea descrie în amănunt locul sau coordonatele exacte ale întâmplărilor importante care au condus la formarea propriei identități, fiecare dintre cei zece artiști propune, în cadrul expoziției, perspectiva proprie asupra felului în care poveștile de viață sunt create în cadrul memoriei prin investigarea trecutului”, transmite biroul de Comunicare și PR al MAB, condus de Alexandra Ardelean.
„Am purtat două pălării în cadrul proiectului Accelerator Brașov: cea de coordonatoare a programului de mentorat și cea de curatoare a expoziției de grup. Din rolul de curatoare, aflată, și ea, la începutul carierei, am înțeles, mai bine, în cele două luni de lucru cu artiștii, cum pot crea un spațiu sigur pentru ca ei să-și dezvolte practica artistică. Din rolul de coordonatoare a programului de mentorat, mi-am dorit, alături de echipa proiectului, să le oferim artiștilor aflați la începutul carierei lor, instrumentele necesare pentru a evolua. Accelerator Brașov a plecat de la premisa că pregătirea dobândită în cadrul universităților din România nu este suficientă pentru ca tinerii artiști să-și poată dezvolta cariera cu succes. De aceea, am venit către ei, oferindu-le informații cunoștințe teoretice legate de sistemul și piața artei contemporane, PR și comunicare în artă, precum și relația curator-artist în cadrul laboratoarelor tematice, dar le0am propus și exerciții practice în cadrul sesiunilor de mentorat”, explică Georgia Țidorescu, curatoarea expoziției și coordonatoarea programului de mentorat din cadrul Accelerator Brașov.
ACEP a susținut, încă de la începutul programului, zece artiști emergenți din România, selectați în urma unui apel deschis, prin:
l Patru laboratoare tematice, care au avut loc în perioada 18-21 septembrie la Muzeul de Artă Brașov. Teme principale: Piața de artă contemporană și posibilități de finanțare (susținut de Andrei Breahnă, manager cultural); Sistemul artei contemporane (Mihaela Chiriac, curatoare independentă); Curatoriere. Relația dintre artist și curator (susținut de Georgia Țidorescu, curatoare independentă); PR, comunicare în artă și redactare în contextul practicii artistice (Ioana Chira, comunicator);
l Sesiuni de mentorat unu-la-unu cu cei patru mentori: Andrei Breahnă, manager cultural, Ioana Chira, comunicator, Mihaela Chiriac, curatoare independentă și Georgia Țidorescu, curatoare independentă;
l Sprijin financiar pentru producția de noi lucrări care vor fi expuse în cadrul expoziției Fabulating About a Gelato Machine la Muzeul de Artă Brașov în perioada 10 noiembrie 2023 – 25 februarie 2024.
Mai multe despre Accelerator Brașov, pe site-ul https://accelerator-mentorat.ro/brasov/.