De ce dispar medicamentele din România?

Medicamentul, acest miracol vechi de când lumea, care este evidențiat în papirusul Eber din Egiptul Antic, este o substanță, sau un amestec de substanțe, care se utilizează pentru tratamentul, prevenirea sau diagnosticarea unei anumite boli. Pe de altă parte, substanța care este responsabilă de efectul terapeutic se numește principiu activ, iar, pe lângă acesta, mai există și substanțe vehiculante ale medicamentului, care fac ca acest principiu activ să fie prezent în toate organele și țesuturile. Medicamentele pot fi vegetale (de exemplu: morfina, atropina și digoxinul), animale (hormonii de tip insulină sau enzimele de tip tripsină sau amilază), minerale (de tip magneziu și calciu), semisintetice (de tip antibiotic) și sintetice (chimioterapicele și sulfamidele antibacteriene). Sunt medicamente care se eliberează numai cu prescripție medicală și altele care se eliberează fără prescripție medicală.
Consumul de medicamente crește vertiginos, la fel și costul, creând o adevărată „gaură neagră” în bugetul familiei. Din păcate, din cauza factorului comercial al medicamentului, există un consum exagerat de medicamente, transformând corpul uman într-un adevărat depozit, „sac chimic”. A existat ideea că dacă un medic prescrie unul, două medicamente și dacă acestea sunt ieftine, medicul este nepriceput și pacientul caută un alt medic, care să-i prescrie medicamente multe și scumpe. Și, astfel, se ajunge la polipragmazie, adică folosirea în exces a medicamentelor.
Factura farmaceutică națională este în plină creștere, dar, iată că, încet, încet, medicamentele ieftine, dar și medicamente importante din programul oncologic sau al bolilor cronice, dispar. Principala cauză a dispariției medicamentelor – antiinflamatoare, antitermice, antibiotice pentru copii, medicamente citostatice folosite în oncologie, medicamente pentru glanda tiroidă sau medicamente pentru diabet zaharat – este exportul paralel. Ce înseamnă exportul paralel? – vă spun asta deorece este o urgență majoră care trebuie stopată. Legea precizează că distribuitorii de medicamente au obligația să asigure prioritar medicamentele din spitale și farmaciile naționale pentru Poporul Român și apoi, doar dacă acestea sunt în exces, să fie exportate. Din păcate, distribuitorii nu respectă litera legii și, iată că, astăzi, din cauza diferenței de preț dintre import și export, aceștia nu mai țin cont decât de faptul că exportul paralel de medicamente le aduce un venit enorm, în defavoarea Poporului Român. Există o lipsă acută de psihotrope, antidepresive, anxiolitice, medicamente cardiovasculare, antibiotice și citostatice, care se exportă.
Medicamentele ajung în România, pentru români, cu un preț din occident și apoi sunt revândute în occident cu un preț de 10 ori mai mare. Și, astfel, au apărut traficanții de medicamente, care fac adevărate averi încălcând legea, făcând acest export paralel, care trebuie stopat.
Au apărut adevărate farmacii online unde poți cumpăra medicamente care nu se găsesc în România, însă calitatea lor este îndoielnică. Cetățeni, nu cumpărați medicamente online, fiindcă nu știți ce conțin. Din păcate, sunt și bolnavi cronici care își iau medicamentele pe bună dreptate, dar apoi le vând pe internet, pentru că nu au bani nici de mâncare. Iată că sărăcia își arată chipul hidos, chiar și la propriile medicamente, la care bolnavul renunță pentru a mânca mai bine.
Așa că, trag un semnal de alarmă: SOS, medicamentele dispar! Stopați exportul paralel de medicamente!

dr. Mircea Frenţiu
(Blaj, Mica Romă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *