In Memoriam Preoteasa Dorina Cucu (1948-2023), muzeograf, fost custode al Muzeului Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe

La scurt timp după plecarea la Domnul a cunoscutului preot paroh Ioan Cucu din Sfântu-Gheorghe, județul Covasna, a trecut în eternitate distinsa doamnă preoteasă Dorina Cucu, muzeograf, fost custode al Muzeului Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe, membru activ al societății civile românești.
S-a născut la 16 mai 1948 în comuna Bod, judeţul Braşov, tatăl său, Gheorghe Dima, a fost originar din comuna Vama-Buzăului, iar mama, Maria, din orașul Întorsura-Buzăului, județul Covasna.
Bunul Dumnezeu a binecuvântat familia Gheorghe și Maria Dima cu trei fete. Dorina urmează şcoala primară la Întorsura-Buzăului și la Bod. Între anii 1963-1967, urmează cursurile Liceului Nr. 1 de Matematică-Fizică, astăzi Colegiul Național „Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe.
La 25 iunie 1967, se căsătoreşte cu părintele Ioan Cucu, după ce, doi ani, au fost colegi de liceu. Familia părintelui Ioan și Dorina Cucu a fost binecuvântată cu trei băieţi, o fată și opt nepoți. Doi dintre băieți sunt preoți (Pr. Ioan Costin, preot militar, și Pr. Dorin Vasile, preot paroh la Biserica „Buna Vestire” din Sfântu-Gheorghe), apreciați pentru păstorirea rodnică și implicarea în comunitatea locală. De asemenea, și ginerele părintelui, Pr. Lucian Vasilcoi, a fost preot în satul Iarăș, comuna Hăghig, județul Covasna.
Absolvirea studiilor postliceale economice îi va permite tinerei Dorina Cucu să lucreze la serviciul financiar de la Fabrica de Cărămidă Feldioara şi, apoi, contabilă şi casieră la TCMM Bucureşti – SUT Feldioara.
După ce a funcționat ca educatoare la Iarăş, urmându-l pe părintele Ioan, va îndeplini aceeași funcție în localitatea Micfalău, unde, împreună cu părintele Ioan, a înfiinţat secţia română pentru copiii din localitate. Apoi, a fost cantor la Biserica Ortodoxă din Baraolt, după ce a obținut diploma de specialitate, în urma absolvirii cursurilor instituției teologice de profil din Cluj-Napoca.
După venirea părintelui Ioan Cucu în funcția de preot paroh la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe, doamna preoteasă Dorina Cucu a îndeplinit funcția – de mare răspundere – de responsabil cu identificarea, evidența, păstrarea și valorificarea muzeală a patrimoniul muzeal bisericesc. Mai întâi, respectiv între anii 1983-1993, a îndeplinit această responsabilitate la Protopopiatul Sfântu-Gheorghe, iar apoi, între anii 1994-2010, a fost custode la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe.
În perioada cât a fost custode a urmat toate cursurile de specialitate organizate la mănăstirile Techirghiol și Sâmbăta şi la Schitul Păltiniş, îndeplinindu-și cu profesionalism și dăruire responsabilitățile profesionale. S-a îngrijit de colectarea, depozitarea și conservarea bunurilor de patrimoniu bisericesc din judeţ; în lipsa fondurilor necesare, multe din aceste activităţi au fost realizate pe cheltuială personală.
Împreună cu membrii societății civile românești din Sfântu-Gheorghe, doamna Dorina, împreună cu toți membrii familiei preotului Cucu, a participat la organizarea și amenajarea expoziţiei muzeale din cadrul Muzeul Spiritualității Românești de la demisolul Catedralei Ortodoxe din Sfântu-Gheorghe. În această perioadă, împreună cu membrii asociațiilor culturale din municipiul nostru și din județul Covasna, a organizat și desfășurat activităţi cultural-spirituale la Muzeul Spiritualităţi Româneşti.
În paralel, a susţinut activitatea pastoral-misionară a părintelui Ioan Cucu, cântând la strană şi însoţindu-l în misiunea preoţească. În perioada 1983-2007, a participat la pregătirea copiilor pentru susţinerea Concertului de Colinde, din zilele sărbătoririi Nașterii Domnului, de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu-Gheorghe. Prin munca depusă împreună cu părintele Ioan Cucu, s-a reușit ca, la această activitate cultural-bisericească, de-a lungul timpului, să participe majoritatea copiilor ortodocşi din Sfântu-Gheorghe. În primii ani de după evenimentele din decembrie 1989, a predat religia ortodoxă la liceele: Economic și „Puskas Tivadar” din Sfântu-Gheorghe.
În anul 2010 devine pensionară, şi a sprijinit, împreună cu părintele Ioan și părinții parohi Dorin Cucu și Dorin Ciobanu, ducerea la bun sfârşit a misiunii de suflet începută în 2007, respectiv terminarea lucrărilor de construcție a Bisericii „Buna Vestire” din municipiul reședință de județ.
Prin comportamentul său de om bun, prin strădaniile sale de ajutorare a enoriașilor aflați în nevoință, prin eforturile întreprinse pentru promovarea culturii românești tradiționale, prin statornicia sa în credința ortodoxă, preoteasa Dorina Cucu lasă în lumea pământească un nume bun, așteptând cu modestie și încredere „Marea judecată”. Bunul Dumnezeu să o răsplătească, în lumea celor drepți!

dr. Ioan Lăcătușu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *