S-a deschis expoziţia Jandarmeria Română 1850-2020, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, anunță deschiderea expoziției itinerante Jandarmeria Română 1850-2020 la sediul Muzeului Mureșului și Oltului Superior, situat pe strada Petofi Sandor, nr. 23, din municipiul Miercurea-Ciuc, județul Harghita. Vernisajul a avut loc vineri, 17 noiembrie a.c., cu participarea unor reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, personalități din viața publică, membri ai comunității din Miercurea-Ciuc și pasionați de istorie.
Muzeul Oltului și Mureșului Superior este a optsprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și, ulterior, itinerată la instituții muzeale de rang județean și național din Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu-Mare, Baia-Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța, Tulcea și Bistrița. Până în prezent aproximativ 39.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.
Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita.
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoricul acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc, în data de 3 aprilie 1850, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române, alături de numeroase replici de uniforme, realizate în cadrul proiectului Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018.
Vizitatorii au ocazia să vadă elemente de echipament folosite în perioada anilor 1980-1990, care provin de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita și, de asemenea, distincții, brevete și însemne militare, care aparțin unor ofițeri și subofițeri jandarmi, participanți la misiuni de menținere a păcii în Bosnia, Kosovo și Afganistan.
Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al volumului Jandarmii și milițienii de la sate, publicată la Editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.
Expoziția Jandarmeria Română 1850-2020 se va putea vizita până pe 18 ianuarie 2024, de marți până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00. Pentru programarea vizitelor se poate apela numărul 0266317726 sau 0743816 908.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *