Ilie Șandru, personalitate de marcă a Topliței, redactor la numeroase publicații de pe întreg cuprinsul Țării, membru UZPR, Filiala Mureș-Harghita, a fost declarat Cetățean de Onoare al Iașiului. Ilie Şandru este profesor, personalitate marcantă a culturii din spaţiul transilvănean și a legăturilor cu românii din spațiul identitar românesc. Distincția i-a fost acordată profesorului Ilie Șandru miercuri, 13 decembrie 2023, în Sala de ședințe a Consiliul Local Toplița, într-un cadru emoționant, de față cu un numeros auditoriu.
Ilie Șandru – un cărturar prestigios și un iscusit cronicar al românilor din Arcul Carpatic
Ilie Șandru (n. 1935), privit ca un „senior al Cetății”, este unul dintre modelele culturale fără egal din ultima jumătate de veac, într-una din cele mai sensibile zone prin istoria și geografia ei: Valea superioară a Mureșului, de la Toplița la Reghin.
Personalitate complexă, Ilie Șandru a adunat calități de invidiat pentru o viață și pentru un destin. Înainte de toate, dascălul Ilie Șandru a adus lumină în mintea și sufletelor multor elevi, din școli din Bilbor și Toplița, copii ai locului și, mai târziu, și copii din Basarabia ruptă de Patria-mamă, care și-au găsit la Toplița casă bună, printre oameni de omenie, cu mult suflet.
A fost mereu cu privirea ațintită la ceea ce se întâmplă cu conaționalii din zonă, dar și cu cei din stânga Prutului, inițiind sau participând la proiecte pentru integrarea culturală a basarabenilor.
Încă din această calitate, în vârtejul unei didactici în căutarea unei identități, ca inițiator și animator, Ilie Șandru a întreținut vie flacăra tradițiilor și culturii, ca mărci ale specificului național, dar și ca formă de apărare a românismului, în condiții ostile de atâtea ori în curgerea veacurilor.
Dincolo de toate acestea, s-a remarcat publicistul Ilie Șandru, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), care a știut care este prețul informației, al mărturiei, atât în presa locală și, mai apoi, după decembrie 1989, în publicații din toată Țara: „Sangidava”, „Angvstia”, „Acta Carpatica”, „Anuarul Arhivelor Mureșene”, „Vatra Veche”, „Condeiul ardelean”, „Cuvântul liber”, „Curierul de Transilvania”, „ASTRA – Buzăul Ardelean”, „Colocviile de la Nicula”, „Familia română”, din Baia-Mare, „Steaua”, din Cluj-Napoca, „Credința străbună”, din Alba-Iulia, „Transilvania”, din Sibiu, „Valori perene”, din Roman, „Națiunea”, „Totuşi iubirea”, „Flacăra”, „Vremea”, „România Mare”, „Tricolorul”, „Românul”, „Ţara Noastră”, „Adevărul”, din București.
Cu siguranță, va rămâne multă vreme jurnalistul de neegalat în această parte de Țară, pentru că a știut să dea clipei durată și frumuseții eternitate.
Atunci când împrejurările au permis, ca fondator, Ilie Șandru a pus bazele celei mai puternice organizații civice din zonă, Fundația Culturală „Miron Cristea”, dar îl regăsim activ și în alte forme de implicare, de la Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, la Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei de Alba-Iulia, mai întâi, și apoi la cea a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, a căror membru a fost mai multe legislaturi.
Fundația Culturală „Miron Cristea” este cea care a organizat sub bagheta lui Ilie Șandru 25 de ediții ale unei manifestări de mare complexitate și substanță, Zilele „Miron Cristea”, prin care s-au adunat în raftul de bibliotecă, sub genericul „Sangidava”, 17 volume de studii și cercetări, ale unor personalități ale vieții spirituale, culturale, științifice din țară și străinătate.
Prin preocupările sale, publicistice și cultural-spirituale, l-a readus pe primul Patriarh al României, Elie Miron Cristea, în actualitate, scoțând în evidență contribuția acestuia la devenirea noastră ca Neam, ca Țară.
La fel a făcut și cu scriitorul, publicistul și omul politic Octavian Codru Tăslăuanu, și el fiu al acestor locuri, căruia i-a dedicat manifestări cultural-științifice de anvergură națională. I-a închinat volumul monografic Pe urmele lui Octavian C. Tăslăuanu (două ediții:1997, 2012 ) și a inițiat Colocviile Naționale ,,Octavian C. Tăslăuanu pe coordonatele timpului”, cu desfășurare anuală.
Rămâne memorabil gestul de a-l integra în istoria națională pe Grigore Vieru, poetul basarabean devenit prima oară Cetățean de Onoare în Patria-mamă, tocmai la Toplița, la inițiativa lui Ilie Șandru, ca apoi, la scurt timp de la trecerea lui Grigore Vieru în eternitate, Ilie Șandru a reușit să îl mențină permanent în orizontul de întâlnire, prin ridicarea unui bust în centrul municipiului Toplița.
Personalități importante ale vieții publice românești au găsit numai cuvinte de laudă la adresa lui Ilie Șandru, căruia i-a fost dedicată o amplă lucrare, de peste șase sute de pagini, pentru a marca, în 2013, 60 de ani puși de acesta în slujba învățământului și culturii. Dar, de atunci, în încă un deceniu de viață, a rămas „tânăr și neliniștit”, fiind principalul artizan al vieții culturale toplițene, emblema activismului și devotamentului.
Activitățile sale multiple, pe mai multe planuri – didactice, culturale, scriitoricești, publicistice, ştiinţifice, civice – l-au impus ca pe un leader incontestabil.
Și-a demonsttrat calitățile sale și ca membru în diferite organizații culturale, civice sau profesionale, cum ar fi: preşedinte al Fundaţiei Culturale „Miron Cristea” din Topliţa; membru al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita; membru al Fundației Culturale „Vasile Netea” din Târgu-Mureş, filiala „Virtus Romana Rediviva” din Monor (judeţul Bistriţa-Năsăud); membru fondator al Ligii Scriitorilor, filiala Târgu-Mureș; membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, preşedinte executiv al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în perioada 17 noiembrie 2012 – 31 mai 2014, și membru al Consiliului Director al acestuia.
Să mai adăugăm cele 29 de cărți pe care și-a pus semnătura, ca autor? Publicistică, monografii, povestiri, romane, un univers existențial, mărturie a unei atitudini exemplare față de condiția celui care vrea să dea sens înalt existenței sale. O operă literară consistentă, care s-a bucurat de numeroase aprecieri din partea criticii de specialitate: Sub cumpăna veacului, proză-document, Târgu-Mureș, Editura „Pentru Maior”, 1995; Pe urmele lui Octavian C. Tăslăuanu, Târgu-Mureș, Editura „Petru Maior”, 1997; Patriarhul Miron Cristea, Târgu-Mureș, Editura „Petru Maior”, 1998; Oameni și locuri din Călimani, reportaje, Târgu-Mureș, Editura „Petru Maior”, 2000; Tulgheș – file de monografie, Sibiu, Editura „Constant”, 2000; Binecuvântată a fost clipa…, roman, Sfântu-Gheorghe, Editura „Eurocarpatica”, 2002; Basarabia iarăși și iarăși…, publicistică, București, Editura APP, 2003; O stafie bântuie prin Ardeal, publicistică, Sfântu-Gheorghe, Editura „Eurocapatica”, 2005; O victimă a extremismului maghiar, proză-document, Sfântu-Gheorghe, Editura „Eurocapatica”, 2005; Drum spre viață, roman, Târgu-Mureș, Editura „Ardealul”, 2007; Patriarhul Miron Cristea, ediția a II-a, Miercurea-Ciuc, Editura „Grai Românesc”, 2008; Alte măști, aceeași piesă…, publicistică, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2009; Toplița – repere monografice, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2010; Inima Timpului, publicistică, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2010; Vremuri și destine, proză scurtă, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2011; Jurnal de Basarabia (1981- 2010), Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2011; Pe urmele lui Octavian C. Tăslăuanu, ediția a II-a, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2012; Peste hotarele timpului, roman, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2013; Așa a fost să fie…, roman, Târgu-Mureș, Editura „Nico”, 2015; Ani de zbucium, roman, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2016 (nr. 24 în colecția ,,100 de cărți pentru Marea Unire”); Destine după destine, roman, Târgu-Mureș. Editura „Vatra veche” (nr. 44 în colecția ,,100 de cărți pentru Marea Unire”); Basarabia iarăși și iarăși…, ediția a II-a, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2018 (nr. 61 în colecția ,,100 de cărți pentru Marea Unire”); Eroica îndârjire, roman, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2018; Vremuri și destine, proză scurtă, ediția a II-a, Târgu Mureș, Editura „Vatra veche”, 2019; Drum spre viață, roman, ediția a II-a, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2020; În vâltoarea vremurilor, roman, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2020; Fire din caierul amintirilor, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2021; Zbucium – povestea unei povești de iubire, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2022; Nunta, roman, Târgu-Mureș, Editura „Vatra veche”, 2023.
Atât cât s-a lăsat atins de aripa politicii, a slujit interesele comunității locale, în calitate de consilier, atât în Consiliul Municipal Toplița, cât și în Consiliul Județean Harghita.
Pentru activitatea sa, profesorul, publicistul și scriitorul, animatorul cultural, omul politic Ilie Șandru, acesta a fost distins cu diplome, titluri și ordine, dintre care menționăm: Diploma aniversară a Uniunii ,,Vatra Românească” (1998); Diploma de Onoare şi titlul de Membru de Onoare al Uniunii Naţionale a Cadrelor militare şi de rezervă (2000); Ordinul ,,Meritul pentru Învăţământ” în gradul de Cavaler (2004); cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață și a peste o jumătate de veac de activitate pusă în slujba comunității, Consiliul Local Topliţa i-a conferit onorantul titlu de ,,Cetățean de Onoare” al municipiului Topliţa (2005); Diploma de Onoare şi titlul de Membru onorific al Despărţământului Astra ,,Fraţii Popeea”, din Săcele, ,,pentru chemarea demnităţii şi curajul asumat întru apărarea identităţii românilor harghiteni” (2006); Placheta de Onoare a Prefecturii judeţului Harghita, cu ocazia Zilei Naţionale a României (2008); Diploma de Onoare a Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita și Diploma şi Medalia ,,Asociaţiunea ASTRA – 150 de ani (1861-2011) (2011); Diploma de Excelenţă a publicaţiei „Națiunea” – ,,continuitate pentru neam şi ţară”; Diploma de Excelenţă a Bibliotecii Municipale ,,B.P. Hasdeu” din Chișinău (2013); Grupul de Cercetare ,,Ioan I. Russu” pentru sud-estul Transilvaniei i-a acordat prof. Ilie Șandru „Premiul Ioan I. Russu” și Diploma de Excelență „pentru activitatea de cercetare cu privire la istoria și devenirea românilor din Covasna și Harghita” (2013).
În ultimii ani, Ilie Șandru a mai fost distins cu aproape treizeci de diplome de excelență și de onoare, precum și cu premiul literar „Teiul de aur”, acordat de Editura Geea din Botoșani (2016), Crucea „Sfântul Ilie”, a Episcopiei Covasnei și Harghitei, și placheta „O sută de personalități”, acordată de Primăria municipiului Toplița, cu prilejul Centenarului Marii Uniri (2018).
Toate acestea, împreună, rămânând multe alte „isprăvi” de-ale sale pe dinafară, îl recomandă pe Ilie Șandru ca pe un model cultural de mare consistență și complexitate, care a slujit cu devotament și sacrificiu aspirațiile întru sentimentului românesc al ființei, care și-a pus amprenta pe devenirea multor generații.
Ilie Șandru este legat de Iași nu doar prin participarea sa la diverse activități culturale, dar și prin faptul că, între 1960 şi 1965, a fost student al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cursuri fără frecvenţă, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istorie – Limbă şi literatură română.
Atribuirea titlului de „Cetățean de Onoare al Iașiului” este o recunoaștere a unei contribuții exemplare, dincolo de geografii culturale și politice, care îi sporește municipiului Iași aura care-l impune în conștiința publică, drept apărător și susținător al valorilor culturii de pe întreg cuprinsul național, din largul Limbii Române.