In memoriam Arhitect Riti Emil Oliver (1939–2024). Un foarte bun profesionist, respectat de toți cetățenii județului Covasna și din alte locuri

A trecut la cele veșnice distinsul arhitect Riti Emil Oliver, specialistul care, timp de peste o jumătate de secol, a avut importante responsabilități în dezvoltarea urbanistică și amenajarea teritoriului județului Covasna, în conformitate cu legislația specifică fiecărei perioade istorice.
Arhitectul Riti Emil Oliver s-a născut la 20 martie 1939, în localitatea Scărişoara, județul Alba. A absolvit Liceul „Mihai Viteazul” din Turda, în anul 1956, şi apoi cursurile Şcolii Tehnice de Arhitectură din Bucureşti. În anul 1968, a absolvit Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. După un scurt stagiu bucureştean, începând cu anul 1969 şi-a desfăşurat activitatea ca arhitect în cadrul Institutului de Proiectare din Sfântu-Gheorghe, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de şef proiect, şef atelier arhitectură şi director adjunct. În anul 1974, a fost numit arhitect-şef al judeţului Covasna, după care, în perioada 1982-1989, a fost director al Centrului Judeţean de Proiectare Covasna. În anul 1990, a fost numit din nou arhitect-şef al judeţului Covasna, iar în 1992 a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Covasna, funcţie pe care a îndeplinit-o pe o perioadă de două mandate, până în anul 2000, când a ieşit la pensie. Printre lucrările mai importante pe care le-a realizat arhitectul Oliver Riti, de-a lungul anilor, amintim: sala de sport din Sfântu-Gheorghe, baza de tratament a Spitalului de Cardiologie din Covasna, mai multe hoteluri şi cabane din Sfântu-Gheorghe, Covasna, Reci, Filia ş.a., Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu-Gheorghe, spitalele orăşeneşti din Târgu-Secuiesc şi Întorsura-Buzăului, ansambluri de locuinţe în principalele oraşe ale judeţului, locuinţe particulare, Biserica Ortodoxă „Buna Vestire” din Sfântu-Gheorghe ş.a. Este membru al Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Braşov-Covasna-Harghita. După ieșirea la pensie a lucrat în cadrul firmei personale de proiectare, îndeplinește funcția de arhitect-șef al SC Proiect „R” SRL, o perioadă, împreună cu fiul său Riti Raul, iar soţia, farmacistă la Farmacia „Sensiblu” din Sfântu-Gheorghe. Bunul Dumnezeu a binecuvântat familia Riti cu doi feciori, Raul și Robert, amândoi bine integrați în comunitatea locală. Fiul Riti Oliver Raul a absolvit Colegiul „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe și Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Din anul 2019, este arhitect-şef al judeţului Covasna, continuând, astfel, activitatea plină de responsabilitate a tatălui său. Cu toții au reprezentat și reprezintă familii respectate, a căror activitate a fost și este pusă în slujba comunităţii şi a binelui public.
După 1990, arhitectul Riti Emil Oliver a fost membru al Partidului Național Liberal, consilier județean și vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, între anii 1992-2002. În anul 2008, a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunității românești din Sfântu-Gheorghe.
Presa locală și cea națională cuprinde mai multe știri, articole, interviuri, reportaje referitoare la activitatea arhitectului Riti Emil Oliver, materiale de presă din care redăm doar câteva. Astfel, cotidianul „Cuvântul nou”, din 7 octombrie 1977, publică articolul Covasna – staţiune, oraş modern, în care se prezintă „proiectele majorității clădirilor construite în ultimii 50 de ani”. Articolul este semnat de arh. Riti Emil Oliver, de la Secția de Sistematizare a Consiliului Popular Județean Covasna. Din revista „Arhitectura”, nr. 5/1980, la rubrica „Vizite ale arhitecților români în străinătate”, aflăm că arh. Riti Emil Oliver a făcut o vizită în Finlanda, în perioada 25 august – 4 septembrie 1980”.
Foarte interesantă este informația din interviul acordat de arhitectul Oliver Riti publicistului Ioan Drăgan, interviu apărut în cotidianul „Cuvântul nou”, din 1 martie 1990”: I.D.: […] „Apropo, Catedrala Ortodoxă din centrul municipiului a fost sufocată de tot felul de clădiri, inclusiv de un bloc de zece etaje. Ce aveți de gând în privința ei?” R.O.: „Vom demola măcar blocul mic, verde, din fața ei, dar, în funcție de posibilitățile financiare ale Primăriei, pot fi luate și măsuri mai radicale de a demola tot colțul străzii pentru a o decongestiona, de a o lăsa să respire, așa cum este normal pentru o Biserică”.
Sperăm că factorii responsabili în domeniul arhitecturii și amenajării teritoriului municipiului Sfântu-Gheorghe vor avea înțelepciunea și voința de a îndeplini această dorință „testamentară” a arhitectului Oliver Riti. Dacă Primăria a găsit resurse financiare pentru a demola Hotelul „Bodoc”, de ce nu ar putea să demoleze o clădire mult mai mică, insalubră și care obturează impozanta Catedrală Ortodoxă?
„Cuvântul nou” din 18 iulie 1993, la rubrica „Ne-am interesat pentru dumneavoastră”, sub semnătura ziaristului Gabriel Florescu, publică articolul Profesiunea de constructor-arhitect. Din discuția cu arhitectul Riti Emil Oliver, vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, acesta a ținut să precizeze: „Această specialitate trebuie să acopere o gamă destul de largă de probleme: organizarea teritoriului, investiții, proiectare-construcție, controlul execuției lucrărilor, cadastru. Este necesară și o pregătire în geodezie și topografie”.
În articolul Comunităţi româneşti din judeţul Covasna. Sfântu-Gheorghe (V), semnat de Ioan Lăcătușu, Vasile Lechințan, Violeta Pătrunjel, la rubrica „personalități”, despre arhitectul Emil Oliver Riti se menționează: „A proiectat mai multe instituții de cultură, administrative, ecleziastice, economice, locuințe și ansambluri urbanistice, în Sfântu-Gheorghe și în județ. A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, între anii 1992-2002”.
În amplul reportaj Sarcinile de investiţii ale anului 1970, în dezbaterea proiectanţilor, apărut sub semnătura I. Voiculescu, în „Cuvântul nou”, arhitectul Riti Oliver a spus: „Colectivul de proiectare al Institutului nostru este deosebit de tânăr. Cu experiența pe care am dobândit-o, ne străduim să realizăm proiecte cât mai bune. Din păcate însă, trebuie să spunem că sunt cazuri când constructorul nu respectă prevederile proiectelor noastre. De aici și calitatea necorespunzătoare a unor construcții”.
Arhitectul Riti Oliver semna, în „Cuvântul nou”, rubrica „Azi vă prezentăm”, spațiu tipografic în care, de-a lungul vremii, au fost prezentate proiectele principalelor clădiri publice, precum: Noua Sală de sport a orașului Sfântu-Gheorghe (3 decembrie 1970), Spitalul de Cardiologie Covasna (10 noiembrie 1972).
În articolul Performanţe româneşti din Arcul Intracarpatic, apărut, sub semnătura subsemnatului, în „Informația Harghitei”, din 17 decembrie 2019, sunt menționate elitele românești, din județele Covasna și Harghita. Dintre arhitecți, sunt menționați: Emil Oliver Riti, Virgil și Stela Florea, Viviane Gheorghiu și veteranul Silvester Rafiroiu, din Araci, care în perioada interbelică a fost arhitect-șef al județelor Arad și Timiș.
Într-adevăr, în perioada 1968-1989, o consecință pozitivă a dezvoltării economico-sociale susținute a județului Covasna, a fost formarea unei elite tehnice, economice, culturale, artistice, sportive, competitive la nivel național, elită din care a făcut parte, cu cinste, și arhitectul Riti Oliver Emil. Un Om, foarte bun profesionist, manierat, sociabil, generos, respectat de toți cetățenii județului și nu numai.
Bunul Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepți, iar pe membrii familiei, foști colegi și pe toți cei care l-au cunoscut și respectat, să-i întărească pentru a-i cinsti memoria așa cum se cuvine!

 

dr. Ioan Lăcătușu (Sfântu-Gheorghe)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *