Lia și Dan Perjovschi, dublu solo show la Muzeul de Artă Brașov: Expoziția ca un muzeu al cunoașterii și expoziția ca un ziar

În perioada următoare, Muzeul de Artă Braşov (MAB) invită publicul să descopere expoziţia Urgenţe, un dublu solo show al artiştilor contemporani de renume internaţional Lia şi Dan Perjovschi.
Expoziția Urgenţe, prezentată de Lia și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă din Brașov, prezintă aspecte din cercetările celor doi artiști din ultimii 35 de ani, aducând două perspective distincte și complementare asupra realităților, complexităților și provocărilor prezentului. Lucrările fascinante ale Liei Perjovschi, grupate sub titlul Kit de supravieţuire (selecție din Muzeul Cunoaşterii), se întâlnesc în armonie cu creațiile de impact ale lui Dan Perjovschi, prezentate în secțiunea Press Stress.
„Urgenţe este un dublu solo show. O cercetare a lumii contemporane în care se împletesc, se separă sau se topesc două viziuni artistice distincte, dar complementare. Expoziția ca un muzeu al cunoașterii și expoziția ca un ziar. Bird view-ul și cotidianul în același spațiu” (Lia și Dan Perjovschi).
„Expoziția pune în dialog două perspective interconectate, evidențiind cunoașterea, creativitatea și supraviețuirea în context contemporan. Sub conceptele Kit de supravieţuire și Press Stress, Lia și Dan Perjovschi aduc în prim-plan viziuni profunde asupra realităților și provocărilor lumii prezentului. În secțiunea Press Stress, Dan Perjovschi adună lumile-pagini ale presei într-un puzzle al societății actuale. Aici, lumea se schimbă, presa tipărită dispare, dar stresul rămâne constant. Prin intermediul creației sale, artistul oferă o perspectivă profundă asupra schimbărilor sociale și a impactului mediului informațional asupra vieții cotidiene.
Spațiul expozițional, transformat într-o imensă hartă mentală, este organizat de Lia Perjovschi în jurul unor nuclee tematice care abordează subiecte specifice secolului 21. Kit de supravieţuire oferă un «bird view» al secolului curent, aducând în discuție umanitatea, alienarea și diversele strategii de supraviețuire. Într-un inventar al timpului prezent, teme precum schimbările climatice, globalizarea și evoluțiile tehnologice devin părți ale unui puzzle imens”, explică Alexandra Ilniţchi-Ardelean (MAB/Comunicare și PR).
Dan Perjovschi oferă o imagine profundă privind schimbările sociale și a impactului mediului informațional asupra vieții cotidiene.
„În fiecare zi se întâmplă ceva. Pe strada pe care e muzeul acesta, în orașul în care e muzeul acesta, pe continentul acesta sau undeva în Calea Lactee. În fiecare zi un fluture bate din aripi. Pentru mine, pagina de ziar este lumea întreagă. Press Stress adună lumile-pagini într-un puzzle al societății contemporane, cu tragediile ei, cu eroismele și barbarismele ei. Lumea se schimbă, presa tipărită dispare, stresul rămâne. Acest «rămâne» este subiectul artei mele. O artă săracă în mijloace, dar bogată în sensuri”, subliniază artistul.
Vernisajul expoziţiei a avut loc, în prezenţa artiştilor, marţi, 12 martie 2024, la ora 18, cu intrare liberă. Expoziţia se poate vizita până pe 30 aprilie.

Despre artişti aflăm de la MAB

Lia şi Dan Perjovschi s-au născut în 1961 la Sibiu, România, au urmat aceeași Școală Generală și Liceul de Artă (1970-1980) și s-au căsătorit în 1983. Locuiesc și lucrează la Sibiu, dar și în restul lumii. Operele lor artistice au fost expuse în sute de expoziții și festivaluri în România și internațional. Au expus împreună la instituții publice de cultură precum: Total Museum Seoul, Rupert Vilnius, Kunstraum Innsbruck, Tranzit.ro Cluj-Napoca, Espaivizor Valencia, IFA Berlin & Stuttgart și galerii precum Christine Koenig Wien, Michel Rein Paris, Kula Split. În 2007, artiștii au avut o expoziție retrospectivă exhaustivă la Muzeul Nasher de la Universitatea Duke.
Cu o carieră artistică de peste 30 de ani, Dan Perjovschi și-a dezvoltat propriul limbaj vizual distinctiv, redus, care condensează subiecte intricate fără a elimina complexitatea realității. Ca artist și jurnalist, practica sa artistică s-a dezvoltat ca o formă de „jurnalism vizual”. De la colaborarea cu „Revista 22”, încă din anii ’90, până la lucrarea „Ziarul Orizontal”, un perete public de 30 de metri din Sibiu, pe care îl dezvoltă cu nou conținut artistic de peste 10 ani, artistul își exprimă viziunea asupra societății contemporane prin desene.
Lia Perjovschi este fondatoarea și coordonatoarea CAA&CAA (Contemporary Art Archive and Centre for Art Analysis) și KM (Knowledge Museum), un proiect de cercetare interdisciplinară. A participat în peste 700 de expoziții, conferințe și ateliere în întreaga lume. Practica sa artistică diversă reflectă o călătorie de la corpul său fizic la corpul universal al cunoașterii, fiind caracterizată de o largă diversitate a mediilor de exprimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *