La data de 31 mai, în cadrul manifestației culturale „Solidaritatea Versanților”, organizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași și Muzeul Militar „Ștefan cel Mare”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, i s-a conferit avocatului mureșean Ioan Sabău-Pop (foto, dreapta, decorat de primarul Mihai Chirica) titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași.
Titlul a fost acordat în semn de recunoaștere pentru munca sa de decenii în apărarea patrimoniului imobiliar din Transilvania și pentru eforturile sale neobosite de a păstra aceste bunuri în proprietatea Statului Român. „De-a lungul carierei sale, avocatul Ioan Sabău-Pop a demonstrat un profund patriotism, dedicare și spirit de sacrificiu, implicându-se activ în numeroase procese juridice care au vizat salvarea proprietăților retrocedate ilegal”, transmit reprezentanții Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM).
O luptă continuă pentru apărarea patrimoniului național
Născut în 1948, în comuna Fărăgău din Câmpia Transilvaniei, Ioan Sabău-Pop a urmat Facultatea de Drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a activat, inițial, ca judecător stagiar la Judecătoria Miercurea-Ciuc. Ulterior, a ocupat diverse funcții de conducere în sistemul judiciar, inclusiv la Tribunalul Județean Mureș și Curtea de Apel Târgu-Mureș, înainte de a se dedica avocaturii, în 1997. De atunci, a fost un apărător fervent al drepturilor românilor din Transilvania, abordând cu perseverență și profesionalism problematica restituirilor de proprietăți.
Evenimentul de vineri, 31 mai, a reunit numeroase personalități politice, juridice și din sistemului de învățământ din România, precum primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, colonelul Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar, Alexandru Pugna, fost secretar de stat în Ministerul Culturii și director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, și Dragoș Burghelia, cercetător în cadrul Academiei Române și președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. „Prezența acestor invitați subliniază importanța momentului și recunoașterea meritelor domnului Sabău-Pop”, au mai transmis reprezentanții FCRCHM.
În intervenția sa, Ioan Sabău-Pop a subliniat că „lupta pentru dreptate și apărarea patrimoniului național sunt cruciale pentru menținerea identității și integrității naționale”. El le-a mulțumit autorităților locale și colaboratorilor săi pentru sprijinul acordat și a reafirmat angajamentul său de a continua să protejeze interesele românilor.
Un angajament neclintit față de cauza românilor din Transilvania
Prin eforturile sale, mii de hectare de teren și clădiri importante au fost salvate de la retrocedări ilegale. Implicarea sa pro-bono în numeroase procese și activități culturale demonstrează un angajament neclintit față de cauza românilor din Transilvania.
„Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași reprezintă o recunoaștere simbolică a valorii și dedicării domnului Ioan Sabău-Pop, un adevărat apărător al patrimoniului și identității naționale”, mai arată FCRCHM.
(Articol preluat de pe www.zi-de-zi.ro, din 3 iunie 2024)