„Gălăuțașul în sărbătoare” – 2024

A devenit o tradiție, începând din anul 1999, ca de Hramul Sfintei Biserici Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Gălăuțaș, județul Harghita, să se desfășoare și o paletă largă de manifestări sportive și culturale înmănunchiate sub denumirea „Gălăuțașul în sărbătoare”, care, în acest an, 2024, s-au desfășurat timp de două zile, respectiv în 14 și 15 august.
Prima zi, miercuri, 14 august, a fost destinată sportului, oamenii întrecându-se la alergare-viteză, minifotbal, trasul frânghiei și skandenberg. Iată câștigătorii:
Alergare-viteză, în ordinea locurilor ocupate; categoria 6-10 ani, fete: Giulia Saroși, Sofia Țăran și Mădălina Anca Vieru; băieți: David Răzvan Țăran, Vlad Țăran și David Andrei Rugină; categoria 11-15 ani, fete: Andrada Rugină, Alesia Nicoleta Platon; băieți: Constantin Alin Vieru, Andrei Dăscălescu și Darius Trîmbițaș; categoria 16-20 ani, băieți: Gabriel Stan. Premiul special: Alexandru Tănase; categoria 21-30 ani, fete: Loredana Monica Micu, Mădălina Ionela Rugină; categoria 31-40 ani, fete: Mădălina Andrada Pop, Elvira Rugină.
Minifotbal: 1. Tornado, 2. Fortuna, 3. Știința Gălăuțaș; cel mai bun portar: Czuczuka Eduard; cel mai bun jucător: Neluțu Urzică; arbitri: Vasile Ciocania și Pușkaș Levente.
Trasul frânghiei (echipe), în ordinea locurilor ocupate, fete: Gemenele, Babele și Doamnele; băieți: Perjerii, Bolovanii și Squad; premii speciale: echipe mini: Mititeii și Furnicarii.
Skandenberg, în ordinea locurilor ocupate; senioare: Adriana Dobrean, Elvira Rugină și Mădălina Rugină; junioare: Andrada Rugină, Alesia Nicoleta Platon și Sofia Maria Țăran.
Joi, 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, după participarea la Hramul Bisericii Ortodoxe, gălăuțenii și invitații lor s-au adunat la Baza de Agrement de la Pădurea lui Trâmbițaș, la o adevărată serbare câmpenească, acompaniată de un spectacol artistic, care a durat peste 10 ore, din care n-au lipsit muzica populară românească, jocurile populare românești și maghiare, muzica ușoară și folk, majorete și altele.
După ce Fanfara Tineretului din Remetea, dirijată de Laczko Gyula, a încălzit atmosfera cu muzică de promenadă și după Imnul de Stat al României, Preacucernicul părinte paroh Marcel Stanca (foto stânga sus, în mijloc) a binecuvântat sărbătoarea după care au luat cuvântul ing. dr. Ioan Hârb (foto stânga sus, în mijloc), Directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Harghita și Primarul comunei Gălăuțaș, Radu Ţăran (foto stânga sus, în stânga).
Primii care au urcat pe scenă au fost gazdele prin Ansamblul Folcloric „Izvorașul”, instruit de Liliana Luncan și Claudia Mic, care sub genericul „Toți jucăm, toți cântăm”, au prezentat un minunat spectacol de jocuri locale și cântece populare. Au cântat: Antonia Micu, Paula Micu, Delia Micu, Andrada Rugină, Olivia Morar, Cristina Truța, Medeea Isan, Sofia Morar, Eliza Vâga, Sofia Urzică. A acompaniat un taraf alcătuit din Nicolae Colcer, Daniel Țăran, Valentin Cotruș (vioară), Nicolae Platon (acordeon), Bayko Istvan (contrabas) și Constantin Luncan (dobă țărănească).
Din comuna Lueta, sudul județului Harghita, a venit la Gălăuțaș Ansamblul de jocuri populare maghiare „Kakvirag” („Narcisele”), însoțit de un taraf tradițional alcătuit din Mag Istvan (vioară), Lazar Bella (braci) și Gorg Laszlo (contrabas). Artiștii din Lueta, coordonați de Orban Erno au prezentat jocuri populare maghiare din Sâmbriaș și Voivodeni.
Din comuna Hodac, satul Toaca, județul Mureș, a venit la Gălăuțaș Ansamblul Folcloric „Toaca Văii Gurghiului”, instruit de Lucia Hărșan și Ionuț Hărșan. Artiștii din Toaca au prezentat jocuri populare de pe Valea Gurghiului, Valea Beicii, din Zona Codrului, de pe Câmpie și din Maramureș. Au cântat Iulia Todoran, Rareș Pop, Dana Maria Farcaș și Andreea Matei.
Din Livezi-Ciuc, comuna Mihăileni, județul Harghita, au urcat pe scenă artiștii din cadrul Ansamblului Folcloric „Livezenii”, coordonat de Maria Oltean. Au fost aplaudate jocurile specifice din Livezi („Hora mare”, „Hora de doi”, „Baraboiul”, „Banu Mărăcine”, „Munteneasca” și „Sârba”).
Aplauze și aprecieri a primit Ansamblul Folcloric „Rapsozii Văii Mureșului Superior” din cadrul Asociațiilor CRDD ORIZONT din Toplița și Cristinrar din Subcetate, coordonat de Doru Viorel Ciubîcă. Conducerea muzicală este asigurată de Nicolae Colcer și Daniel Țăran și coregrafia de Raluca Roxana Burnar. Dansatorii au prezentat o suită de jocuri populare din Subcetate, iar soliștii vocali Alesia Maria Ciubucă, Alexandra Rusu, Daian Suciu și Liliana Luncan au prezentat cântece populare specifice comunităților românești din bazinul Topliței.
Un recital de excepție l-a avut cunoscuta cântăreață Oana Font, cu formația, din Dragomireștii Maramureșului.
Muzica ușoară a fost reprezentată de Diana Coman, din Târgu-Mureș, și profesoara Andreea Morariu, din Reghin.
Muzica folk a fost reprezentată de un „titan” al genului, Emeric Imre, cu chitara, cunoscut din Cenaclul „Flacăra”, coordonat, pe timpuri, de inegalabilul poet Adrian Păunescu; interpretul a venit la Gălăuțaș însoțit de doi instrumentiști renumiți: Jimi El Laco (vioară, chitară și buzuchi) și Marius Roje (clape).
Din Buzău, alături de Trupa „Nemuritorii” (Constantin Ungureanu, Cristinel Stanciu și Daniel Perțea) au concertat, la „Gălăuțașul în sărbătoare” – 2024, două fete frumoase și talentate, Maria Sara și Irina Mănăilă, reunite în Trupa „Enigma”, instruite de prof. Constantin Ungureanu, liderul Trupei „Nemuritorii”.
Ansamblul Folcloric Profe­sionist „Rapsodia Călimanilor”, al Centrului Cultural din To­plița, a prezentat pe scena din Gălăuțaș două suite de jo­curi populare, „Bota”, de pe Va­lea Mureșului Superior, și „Boianul”, din Câmpia Transilvaniei. Dansatorii au îmbrăcat costumele dobândite prin Proiectul „Mândru-i jocul pe Câmpie”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Harghita, prin Programul special de finanțare nerambursabilă a porturilor populare și a costumelor tradiționale, pe anul 2024. Soliștilor „Rapsodiei Călimanilor”, Dragomir Raita și Livia Harpa, li s-au alăturat Rareș Măcinică din Iernut, județul Mureș, Teodora Suciu, din Târgu-Mureș, familia alcătuită din Ina Todoran și Ovidiu Furnea. Dansatorii coordonați de coregraful Marius Pop și soliștii, acompaniați de orchestra de muzică populară „Rapsodia Călimanilor”, dirijată de prof. Bodor Lorand, au adumat ropote de aplauze pentru recitalurile de excepție susținute.
În premieră, la Gălăuțaș, a urcat pe scenă Trupa de majorete și dans modern din Toplița, coordonată de Raluca Roxana Burnar, care s-a bucurat de un succes deosebit.
Gălăuțașul în sărbătoare”, ediția 2024, s-a încheiat cu un multicolor foc de artificii, răspândit pe cerul Gălăuțașului.

Vasile Gotea
(Gălăuţaș, judeţul Harghita)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *