Pornind de la balada populară Mioriţa, scriitorul Mihail Sadoveanu publică, în 1930, romanul Baltagul, care este un fel de călătorie a eroinei principale, Vitoria Lipan, în căutarea soțului ei, ucis mișelește și căruia i s-au furat banii de pe turma de mioare. Pe lângă descrierea palpitantă a lungii sale călătorii, autorul descrie și viața și tradițiile Neamului Românesc și descrie, de asemenea, și importanța oilor pentru țăranul român. Oile și pământul sunt esențiale pentru români, iar oieritul, acest meșteșug milenar, s-a transmis din generație în generație.
Făcând un arc peste timp, acum, în 2024, nu se mai omoară ciobanii, se omoară oile. Răscoala din 1907 s-a declanșat în satul Flămânzi, pentru pământ, iar acum, în 2024, se declanșează răscoala ciobanilor împotriva ucigașilor de oi. Totul a izbucnit în județul Tulcea, în localitatea Baia, unde au fost omorâte, prin gazare, aproximativ 50.000 de oi bolnave de „pesta oii”. Acestea au fost gazate, unele omorâte, unele doar amețite și îngropate de vii în gropi comune. După ce am avut „gripa aviară”, după ce am avut „gripa porcină”, după ce am avut „boala vacii nebune”, acum avem „pesta” la oi, care este provocată de un virus ARN anvelopat, cu un diametru de 150 nm și un genom linear. Nu vi se pare o asemănare între acest virus și „covid”, pentru care ne-au desenat virusul mai ceva ca în desenele animate cu așa-zișii țepi? „Boala oii” nu se transmite la om, iar unele oi nu au nici măcar un simptom, doar sunt analizate și suspicionate de boală și, apoi, decimate. Unele au trecut demult prin această boală și, deci, în mod normal, și-au format imunitate la virus. Iată ce simptome au oile: febră, scurgeri oculo-nazale, stomatită, diaree și pneumonie. Virusul pătrunde prin mucoasa respiratorie, are o perioadă de incubație de 4 până la 6 zile, dar poate varia până la 10 zile, iar diagnosticul se stabilește prin izolarea virusului, detecția de antigen, serologie și probe biologice oculare, nazale și bucale. În momentul stabilirii diagnosticului autoritatea competentă va stabili măsuri importante în zona de protecție stabilită și supravegheată, pentru a evita riscul răspândirii virusului. Se are în vedere și procedura de ucidere prin mijloace mecanice, electrice sau injecție letală ori, mai nou, cu gaz. Se formează echipa de ucidere. După ucidere, animalele se îngroapă cu tehnologia specifică de neutralizare a agentului patogen. Este foarte important ca să se sape o groapă foarte adâncă, cu strat de folie, un strat de nisip, un strat de argilă, un strat de substanțe absobante și apoi un strat de pământ. Din păcate, nu există un tratament specific antiviral în formele obișnuite de boală, în formele grave eruptive se face tratament general cu antibiotice și, local, cu antiseptice, tratamente care pot diminua acțiunea infecțiilor secundare, dar sunt și foarte scumpe, ceea ce un oier care are până la 200 de oi nu-și permite.
Și, aici, oierii se vor împărți în două grupuri, cei care vor lua mii de euro despăgubire și cei care nu vor lua nimic. Dacă tot cumpărăm „vaccinuri” pentru „covid 19”, ar trebui să cumpărăm vaccinuri pentru aceste „boli ale oilor”, fiindcă, în curând, nu vom mai mânca brânză și carne naturale, ci doar artificiale.
Doamne, Dumnezeule, protejează oile României pentru brânza cea de toate zilele!