
Majoritatea dintre noi am fost izbiți de cuvântul format din șase litere, numit cancer, cel puțin măcar o dată în viață. Termeni precum tumoră malignă sau neoplasm sunt sinonime folosite pentru a denumi cancerul. Bunicii și străbunicii noștri foloseau cuvântul rac pentru cancer. Din păcate, boala poate să lovească din senin și atunci fiecare bolnav își pune întrebarea: de ce eu, Doamne? De ce mi-ai dat tocmai mie această boală? Ce păcate am făcut eu, Doamne? În fața cancerului răspunsurile emoționale sunt din ce în ce mai diverse începând de la întrebarea: de ce eu, Doamne? Adică, de la revoltă până la depresie și anxietate este o cale foarte scurtă. Timpul de la negarea bolii, la refuzul stării de boală, la subestimarea simptomelor de cancer și, până la urmă, la acceptarea bolii și lupta pentru supraviețuire, prin intrare în rolul de bolnav activ, care se luptă împreună cu medicii pentru fiecare clipă, lună sau an de viață, este esențial.
Dacă facem o statistică vedem că în 2012 au fost înregistrate la nivel global 14,1 milioane de cazuri de cancer – 7,4 milioane bărbați și 6,7 milioane femei. În 2022, imediat după terminarea p(l)andemiei, au fost înregistrate 20 de milioane de cazuri noi de cancer și au murit 6,7 milioane din cazurile vechi, deci în total avem 30 de milioane de cazuri, ceea ce înseamnă o dublare a numărului de cazuri de cancer din 2012 până în 2022, deci, în zece ani. Pe primul loc este cancerul de plămân, urmat îndeaproape de cancerul de sân, cancerul colo-rectal, cancerul de prostată, de stomac, de ficat, de tiroidă, de col uterin, de vezică urinară, boală Hodgkin, cancer de esofag, de pancreas, de rinichi, de corp uterin, cancere bucale, inclusiv cel de limbă, cancer de ovar și sistem nervos central, melanom, respectiv cancer grav de piele, cancer de laringe, veziculă biliară, vulvă și vagin la femei, cancer de testicol și penis la bărbat și ultimul, mielomul multiplu.
La momentul actual al dezvoltării umanității nu există certitudinea cauzei pentru apariția cancerului, cu excepția fumatului la cel pulmonar sau infecției cu papiloma virus la cancerul de col uterin. Așa cum vedem în statistici, cancerul explodează în lume, cu toate că unii medici, printre care mă număr și eu, au avertizat că vaccinul cu ARN mesager poate să distrugă sistemul imunitar, să schimbe ADN-ul celular și, astfel, să prolifereze cancerul, prin lupta fratricidă între anticorpi și proteina spike.
Din păcate, cererea pentru citostatice, care sunt medicamente care pot să distrugă cancerul, este tot mai mare, ele sunt tot mai scumpe sau, pur și simplu, dispar. Și vă dau exemplu de Pazenir, care dispare de pe piața europeană și din România. El este folosit la tratamentul cancerului de sân cu metastaze secundare, de obicei osoase. Mai lipsesc foarte multe citostatice, printe care aș aminti: Lanvis, pentru tratamentul leucemiei la copii, Ciclofosfamida, Aromaxin, Fedratinib, Flutamide și diferiți anticorpi monoclonari. În această luptă oncologii au un rol foarte important, dar le lipsesc armele de luptă împotriva cancerului.
Până la ce cifră va merge explozia aceasta de cancer în Europa și în lume? Vom trăi și vom vedea în următorii 10 ani. Doamne ferește-i pe români de cancer!