Bogăția și frumusețea cântecului păstoresc, strâns legat de viața și activitățile păstorilor din zonele montane și satele României, au fost aduse pentru a XXIII-a oară în Toplița, localitatea de la poalele Călimanilor, din județul Harghita, de mesageri ai acestui cântec tradițional, din mai multe județe ale Țării, timp de două zile, respectiv pe 16 și 17 octombrie 2023.
Concurenții, soliști vocali și instrumentiști, au prezentat pe scena Casei Municipale de Cultură din Toplița, în fața unui public avizat și a unui juriu exigent, o doină sau baladă fără acompaniament orchestral și un cântec ritmat, cu acompaniament orchestral, din zona folclorică reprezentată de fiecare concurent. Unul din cele două cântece trebuia să aibă tematică păstorească.
A acompaniat Orchestra de muzică populară a Ansamblului Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural din Toplița, dirijată de prof. Bodor Istvan Lorant.
Din juriu au făcut parte: prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română (președinte), Valentin Marin, etnomuzicolog (manager al Radio România „Antena Satelor”), Ileana Vieru (realizator de emisiuni la Radio „Antena Satelor”), Alexandru Pugna (manager, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, realizator de emisiuni TV, interpret de muzică populară) și Anca Branea (profesor, etnolog, interpretă de muzică populară).
Laureați:
Soliști instrumentiști:
Locul 2: Maximilian Florin Acatrinei (vioară), Toplița, județul Harghita;
Locul 1: Andrei Ioan Haneș (taragot), Valea Ampoiului, județul Alba.
Soliști vocali:
Locul 3: Bianca Maria Băisan, județul Bacău și Eugen Alin Ienciu, județul Hunedoara;
Locul 2: Cosmin Vasile Cotârlă, Nadășa, județul Mureș;
Locul 1: Cristian Andrei Moldovan, Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.
Trofeul celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului-concurs internațional al cântecului păstoresc „Miorița” a fost atribuit concurentului de numai 17 ani, Răzvan Iulian Oprea, din jdețul Teleorman, care a cântat la caval „Doina lui Stoicănel” și la fluier „Brâulețul fetelor”.
Înainte de concertul laureaților, prof. dr. Costel Cristian Lazăr, managerul Centrului Cultural Toplița și director al Festivalului, a oferit Diplome de participare, de recunoștință și de excelență, concurenților, organizatorilor și tuturor care au contribuit la reușita celei de-a XXIII-a ediții a „Mioriței”.
În afară de concurs au oferit recitaluri: Anda Horoba, din județul Bistrița-Năsăud, câștigătoarea Trofeului „Miorița” la ediția din anul 2022, Mihaela și Ciprian Istrate, Maria Mădălina Lupu, elevă a lui Gheorghe Zamfir, care a cântat la nai, cimpoi, ocarină, tâlv, tilincă, fluier și caval.
De asemenea, după Festivitatea de premiere și concertul laureaților, Ansamblului Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor”, al Centrului Cultural Topliţa, a susținut un aplaudat spectacol în premieră. Au cântat: Ciprian Ilie, Dragomir Raita, Alexandru Oltean, Ioan Cristian Țăran și Livia Harpa, care a avut o apariție inedită, înconjurată de 4 perechi de dansatori, trei de pe Părăul Gălăuțașului și una din Ciobotani, îmbrăcați în autentice costume populare, care au jucat după coregrafia satului de altădată, după cântecele Liviei Harpa, ștraiere, „Floricica” și „Învârtita”, jocuri unicat, tradiționale zonei Toplița. Spectatorii au trăit, câteva momente, atmosfera satului de altădată.
Dansatorii Ansamblului au oferit jocuri de pe Mureșul Superior, din Maramureș și Bihor.
Conducerea muzicală: prof. Bodor Istvan Lorant; coregrafia: Marius Pop.
A prezentat, cu verva-i cunoscută, Andrei Romanică.
În timp ce, pe scena din sala de spectacole, răsunau cântecele păstorești, pe holul de la intrare al Casei de Cultură a municipiului Toplița au fost așezate „fărâme” de suflet din viața celor care au trăit, ani la rând în inima munților. Aici, Rusalina Petruț, proprietara Muzeului „Ciobotă-Petruț”, din comuna Lunca-Bradului, județul Mureș, a adus la Toplița o parte din zestrea muzeului, care a pus în valoare păstoritul în Munții Călimani. În expoziție nu au fost doar simple exponate, ci o istorie vie a vieții păstorilor, redată prin cojoace vechi de peste 100 de ani, desagi purtați pe drumurile stânei, găleți, budacă, căldare, ceaun, șa și bâte sculptate cu migală, adevărate opere de artă realizate de ciobani. Fiecare detaliu vorbește despre măiestria și înțelepciunea acelor oameni, despre legătura lor strânsă cu natura și cu oile pe care le păstoreau.
Unul dintre momentele apreciate a fost recrearea unei scene autentice din viața la stână, pe care ne-o descrie Rusalina Petruț:
„Am încercat să surprind, pentru vizitatori, acea lume aproape uitată, dar încă vie în inimile noastre: focul care arde mocnit în vatră, câinii care păzesc turma și ciobanul care își cântă dorul la fluier”. Această scenă a reușit să apropie vizitatorii de simplitatea și frumusețea traiului păstoresc, redând esența unei vieți trăite în armonie cu muntele și cu animalele. Fiecare vizitator, care a trecut pragul expoziției, a fost invitat să trăiască, măcar pentru câteva momente, farmecul și liniștea vieții pastorale, să înțeleagă legătura profundă dintre om și natură, dintre cioban și munte. Rusalina Petruț își încheie această prezentare într-un mod optimist: „Păstoritul nu este doar o ocupație, ci un mod de viață, o moștenire pe care o ducem mai departe cu mândrie. Pentru mine, a fost o mare onoare să pot împărtăși această lume fascinantă cu toți cei care au vizitat expoziția în cadrul Festivalului-concurs internațional al cântecului păstoresc „Miorița”, ediția din 2024. Mulțumesc tuturor celor care au trecut pragul acestei expoziții și au arătat interes față de bogăția culturală pe care o purtăm cu noi, ca păstori ai acestor locuri. Călătoria noastră prin tradiții nu se oprește aici, ci continuă prin fiecare cântec, prin fiecare poveste și prin fiecare om care, asemenea nouă, poartă în suflet dorul de animale, de munte și de stână”.
De asemenea, în sala de conferințe a Muzeului de Etnografie al Centrului Cultural Toplița s-a derulat o interesantă sesiune de comunicări științifice, cu titlul Folclorul păstoresc – componentă de bază a spiritualității românești. În acest cadru, numeroși participanți au susținut lucrări științifice despre păstorit, pe Valea Bistricioarei, Valea Superioară a Mureșului și în Munții Călimani. De asemenea, s-a scos în evidență importanța păstrării și promovării folclorului păstoresc autentic. Au vorbit, printre alții, Dumitru Răucescu, Rusalina Petruț, Ilie Șandru, Viorica Macarie, Zorel Suciu, Eugen Hirișcău. Tot în acest cadru, subsemnatul, autorul acestei cronici, mi-am prezentat cartea-documentar De la Concursul și Festivalul „Miorița” – Toplița 1976, la Festivalul-Concurs internațional al cântecului păstoresc „Miorița” – Toplița 2024.
Sesiunea de comunicări științifice a fost încheiată de cunoscuta interpretă a cântecului popular românesc, Livia Harpa, care a încântat pe cei prezenți cu o variantă a „Mioriței”, culeasă de la Le Măriucă a Petrii, de pe Valea Cuiejdiului”, județul Mureș.
Organizatori: Centrul Cultural Toplița, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.
Parteneri media: TVR Târgu Mureș, Ardeal TV, Radio România „Antena Satelor”, „Informația Harghitei” și „Condeiul ardelean”.