Baraolt / Pământul Secuiesc are nevoie de autonomie

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.197, 20.05.2014

Duminică seara, în biserica reformată din Baraolt a avut loc un forum despre proiectul autonomist al Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Preşedintele de partid Toro T. Tibor şi Benedek Erika, preşedintele din Trei Scaune, au susţinut o expunere de trei ore, i-au ascultat pe cei care au luat cuvântul şi au răspuns la întrebările abordate. Cele aproximativ 60 de persoane prezente şi-au exprimat prin aplauze acordul cu propunerea potrivit căreia partidele maghiare trebuie să ajungă cât mai repede la o înţelegere în privinţa minimului naţional şi în legătură cu faptul că în privinţa funcţionarilor şi poliţiştilor care doresc să se stabilească pe Pământul Secuiesc trebuie să fie obligatorie cunoaşterea limbii maghiare.
Caravana a început cu binecuvântarea preotului reformat Krizbai Imre. Benedek Erika a evidenţiat caracterul autonomist al partidului popular, după care Toro T. Tibor a prezentat principalele puncte ale proiectului lor. După cum a declarat, România deşi a încercat tot ceea ce este posibil în ultimii 100 de ani, nu şi-a putut atinge scopul, adică nu a devenit un stat naţional omogen şi astfel există diferenţe uriaşe din punct de vedere al gândirii economice şi politice între Transilvania şi celelalte regiuni. El a subliniat faptul că Pământul Secuiesc nu este o regiune întreţinută, suntem în stare să ne întreţinem şi să întreţinem instituţiile noastre. Pentru acest lucru este nevoie de ideea ca valorile produse să rămână la nivel local, iar un procent de 60% din taxe şi din impozite să nu părăsească regiunea, 20% din acestea să ajungă în fondul de solidaritate şi doar un procent de 5% să ajungă la Bucureşti. În ceea ce priveşte zăcămintele noastre subterane, noi să fim cei care le administrăm. În opinia lui Toro, este greşită şi baza proiectului autonomist al UDMR, deoarece Pământul Secuiesc nu este format din cele trei judeţe actuale. Nu trebuie să se pună semnul egalităţii între judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, dat fiind faptul că ar fi abandonate acele teritorii pe care puterea română le-a inclus în anul 1968 alături de judeţele Braşov şi Bacău şi ar fi incluse şi unele zone precum Câmpia Transilvaniei şi zona Întorsurii, care nu au aparţinut niciodată aici. Pentru acest lucru caută parteneri în rândul membrilor UDMR, însă în cazul în care nimeni nu se angajează pentru acest lucru, vor strânge cele o sută de mii de semnături necesare iniţiativei cetăţeneşti. În caz final, vor apela la ajutor internaţional.
Din rândul participanţilor a luat cuvântul Krizbai Imre. El a reclamat faptul că nu s-a discutat despre crearea băncii secuieşti şi a cerut ca documentul în curs de elaborare să prevadă: Pe Pământul Secuiesc se poate stabili definitiv doar cel care beneficiază de sprijinul comunităţii. Preotul a declarat că mai întâi trebuie să se ceară ajutor din partea Uniunii Europene, însă în cazul în care creatorii Trianonului nu oferă ajutor, atunci trebuie să se apeleze la acei ruşi cărora le datorăm şi Regiunea Autonomă Maghiară. Kozma Albert jr., preot unitarian din Belin, a insistat asupra formulării minimului naţional, el atrăgând atenţia asupra pericolului căsătoriilor mixte şi asupra pericolului vânzării caselor părinteşti. Szabo Erzsebet, cea care s-a restabilit din Ungaria, a vorbit de necesitatea urgentării soluţionării problemelor în limba maghiară. Să nu vină aici niciun poliţist, dacă nu se angajează să înveţe limba maghiară - a spus ea. Fostul primar al oraşului, Nagy Istvan, a criticat UDMR.
Szilagyi Sandor, consilierul PCM din Baraolt, nu a considerat destul de tupeist proiectul autonomist al PPMT. În opinia sa, nu este suficient ca un procent de 60% din fonduri să rămână la nivel local. În Tirolul de Sud, acest procent este de 90%. În opinia lui Csog Ignac, trebuie să obţinem garanţii în sensul ca autonomia noastră să fie asigurată şi pe termen lung, după obţinerea acesteia. Szabo Miklos, preşedintele filialei CNS Brăduţ-Micloşoara, a cerut explicaţii de ce în comunele conduse de lideri ai PPMT nu a fost adoptată încă declaraţia proautonomistă, asupra căreia au insistat ei.