Cazul Miko / Institutul lui Szasz Jeno îşi face auzit glasul

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.390, 10.01.2015

Sentinţa pronunţată în cazul Colegiului Miko din Sfântu-Gheorghe face posibilă contestarea validării valorilor fundamentale ale statului de drept şi democraţiei din România. Acest lucru este stabilit de cea mai recentă analiză a Institutului de Cercetare pentru Strategie Naţională, dată ieri publicităţii.
Documentul remis agenţiei MTI abordează antecedentele cazului. Raportul se referă detaliat la procedura în urma căreia a fost retrocedat imobilul şi prezintă comisia alcătuită din Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim, a cărei sarcină a fost analizarea situaţiei juridice a unor clădiri şi întocmirea procesului verbal de retrocedare, ajungând la constatarea că această comisie şi-a făcut datoria. Autorii analizei fac apoi referire la detalii din proces.
Analiştii institutului ajung la concluzia că membrii comisiei nu au greşit nici în felul în care au procedat, nici în chestiunea dreptului de proprietate asupra colegiului, ca atare nu poate fi stabilită vinovăţia lor civilă sau penală.
Specialiştii Institutului de Cercetare pentru Strategie Naţională menţionează că procesul are şi consecinţe morale: biserica reformată trebuie să-şi reevalueze atitudinea faţă de statul român,
deoarece prin această sentinţă, statul îi spune bisericii că a furat bunul altuia, a cerut şi a dobândit ilegal un imobil. O altă consecinţă este că în felul acesta s-ar putea stopa procedura de retrocedare a imobilelor bisericeşti, această sentinţă ar putea deschide drumul spre renaţionalizarea din epoca modernă a bunurilor bisericeşti deja redobândite.