Imn

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 20, 30.01.2014

Secuii - inclusiv liderii politici - nu respectă simbolurile româneşti. Nu îşi împodobesc casele, aşezările cu suficiente drapele româneşti (mai mult decât atât, vorbesc despre un inexistent Pământ Secuiesc şi flutură steagul acestuia), nu respectă imnul românesc - asta auzim în fiecare zi în presa de limbă română.
(…) Conducătorul OPC Covasna a amplasat la intrarea în instituţie, cu ocazia aniversării unirii celor două principate române, prima strofă din imnul românesc. Să facem acum abstracţie de amănuntul nesemnificativ că strofa a fost inscripţionată pe o placă ieftină de plastic şi să rămânem la mesajul formulat.
În opinia domnului director, în felul acesta nu numai că îşi exprimă stima faţă de unul din simbolurile naţiunii române, ci doreşte să şi trezească populaţia, să o determine să meargă cu o mai mare încredere la oficiu şi să facă reclamaţii. Aceasta să fie menirea imnului? Pentru asta ar trebui să-l respectăm şi noi, maghiarii, mai mult? Dacă directorul Tega - să spunem - ar amplasa o astfel de placă pentru a ne îndemna să colectăm selectiv deşeurile, i-ar cere capul pe motiv că a profanat un simbol.
Românii însă pot face tot ce vor cu simbolurile: drapelul românesc poate fi fluturat la sărbătoarea de Advent, poate fi purtat ca bentiţă cu ocazia sărbătorii naţionale maghiare şi nu este nicio problemă nici dacă mii de drapele flutură în ţară rupte, murdare, într-o stare nedemnă de un simbol naţional - şi asta nu în localităţile locuite de maghiari, pentru că atunci ar fi un semn de lipsă de respect.
Liniştitor este însă că principalul protector al consumatorilor s-a gândit şi la noi. A spus că va traduce şi în limba maghiară textul de pe plăcuţă. Pentru că aceasta este cea mai mare dorinţă a secuiului. Să i se spună în limba maghiară Deşteaptă-te, române.

Aparut in :