Încotro, program de învăţământ ceangăiesc? /

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 166, 29.08.2014; Au renunţat cei mai buni

Bakk David Timea relatează pe Transindex, într-un amplu reportaj, în legătură cu o temă despre care în ultimii doi ani şi jumătate se vorbeşte foarte puţin: situaţia învăţământului în limba maghiară de pe pământul ceangăiesc. Pretextul a fost oferit de decizia profesorilor de limbă maghiară din Frumoasa, un sat ceangăiesc din judeţul Bacău, de a renunţa la programul oficial patronat de Uniunea Pedagogilor Maghiari din România (UPMR) şi de a continua predarea pe cont propriu. Spicuim în continuare din acest reportaj.
Mathe Krisztina predă la şcoala din Frumoasa din anul 2006. 88 de copii studiază acum la şcoală, timp de 18 ore pe săptămână, limba maghiară.
Cu toate acestea, la finele anului şcolar, Krisztina s-a trezit că nu mai este chemată pentru reînnoirea contractului. Partenerul ei de viaţă, Neagu Adrian, care predă, de 8 ani, tot la Frumoasa, însă în cadrul orelor extraşcolare, este, din octombrie anul trecut, în aceeaşi situaţie.
Mulţi foşti pedagogi sunt nemulţumiţi de felul în care coordonează UPMR programul de învăţământ pentru ceangăi. UPMR a preluat programul de la Asociaţia Maghiarilor Ceangăi din Moldova (MCSMSZ) în aprilie 2012, după ce guvernul ungar - principalul susţinător - şi Fundaţia pentru Învăţământul în Limba Maghiară în Moldova (AMMOA) - care colecta donaţiile private din sistemul naşilor - i-au retras Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova încrederea.
Cert este că din momentul concedierii lui Neagu Adrian, cei doi pedagogi planifică separarea activităţii de predare a limbii maghiare la Frumoasa şi transformarea ei într-una independentă, prin intermediul unui SRL nonprofit, înregistrat în Ungaria.
Motivul este simplu: deşi Frumoasa dispune de foarte mulţi naşi - adică susţinători privaţi care sprijină anual, cu o sumă bine stabilită, educaţia câte unui copil, cu care leagă şi relaţii personale -, aceste sume nu au sosit în localitate.
În contextul acuzelor, am încercat să-i contactăm pe coordonatorii programului, care însă nu au vrut să reacţioneze public la acuzaţii.