Întâmplări comentate - nr 242

8 martie

 • Copiii îşi cinstesc mamele, soţii soţiile, nepoţii bunicile. Nu ştim ca cineva să o fi cinstit-o pe Roberta Anastase. Cei ce au cinstit- o, au făcut un gest creştinesc! Suntem în asentimentul lor, pentru că e bine să-ţi iubeşti aproapele oricât o fi de vrăjmaş al tău. Regretăm că nu am dat exemplu de buni creştini. O să dăm seama pentru asta. Nu e glumă, e spovedanie publică. Sigur o să ne certe duhovnicul! Poate anul viitor nu vom repeta greşeala.

9 martie

 • Domnului Ponta i se potriveşte de minune brandul lansat de Matei Agaton Dan, pe vremea ministeriatului de la pierdutul, pentru România, Minister al Turismului. El suna aşa: „România mereu surprinzătoare”. Frumos şi adevărat! Ponta îl pune în practică. E mereu surprinzător! A surprins opinia publică românească cu discursul de la investitura ca prim-ministru a domnului Ungureanu, a surprins cu arzătoarea dorinţă de a vedea udemeriştii în Parlament, a surprins că s-a folosit de penticostali pentru a avea contacte în SUA cu penticostali americani, livraţi în România ortodoxă ca factori de decizie planetari, a surprins afirmând: „Consider că ideea de PSD Transilvania este o idee corectă. În cadrul PSD la nivel naţional, Transilvania trebuie să aibă şi la nivel politic o reprezentare regională şi o reprezentare specială. Eu nu am niciun fel de temeri ale trecutului, că o să se rupă partidul şi o să plece PSD Transilvania cu partidul undeva în altă parte, aşa cum nu cred că o să plece Transilvania în altă parte”. Puţul gândirii lui Victoraş Ponta e adânc de tot. Probabil numai pilotul Keleti i-a dat de fund. Stimabile, cred că mata încerci să persiflezi neamul românesc. Te rugăm să răspunzi public dacă în 30 august 1940 Transilvania a plecat în altă parte sau tot acolo a rămas? Procuroraşule, ne cam desconsideri! Păi părintele Stăniloaie spune frumos: „Libertatea ta îmi întăreşte libertatea mea”. Aşa e! Dar nu ştiu dacă prostia ta îmi întăreşte libertatea mea? Mă tem că prostia ta îngrădeşte libertatea neamului românesc. Ptiu drace! Mai bine rămâneai la Viena pentru concertul de Noul An 2013. Începe să ne fie silă de cât de surprinzător eşti, micuţule! Numai ce ai stat în hotelul lui Domo la Turia şi te-ai şi contaminat de idei autonomiste. Repede ai început să vorbeşti ungureşte în limba română, copilotule! Bravos! Mulţumim domnului Horia Grama că ne-a adus în judeţ un asemenea specimen, din ce în ce mai comun între politicienii din România.

10 martie

 • Sâmbătă, ziua de odihnă a domnului Mihai Gâdea, când nu sintetizează ziua. Prima lui zi de muncă este duminica, când noi sărbătorim mergând la Sfânta Liturghie.

11 martie

 • În parohii se săvârşeşte Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Aflăm de la părinţii parohi că e duminica dedicată Sfântului Grigore Palama. Sfântul Grigorie Palama ne-a măturisit: „Dumnezeu fiind personal, nu poate fi cunoscut decât după lucrarea Sa. Şi după cum persoanele nu se pot cunoaşte de la distanţă, ci numai prin comuniune, tot astfel cunoaşterea lui Dumnezeu este o cunoaştere personală nu teoretică”. El vorbeşte de un mod de cunoaştere superior celui raţional, cunoaşterea prin puterea sau iluminarea Duhului Sfânt, o cunoaştere-unire a celui ce cunoaşte cu Cel cunoscut. Aşadar, ca să-L cunoşti pe Dumnezeu trebuie să te împărtăşeşti de El. Nu poţi să-L cunoşti pe Dumnezeu stând în afara Lui. Andrei, Alexandru, Ion, Vasile sunteţi siguri că autonomia dorită de voi e cunoaştere-unire între ungurizaţi şi neungurizaţi? Mădăline, asta propui şi noi nu te înţelegem?

12 martie

 • Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Andraş, a declarat luni că senatorii UDMR au primit mandat din partea conducerii formaţiunii să nu participe la şedinţele plenului Senatului până nu va fi soluţionată problema înfiinţării unei noi facultăţi în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş. (Agerpres) Asta da! Faină participare la coaliţie! Suntem curioşi cum o să răspundă căpitanul Băsescu acestei provocări a echipajului de pe nava România. Nava „Independenţa” nu mai e. De 20 de ani căutăm Independenţa. Ea s-a dus o dată cu Ceauşescu, în 25 decembrie 1989, şi nu am regăsit-o nici azi.

13 martie

 • Mediafax: „Studenţii, purtând banderole albastre pe braţ, care simbolizează unitatea în UMF Târgu-Mureş, au scandat, timp de o oră, lozinci precum „Nu distrugeţi UMF”, „Respectaţi autonomia universitară”, „Vrem autonomie universitară”, „Uniţi suntem mai buni”, „Nu suntem troc politic”, „Nu ne vindeţi”, „Nu distrugeţi UMF”, „Vrem să învăţăm, nu să protestăm”.” Oare SIE are urechi şi pentru intern? Dacă nu, SRI ce face? Poate face, dar cine are timp să citească? Toţi sunt preocupaţi cu puterea? De Ţară cine mai are grijă?

14 martie

 • Azi aflăm din site-uri că a început migraţia de vară a politicienilor unguri. Domnul Andrei Mare (ungurizat Andras Nagy) a dat startul. Stimabilul pleacă din PCM la UDMR. Motivul e unul amuzant. Ni-l comunică doamna Emoche: „Nagy Andras şi-a anunţat demisia din PCM la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Covasna, motivându-şi decizia prin faptul că în sânul partidului din care a făcut parte nu s-a putut dezvolta profesional şi nici nu a putut face destule pentru categoria pe care o reprezintă: farmaciştii şi pacienţii”. Doamne, Andrei! Nici Alexandru Tamaş nu te crede, darămite noi. După cum se vede, din momentul în care au oferte politice ungureşti, minoritarii se comportă exact ca majoritarii. Nu înţeleg de ce le trebuie autonomie. Ei sunt integraţi perfect actualului sistem din ţară. Mai e o ştire groasă de tot. Stagnatul Andrei Mare, consilier judeţean, e numit consilier al Ministrului Sănătăţii. ANI!!! Nu e incompatibilitate? Să dea Dumnezeu să ştie ceva domnul Andrei! Personal mă îndoiesc că va face lumină în privinţa comercializării medicamentelor. Dar e bine! Se mai creează un loc de muncă în minister. Un traducător e necesar pentru ca Andrei să citească materialele în limba maternă. E imperios necesar să priceapă ce slujbă i s-a dat şi ce are de făcut. Oricum, el va înţelege ce vrea Ungureanu, deoarece primul-ministru ştie limba ungară.

15 martie

 • Minoritarii unguri sărbătoresc cu fast lupta lor pentru libertate. Iată cum se traduce lupta lor pentru libertate, din ungureşte în româneşte: „În anul 1848 Transilvania se afla sub stăpânirea Imperiului austriac. În contextul revoluţionar apărut în acest an în întreaga Europă, Ungaria aflată şi ea sub aceeaşi stăpânire habsburgică decide să îşi proclame independenţa. Ungurii din Ardeal, văzând atitudinea Ungariei, doresc să unească Transilvania la aceasta. Ei declară în Dietă că în Ardeal există o singură naţiune, cea maghiară, şi declară uniunea Ardealului cu Ungaria, fără să ţină cont de dorinţele şi protestele celorlalte naţiuni din Transilvania, românii şi saşii. Era normal ca în asemenea condiţii să se ajungă la război civil, formându-se două tabere opuse. De o parte se aflau ungurii din Ungaria şi Ardeal, care doreau formarea unei Ungarii mari, iar de cealaltă parte se aflau austriecii care îşi vedeau ameninţat imperiul şi saşii şi românii care îşi vedeau ameninţată fiinţa naţională” (sursa: Enciclopedia Românească on-line). Şi în prezent UDMR, PCM, PPMT, distrug fiinţa naţională a românilor din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, sub blânzii ochi instalaţi la putere, în Bucureşti, din 22 decembrie 1989 încoace. Foarte trist! De fapt, 15 martie este comemorarea înfrângerii ungurilor, pentru că nu au reuşit un lucru contra naturii. Doamne, când o să-i faci să vadă adevărul?
 • Vocea foarte plăcută de la Radio Trinitas, care informează despre evenimentele din ţară, înfige cuţite în inima românească. Nu pregetă să ne informeze despre ce se întâmplă în ţinutul secuiesc azi, 15 martie. Exemplu: „Alături de municipiul Cluj-Napoca, şi în ţinutul secuiesc la Miercurea-Ciuc, Covasna au avut loc...”. Să înţelegem că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a fost desfiinţată, în taină, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române? Tot în taină s-a înfiinţat cumva Episcopia Ortodoxă a Ţinutului Secuiesc? Oare Înaltpreasfinţitul Ioan a devenit Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Ţinutului Secuiesc? Greşeli de acest gen nu mai trebuie repetate de Radioul Trinitas al Patriarhiei Române. Luaţi aminte, fraţilor! Să nu existe contradicţii între ce învăţaţi şi ce faceţi, că intrăm în ridicol şi numai asta nu ne trebuie în vremurile de astăzi.
 • Exemplu de cum poate un român să incomodeze antiromânii. Azi, născutul în Valea Strâmbă românească, dar implicat până în gât în etno-business, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, cu prilejul comemorării înfrângerii ungurilor în visul lor de a cuceri Transilvania, a amintit că în pofida demersurilor făcute de cetăţeanul Dan Tănasă, care a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării caracterul discriminatoriu faţă de români al drapelului judeţului Harghita, autoritatea a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean. Da! Minoritarul din fruntea instituţiei Statului Român, Csaba Ferenc Asztalos, nu are predispoziţia de a respecta legea română, drept pentru care aprobă ilegalităţile lui Borboli. Bravos argument! Domn Băsescu, poate faceţi curăţenie şi în corupţia etnică, deja prea vădit manifestată. Şoptiţi-i doamnei Kovesi să se autosesizeze, că bănuim că a aţipit de cât de îndelungată vreme e acolo, bine-merci, în funcţie!

16 martie

 • Veşti bune! „Un bust reprezentându- l pe omul politic Alexandru Vaida Voevod (1872-1950), unul dintre liderii marcanţi ai Partidului Naţional Român din Transilvania, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, susţinător al înfăptuirii Marii Uniri de la 1918, a fost dezvelit, vineri, în Parcul din Piaţa Ştefan cel Mare din Cluj-Napoca.” (Agerpres) Nepotul marelui om politic român, poetul Mircea Vaida, a anunţat că un alt bust va fi donat Parlamentului României, deoarece Alexandru Vaida Voievod a fost primul preşedinte al Camerei Deputaţilor a României Întregite, între 1 decembrie 1919 - 13 martie 1920.

17 martie

 • La Târgu-Mureş, membri ai Guvernului României, Bela Marcu şi Hunor Chelemen, activează în alte domenii decât cele pentru care sunt remuneraţi. În timp ce la Palatul Victoria erau întrevederi cu Johannes Hahn, comisar european pentru Politică Regională, domnii viceprim-ministru şi ministru comemorau oamenii Budapestei decedaţi cu ocazia înscenării din 20 martie 1990 şi-i mângâiau pe cei ce au fost condamnaţi urmare a aceleiaşi acţiuni antiromâneşti, comandate din afară. În discursuri meşteşugite, ei aruncă o pată pe istoria Românei, afirmând: „Rămâne ca o perioadă neagră în istoria României, în istoria comunităţii maghiare, în istoria oraşului Târgu-Mureş şi în istoria de după Revoluţia din 1989”. Ce minciună! Domnilor, 20 martie 1990 rămâne ca o perioadă neagră pentru iredentiştii unguri care nu au reuşit ruperea Transilvaniei de România. De fapt, este o pagină de istorie glorioasă pentru România, pentru istoria adevărată a municipiului Târgu-Mureş, pentru istoria minorităţii ungare adevărate. Antiromânii, prin vocea lui Hunor Chelemen, au arătat cum şi-au reorientat ei lupta pentru sfârtecarea României. „Noi sperăm că niciodată nu se va repeta o astfel de situaţie şi considerăm că toate problemele pot fi rezolvate prin dialog, folosind mijloace politice.” Cu forţa au văzut că nu se poate şi de 22 de ani folosesc şantajul politic şi eludarea legilor. (citate furnizate de Agerpres)

18 martie

 • Duminica a III-a din Postul Sfintelor Paşti, numită şi a Sfintei Cruci. Preafericitul Daniel ne arată că: „Purtarea crucii este constatarea că există în sufletul nostru o dorinţă, adesea nobilă şi frumoasă, dar şi neputinţa de a împlini ce dorim. Realizarea binelui este o cruce pentru fiecare om care se luptă duhovniceşte spre a depăşi limitele şi păcatele sale şi a se vindeca de ce este rău şi pătimitor”. Şi, totuşi, ne putem îmbunătăţi: „Sfânta Cruce este izvorul puterii care biruie păcatele, pentru că este nedespărţită de Mântuitorul Hristos, care a dărâmat o dată pentru totdeauna stăpânirea celui rău”. Să-L urmăm pe Hristos!

19 martie

 • Ungaria, pusă la colţ de către Uniunea Europeană, caută sprijin şi în România. E invazie de demnitari unguri, care doresc să dialogheze cu românii. Primul sosit este secretarul de stat pentru culte, Vasile din Satul Săsesc (Szászfalvi Lazlo), care a cerut audienţă Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Dumnealui a venit cu abureala! El, îi spune Patriarhului că „noua Constituţie şi noua Lege a Cultelor religioase, intrate recent în vigoare în Ungaria, creează premisele unei colaborări pragmatice între autorităţile de Stat şi comunităţile religioase”. A primit şi răspunsul: „Pe baza reciprocităţii dintre cele două state, este necesară respectarea identităţii etnice şi confesionale ale ortodocşilor români din Ungaria şi promovarea dialogului şi cooperării bilaterale directe între statul ungar şi fiecare cult religios din Ungaria, după cum, în mod similar, acestea se practică în România”. Noi credem că Vasile din Satul Săsesc nu a înţeles nimic. Îi spunem noi, domnului cu pragmatismul, o noţiune neortodoxă, că ar trebui, ca semn al schimbării, să vină cu vestea că aprobă ridicarea statuii Mitropolitului Andrei Şaguna cel Sfânt în faţa Catedralei Ortodoxe din Gyula, cerere de acum trei ani şi respinsă sistematic. (citate din Basilica.ro)

20 martie

 • Comunicat guvernamental: „Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut astăzi o întrevedere cu domnul Janos Martonyi, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei. În cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria au fost abordate priorităţile dialogului româno-ungar, consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei şi transporturilor, dezvoltările în plan regional, precum şi subiecte aflate pe agenda europeană: evoluţiile economice la nivelul Uniunii Europene şi negocierile privind viitoarea perspectivă financiară a UE”. Desantul unguresc în România caută sprijin pentru reducerea ori ridicarea pedepselor Uniunii Europene aplicate actualei guvernări orbăniste victorioase. Ironia sorţii este că ele se întâmplă exact în ziua asta, când se împlinesc 22 de ani de când Ungaria a agresat România, punând la cale evenimentele de la Târgu-Mureş. Dumnezeu nu bate cu bota!
 • Dorin Suciu, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, afirmă cu dovezi: „Din păcate, abia vineri, 19 martie am intrat în posesia unui document care, coroborat cu declaraţiile unor martori, aduce încă un argument în favoarea ideii că ceea ce s-a petrecut în urmă cu două decenii la Târgu-Mureş a fost minuţios premeditat. Drama ciocnirii interetnice între români şi maghiari a fost gândită ca un prilej de lansare a unui război de imagine împotriva României având ca finalitate provocarea unei crize gen Nagorno-Karabah care să ducă la schimbarea statutului Transilvaniei”. Jurnalistul Mihai Mincan confirmă dovezile domnului Suciu cu ocazia intervievării regizorului britanic al filmului defăimător, Peter Swain. Acesta recunoaşte că a realizat documentarul „Bad Neighbours” - „Vecini răi”, difuzat de Channel 4 şi reluat de principalele televiziuni europene, în care „ungurul“ Mihai Cofariu era bătut cu bestialitate de români. El spune că pentru filmul său despre Târgu-Mureş, din martie 1990, a fost plătit de Paul Neuberg, un producător originar din Ungaria. Swain a mărturisit că Neuberg a fost cel care i-a furnizat imagini şi indicaţii. În dialogul cu jurnalistul Mihai Mincan, regizorul Peter Swain arată că documentarul ce a reprezentat pentru presa internaţională etalonul evenimentelor din Târgu-Mureş a fost produs şi finanţat de la Budapesta. Tot el admite că filmul său a reprezentat exclusiv punctul de vedere al maghiarilor şi că în el nu s-a solicitat niciun punct de vedere din partea românilor…Filmul „fusese planificat de câteva săptămâni”, iar legătura a fost făcută prin nişte „foarte bune contacte politice locale maghiare”. Mai mult, Peter Swain recunoaşte: falsa identitate etnică a lui Mihai Cofariu i-a fost furnizată de cei care le-au dat imaginile: producătorul şi sursele sale. În ceea ce îl priveşte pe Gary Honeyford, cameramanul de la Grand Hotel Târgu-Mureş, acesta nu a fost decât o simplă unealtă, căruia i s-au dat la momentul potrivit informaţiile necesare şi a cărui muncă a fost vândută de Sky News lui Channel 4, care a făcut treaba murdară. (sursa ziariştionline.ro) Aşteptăm infirmările de rigoare ale domnilor Hunor Chelemen, Bela Marcu, Alexandru Tamaş, Andrei Arpad Antal, Mădălin Guruianu, Dan Manolăchescu ş.a.. Români, să nu uitaţi 20 martie, ziua înfrângerii, de către Vatra Românească, a iredentismului unguresc. Pentru noi trebuie să fie o sărbătoare şi un omagiu adus Ţăranului Român, care atunci a fost reprezentat eroic de Mihăilă Cofariu din Valea Gurghiului. Trebuie, pentru adevăr, să mai cităm din ziariştionline.ro concluzia: „Manipularea făcută prin documentarul lui Peter Swain a pregătit calea războiului de imagine împotriva României şi lansarea de către Gyula Horn, ministrul de Externe al Ungariei, episcopul Laszlo Tokes şi Geza Entz, ministru al Oficiului pentru maghiarii de peste graniţe, a dezinformării cunoscute ca „Pogromul de la Târgu-Mureş”. Aşa a început despuierea României de simpatia de care se bucura după Revoluţia din Decembrie 1989, izolarea şi marginalizarea ei”.
 • De la: Tőkés László EPképviselő Sajtóirodája
  To: press Sent: Tuesday, March 20, 2012 5:50 PM Subject: Martie Negru ATUNCI şi ACUM, primim: Stimată Redacţie, Institutul Cultural Român din Budapesta, în colaborare cu Muzeul Terorii, organizează marţi, 20 martie 2012, la sediul Muzeului, simpozionul „Sortiţi unii altora. Martie cernit la Târgu-Mureş”. La eveniment au fost invitaţi importanţi politologi, istorici şi activişti români pentru drepturile omului, recunoscuţi şi în Ungaria. Alăturat vă trimitem mesajul eurodeputatului Tokes Laszlo pentru această întâlnire. Cităm din mesaj: „Pentru mine Martie Negru este una din cele mai importante teme ale istoriei noastre transilvănene, a istoriei româneşti contemporane, deoarece atunci ne-au distrus cu desăvârşire visele de la finalul lui decembrie 1989. Cu toate că au existat şi înainte de acel moment”. Visele lor cu privire la alipirea Transilvaniei la Ungaria? Ne-a ajutat Dumnezeu dându-ne Vatra Românească. Domnule Tocheş, care aţi fost şi episcop, oare nu v-aţi pus niciodată problema că există şi lucrarea lui Dumnezeu în paralel cu lucrăturile ungurilor? @tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>

21 martie@tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>

 • În Sfântu-Gheorghe se petrece o mascaradă. Domnul Mădălin, în cafenea, face public raportul de activitate. Credem că Andrei Arpad Antal e plin de invidie. Primarul nu are atâtea realizări câte are Mădălin. Culmea obrăzniciei (citiţi manipulării), dirijatul candidează împotriva dirijorului. Scenariul udemerist se crede perfect! Sfătuim părinţii să-şi ţină departe copiii de toxicul Mădălin. Pe Antal îl vor simţi antiromân. Cu Mădălin e mai greu. @tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>

22 martie @tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>

 • Găsim un site al portavocii cu cip încorporat. Fabricată, portavocea, special pentru comunicare, la şcoală britanică, la fel cum au fost cei cu documentarul despre evenimentele din 20 martie 1990 de la Târgu-Mureş. Iată cu ce ne siluieşte văzul: „Dacă am ales să trăim împreună şi nu în bricege să ne tăiem, atunci calea pe care am apucat-o este greşită!”. Comunicatorul Dan Manolăchescu promovează ura interetnică! Deci dacă o să alegem să convieţuim şi nu să ne tăiem, e o cale greşită. Ne pare rău că iar avem dreptate. Nu noi spuneam că e udemerist sub acoperire? Şi-a dat arama pe faţă! Va veni curând să ceară voturi pentru reprezentarea românilor în Parlament. Atunci va fi timpul să-i dăm cu tifla, aşa cum merită un farsor.@tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>
 • Sincere felicitări doamnei Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, pentru organizarea Festivalului „Simfonia corală George Sbârcea”, ce se va desfăşura, la sfârşitul acestei săptămâni, la Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna. @tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>
 • Ne-a parvenit interviul acordat de domnul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, ziarului unguresc NÉPSZABADSÁG. El se încheie aşa: „Există un precedent: Kosovo, ne place sau nu. Odată cu Kosovo a căzut acea teorie potrivit căreia un teritoriu poate deveni independent numai dacă dispune de mijloacele necesare pentru existenţă. Însă, în cazul Kosovo acest eveniment s-a produs, cu toate că nimeni nu credea. Nu spun că Transilvania sau Ţinutul Secuiesc pot deveni independente, dar în acest context, când Republica Ungară este rebotezată Ungaria, declaraţiile de susţinere a autonomiei ale membrilor Guvernului ungar generează suspiciuni”. Atenţie români, nu tot ce zboară se mănâncă! În interior se mai poate citi: „După mult timp, România a ajuns, pentru prima oară, într-o situaţie de superioritate. Nu pentru că ar fi făcut ceva în acest sens, din contră, prin iniţierea unor dezbateri la Bruxelles referitoare la situaţia democraţiei din Ungaria, opoziţia din România a făcut servicii Budapestei”.@tokeslaszlo.>@tokeslaszlo.>

Categorie: