Întâmplări comentate - nr 248

2 iunie

 • Citim din ştirile agenţiei naţionale de presă un citat din Victor Ponta: „Având în vedere prezenţa de ultim moment a domnului preşedinte Barroso şi importanţa întâlnirii de astăzi, nici premierul Orban, nici eu nu am solicitat o întâlnire bilaterală în care s-ar fi discutat unele dintre problemele aflate în litigiu dintre România şi Ungaria. Era mult mai important astăzi să ajungem la o înţelegere privind declaraţia acestui meeting la nivel înalt, iar problemele dintre România şi Ungaria le voi discuta cu domnul Orban cu prima ocazie”. Până una, alta, conform părerii primului-ministru: „Noi, week-end-ul trecut, România, am procedat corect refuzând acordarea de onoruri unei persoane cunoscute în perioada celui de-al doilea război mondial pentru opiniile sale antisemite, antiromâneşti şi pro-fasciste şi această opinie nu mi-o schimb nici eu, nici Guvernul României şi cred că am procedat corect”. Şi noi credem că Guvernul a procedat corect, apărând românismul, demnitatea noastră ca neam ziditor al Europei.
 • Cotidianul.ro ne prezintă opiniile ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, pe care le redăm, cu satisfacţia că mai există atitudini corecte. Citiţi: „Orban nu a solicitat o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu mă aşteptam ca partea ungară să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că preşedintele Parlamentului ungar a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa Guvernului României. Dar a stat în aceeaşi atitudine de frondă, nu a solicitat nicio întrevedere cu premierul Ponta, iar acesta nu avea cum să îl primească şi înainte de a-şi cere scuze Guvernului României pentru un limbaj neconform făcut de un înalt diplomat maghiar. Lucrurile au rămas aşa cum au fost. Guvernul României aşteaptă scuze din partea autorităţilor ungare pentru declaraţiile şefului Parlamentului Ungariei”. Răspunzând unei întrebări, Ioan Rus a precizat: „Depinde mai mult de ei decât de noi. Scuze de la persoana care a făcut afirmaţiile, eu mă gândeam că Viktor Orban va cere scuze din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei. Cineva trebuie să îşi ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că este barbar sau isteric. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi de cultură politică, şi limbajul şi conţinutul afirmaţiei”.
 • E de notorietate că preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit pe Orban, premierul Ungariei, în ziua cu pricina. E secret ce au discutat! Băsescu nu a catadicsit să informeze cum a apărat neamul. O fi secret de stat cum actualul preşedinte apără naţiunea română de iredentismul unguresc?

3 iunie

 • Duminica Rusaliilor sau Duminica Cincizecimii. Prăznuim Pogorârea Sfântului Duh peste cei 12 Apostoli ai Domnului şi întemeierea Bisericii creştine în lume. Din nefericire, din Biserica creştină întemeiată de Hristos a rămas doar Biserica Creştin Ortodoxă care mai păstrează adevărurile lăsate de Iisus Hristos omenirii. Datorită acestui adevăr este şi cea mai atacată. Celelalte biserici, ori cum s-ar intitula, universală, reformată etc., nu mai au ca valori cele lăsate de Dumnezeu, prin Fiul Său, oamenilor.

4 iunie

 • Zi liberă obţinută de Biserica Ortodoxă Română de la autorităţile Statului Român, pentru ca noi, creştinii ortodocşi, să sărbătorim Ziua Sfintei Treimi, Treimea în care credem şi care ne conduce viaţa, ne judecă şi ne iartă păcatele, dându-ne mântuirea şi, deci, viaţa veşnică, ori nu ne iartă şi ne osândeşte pe veci. E şi ziua în care Dumnezeu ne-a întregit ţara prin semnarea Tratatului de la Trianon.
 • Cuplul „de mare forţă” al românilor s-a trezit din prăznuirea Rusaliilor Ortodoxe şi face un gest, probabil la cererea udemeriştilor, să-i trimită o scrisoare prin care îl sfătuiesc pe Vasile Cover, preşedintele Parlamentului Ungariei, să stea acasă. Udemeristul Vasile Blaga şi alogena Anastase doresc să pozeze în apărătorii românismului. Acest demers ar trebui perceput de români cum că ei apără ţara. Noi ne îndoim de sinceritatea acestui demers. Aşteptăm ce vor spune dacă Vasile Kover foloseşte hârtia pe care e scris textul scrisorii remise, nici nu ştim de cine, în scopuri igienice personale.
 • Preşedintele organizaţiei Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM), Vasile Gheorghe, declară că scrisoarea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României adresată lui Vasile Cover este „mâna UDMR-iştilor” şi că nu se impune o amânare a vizitei oficialului ungar. Agerpres. Opinia noastră este că nu este mâna udemeriştilor, ci mâna Ungariei atât prin UDMR, cât şi prin ei.
 • De luat aminte! Anul acesta Ziua Sfintei Treimi a picat de ziua când s-a semnat Tratatul de la Trianon, între Puterile Aliate şi Ungaria, stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, înfrânt în primul război mondial. Tratatul confirmă recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România. Conform Agerpres, aproximativ 70 de persoane au participat la acţiunea organizată de Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, interzisă în Ungaria, desfăşurată în faţa consulatului general al Ungariei la Miercurea-Ciuc. A devenit, oare, România gazda extremiştilor unguri? Oare asta înseamnă ceea ce citim pe siteul SRI, că alerta de terorism este pe albastru, adică precaut? Chiar putem dormi liniştiţi pentru că sunt doar 70 la număr? Noi credem că sunt mult mai mulţi, dar nu se manifestă. Deci nu putem dormi liniştiţi!

5 iunie

 • La Satu-Mare, veterinarul care s-a reprofilat pe cultură, susţine că vizita domnului Vasile Cover în România este „total inutilă”. Agerpres.
 • Aflăm azi următoarele de pe site-ul politics.hu.: „Actele de reverenţă sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenţionează să comunice cu Guvernul român în această privinţă, a declarat duminică Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relaţiile internaţionale”. Să înţelegem că spusele domnului Vasile din Ungaria, cum că Guvernul României ar fi barbar şi isteric, nu sunt ireconciliabile? Domnule Ponta, sper că aţi reţinut! Noi am reţinut şi vom reaminti mereu.
 • Austria - România 0-0, amical ce nu ne dă speranţe de mai bine. Mingea se cam lovea de ai noştri, precum de un zid. Piţurcă mai are mult de lucru la elemente primare, cum ar fi stăpânirea mingii. Apoi vine pasa, driblingul...
 • Pentru faptul că este deosebit de semnificativ ceea ce scrie site-ul ziariştionline, redăm textul ad-literam: „Ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu face tot felul de declaraţii năstruşnice pentru a-l băga presa în seamă, afirmă analistul politic Daniel Barbu, pentru InPolitics. Daniel Barbu, fost consilier prezidenţial, este doctor în istorie şi filozofie, profesor şi fost rector al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, unde conduce şi Institutul de Cercetări Politice. Profesorul Daniel Barbu este de părere că Silviu Prigoană are dreptate atunci când îl cataloghează pe MRU drept „terminat” din punct de vedere politic. Domnul Mihai Răzvan Ungureanu face tot felul de declaraţii, mai cu seamă despre acel pol civic în jurul căruia ar vrea el să coaguleze dreapta românească, pentru a-l lua jurnaliştii în seamă. Şi-a dat seama că, la răstimpuri, trebuie să mai spună şi el ceva, fiindcă altfel nu mai există. A fost recent premier şi, e firesc, nu vrea să dispară. Silviu Prigoană a spus, însă, despre MRU, că este terminat din punct de vedere politic. Eu unul îl cred pe Silviu Prigoană. El chiar se pricepe la deşeuri”, comentează Daniel Barbu (R. Gheorghe/InPolitics)”. Noi subscriem 100 la sută. Doamne fereşte- ne de Ungureanu şi de ungurenii lui! În 78 de zile a reuşit să fie, în opinia noastră, mai penibil decât Boc. Boc poate fi liniştit, la penibilitate a fost depăşit de Ungureanu, care conduce detaşat.

6 iunie

 • Agerpres: „Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) afirmă că liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, simulează doar că se opune „expansiunii ortodoxiei în ţinutul secuiesc”, lucru dovedit de faptele sale”. Iosif Terza Culcear, furiosul conducător, nu mai ştie cum să-i facă campanie electorală lui Alexandru şi aruncă vorbe care ar putea aduce voturi de la ortodocşi udemeristului de frunte? Stimabile, eşti cam penibil în opinia noastră! Nu e prima dată când ne dai argumente pentru consolidarea opiniei. Culcear e supărat, chipurile ori dea dreptul, că la Barcani, unde ungurizaţii şi ungurii nu ştiu dacă au fost în vizită vreodată, există un proiect de construire a unui monument sub forma unei cruci luminoase. Din istorie se cunoaşte că Ştefan, regele ungurilor, i-a creştinat pe la anul 1000. Adică i-a făcut creştini cu crucea drept simbol al Mântuitorului. În 1054 a apărut marea schismă care a divizat credincioşii în ortodocşi şi catolici, adică în drepţi şi universali. Românii au rămas drepţi, iar ungurii au devenit universali. Românii au o singură biserică, cea ortodoxă, iar ungurii au mai multe biserici istorice. Aferim coane Culcear, poate ne spui cine sunt păstrătorii adevăratelor valori creştine, drepţii ori istoricii cu universalii? O să ne spui, probabil, că ungurii sunt un popor democratic pentru că au mai multe biserici istorice? Asta da argumentaţie, ar fi! Ungurii sunt democratici, iar românii credincioşi. A, să nu uit, tocmai pentru că sunteţi democratici nu veţi stăpâni Ardealul, care a fost dintotdeauna al credincioşilor drepţi. Cu ei este Dumnezeu ori cât de mult ar suferi. Şi asta e suficient!
 • Agenţia Ştiri Fierbinţi ne aduce la cunoştinţă că Zsolt Nemeth se află în România la invitaţia europarlamentarului Vasile Tocheş, pentru a susţine Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Un fel de Partidul Poporului - Dan Diaconescu, varianta ungară. La Târgu-Secuiesc, municipiu românesc, Jolt Neamţu, îşi dă cu părerea asupra relaţiilor bilaterale româno-ungare. Neamţul din Ungaria aberează spunând: „Nu cred că partea română este pregătită să discute punctele divergente care au apărut în relaţia bilaterală”. Noi am observat că, de fapt, partea ungară nu a fost pregătită pentru riposta fermă, demnă, logică, a părţii române. Domnule Neamţu, te îngăduim prin ţară deoarece am constatat că nu prea ai ce face prin Ungaria, eşti un sinecurist de lux. Or fi de acord contribuabilii unguri să te plătească pentru aruncarea pe piaţă a unei himere? Ce le spuneţi voi ungurilor din Ungaria? Poate îi aburiţi că luptaţi pentru bogăţiile Transilvaniei, pe care dacă o să ajungeţi s-o administraţi voi ori copiii voştri, o să ridicaţi o columnă la Budapesta şi o să organizaţi nişte sărbători mai lungi decât Traian. Ei o să bea şi tot săraci vor rămâne. Ar fi bine dacă poporul ungar s-ar gândi la aceste aspecte!
 • Citim pe site-ul ziarului independent Făclia de Cluj declaraţia senatorului Gheorghe Frunda: „FIDESZ, la Congresul UDMR din februarie de la Oradea, prin doamna vicepreşedinte care a reprezentat FIDESZ-ul, a spus clar: „Sau alegeţi omul pe care îl vrem noi şi aveţi sprijin sau dacă nu, nu veţi avea sprijin”. Să nu ne impună nouă nimeni pe cine să alegem preşedinte şi conduita aceasta a domnului Kover şi a domnului Nemeth şi a altora care susţin alte partide, este împotriva prevederilor constituţionale ungare. Constituţia Ungariei prevede că Guvernul şi Parlamentul dintotdeauna au obligaţia să respecte decizia comunităţilor maghiare din afara hotarelor Ungariei şi să susţină cu toate mijloacele egale decizia acestor comunităţi. (...) Kover Laszlo să respecte morala politică şi regulamentul statutului Partidului Popular European, care obligă partidele membre să se susţină reciproc şi să nu facă campanie pentru alte partide. FIDESZ şi UDMR suntem membri ai PPE, Partidul Civic Maghiar nu este decât un aliat de conjunctură al domnului Kover”. Mulţumim domnului Gheorghe Frunda că ne-a luminat! Pe noi şi electoratul minorităţii ungare din România. Toată tevatura oficialilor unguri se pare că e făcută pentru a întări UDMR. Cred că putem să ne imaginăm că se aruncă pe piaţă două partide, mai radicale chipurile decât uniunea culturală, tocmai pentru ca minoritatea ungară, manipulată astfel, să voteze udemeriştii care au în actul lor constitutiv desfiinţarea statului naţional România. Rămâne să vedem! Mulţumim Gheorghe că ne-ai dat posibilitatea, prin judecăţile matale de valoare, să ne dăm seama de această posibilitate. Ungurii, se pare, ne-au băgat la încălzire prin jocul lor de glezne. Aşteptăm cu mare interes rezultatul alegerilor!

7 iunie

 • Observăm cum reprezentanţii minorităţii ungare, etno-businessmani şcoliţi, joacă volei prin judeţul Covasna. Ridicătorul la fileu, Culcear, pune mingea pentru Tamaş, care punctează în campanie. Culcear spunea mai deunăzi că Tamaş încurajează expansiunea ortodoxiei. Tamaş şi cu Antal refuză să predea fostul sediu al Băncii Naţionale Române Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, deţinătoarea de drept a imobilului, recuzând executorul judecătoresc. Tertip de campanie care, probabil, va aduce multe voturi udemeriştilor. Domnule Ponta, poate faceţi ordine şi în acest caz după alegeri.
 • Actualul ministru de Externe al României, Andrei Marga, afirmă răspicat: „Nu există diferenţe între limba moldovenească şi limba română încât este rezonabil ca, din punct de vedere românesc, să spunem simplu că există o limba română care este vorbită în diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o altă problemă. România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, distinctă de limba română. Această poziţie a României este în deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academică din Republica Moldova, care a spus mereu că este vorba de aceeaşi limbă, de limbă română” (Agerpres). Suntem bucuroşi că ministrul de Externe al României exprimă clar acelaşi punct de vedere cu noi.
 • Seminar organizat de Centrul European pentru Drept şi Justiţie din Strasbourg, Universitatea Catolică din Louvain, Consorţiul pentru Libertatea de Conştiinţă şi Religie din Strasbourg şi Centrul de Studii Europene şi Cercetare „Religie şi Societate” din Bruxelles, pe tema „Autonomia Bisericii în relaţia sa cu Statul”. Pr. Prof. Patriciu Vlaicu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a spus, pentru Trinitas TV, cu referire la Hotărârea CEDO privind recunoaşterea juridică a Sindicatului Preoţilor „Păstorul cel bun” din Mitropolia Olteniei, următoarele: „Curtea Europeană a uitat un principiu fundamental care este enunţat de Convenţie, şi anume că articolele Convenţiei se luminează unele pe altele. Spre exemplu, cazul acesta a fost tratat în contextul art. 11 care garantează libertatea de asociere, dar de fapt Convenţia spune că acest articol trebuie analizat în lumina art. 9 care vorbeşte despre libertatea religioasă şi de cult, unde se întâlneşte libertatea personală şi colectivă. A fost un moment deosebit de interesant deoarece s-a atras atenţia asupra pericolului ca astfel de iniţiative în care fenomenul religios şi particularităţile religioase nu sunt cunoscute şi înţelese să denatureze de fapt raporturile existente în interiorul cultelor şi raportul existent între culte şi state. Autonomia cultelor nu este numai un bun pentru culte, ci şi un semn al înţelegerii raporturilor de echilibru care există între viaţa religioasă şi viaţa societăţii”. Întrebarea vine firesc. De ce uită „Zăgrenii” din CEDO esenţialul? Fac parte oare din bisericile istorice maghiare? Să nu uităm că abia în secolul XIX a apărut cuvântul maghiar, care vrea mai mulţi unguri pe pământ decât sunt în realitate.

8 iunie

 • Târgu-Mureş, Agerpres ne informează că economistul de la BJATM Mureş, ajuns vicepreşedinte politic la o uniune culturală, afirmă deschis: „După campanie cred că se aşează lucrurile, fiecare merge înapoi acolo unde-i e locul, aici ne continuăm ce am început în 1989 şi cea mai importantă valoare a comunităţii maghiare e că am putut să ne arătăm unitatea la alegeri şi după alegeri. Acest lucru nu trebuie să-l pierdem şi nu-l vom pierde nici acum”. Ne lasă să înţelegem că ştie ce se va întâmpla la alegeri. Măi să fie! Parcă, parcă începe să se confirme gândirea noastră expusă în ziua de 6 iunie.

9 iunie

 • Agerpres, aducătorul de veşti bune, ne spune: „Relaţiile Ungariei cu România nu au fost niciodată atât de bune precum în prezent, de-a lungul întregului secol XX, conform ministrului ungar de Externe, Janos Martonyi, care a acordat un interviu agenţiei MTI”. Ionică aruncă fumigene! O să mai vedem, că doar secolul XXI e la început. Oare Jolt Neamţu nu ştie asta când zice că partea română nu e pregătită pentru noile probleme ivite? Abureală la greu fac autorităţile ungare! 10 iunie
 • Duminica Tuturor Sfinţilor. Au loc şi alegeri, dar nu de sfinţi.
 • Conform cotidianului Evenimentul Zilei, ministrul Administraţiei şi Internelor a declarat: „Poliţia Locală se manifestă mai mult ca agent electoral al primarului” şi că „după alegeri, probabil săptămâna viitoare, se va face o analiză în urma căreia s-ar putea schimba prerogativele acestui tip de Poliţie”. Subscriem! Să ajute Dumnezeu să se schimbe!
 • Seara, după aflarea exitpoll- urilor, Gheorghe Frunda, cu înţelepciune dezinformează: „Trebuie să tragem nişte concluzii, trebuie să vedem care sunt cauzele reale pentru care alegătorii unguri din Târgu-Mureş nu s-au dus la vot”. Ei na! Părerea noastră este că s-au dus românii la vot, de aia nu câştigă etno-businessmanii ungurizaţi.

11 iunie

 • Aflăm primele rezultate. În oraşul staţiune de interes naţional, doctorul Nicolae Enea a câştigat tot ce se putea. El a mers sub sigla USL. Domnul Grama a pierdut tot ce se putea pierde pentru români, braţ la braţ cu intelectualul Obreja. Gurile rele, de mult timp, spun că onorabilul HG este frate cu udemeriştii într-o lojă. Obreja e dovedit, la nivel naţional de informaţie publică, că e şi el frate într-o lojă. Concluzia este că aceşti pseudo-lideri, prin acţiunile lor, diminuează reprezentarea românilor. Ei promovează, de fapt, ideea că noi suntem mai puţini decât suntem, nefiind reprezentaţi cum se cuvine. Să vă fie ruşine, stimabililor!
 • HG a îndeplinit obiectivele trasate de Tamaş prin portavocea cu cip încorporat şi mai are tupeul să afirme că a câştigat. Onorabile, poate ne informezi de ce la Vâlcele nu ai fost în stare să-l scoţi primar pe primvicepreşedintele PSD Covasna. Cu siguranţă pentru că reprezinţi cel mai puternic partid românesc, la care i-ai făcut campanie în, nu-i aşa, „cel mai important ziar românesc din judeţ”. După cum am văzut, nici Obreja, alături de mulţi din Sita-Buzăului, nu te cred. Acum pleci la racolare? E cam nedemn şi imoral. Pentru tine dacă nu contează, pentru noi da!

12 iunie

 • Lokodi Edita Emoke, cetăţean ungar, a pierdut şefia Consiliului Judeţean Mureş în competiţie cu cetăţeanul român Ciprian Dobre. Concluzia este că judeţul Mureş e încă în România. Doamne ajută-i pe români! 
 • Felicitări domnului Dorin Florea că l-a spulberat pe Gheorghe Frunda. Udemeristul s-a dovedit, prin vot, că nu are valoarea cu care este creditat de mass-media. E un profitor de conjuncturi, de specialist nu mai vorbim că nici pixul nu mai vrea să scrie.
 • Felicitări locuitorilor din Topliţa Română! Şi-au reales un primar vrednic, Stelu Platon. Asemenea şi celor din Întorsura-Buzăului, care l-au reales pe Leca Băncilă.

13 iunie

 • E ziua în care ne permitem să tragem concluziile alegerilor, fără a menţiona nicio întâmplare. E un fel de concluzie a întâmplărilor. 1. Unde românii s-au mobilizat şi au acţionat unitar, au câştigat (Mureş, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Maramureş, Hunedoara). 2. Judeţul Covasna a fost dat, de liderii judeţeni ai partidelor, udemeriştilor. 3. Băsescu a eşuat în tentativa de scindare e minorităţii ungureşti. Ungaria, prin joc inteligent, a consolidat uniunea culturală care are obiective clare înscrise în statutul său, agreat 100 la sută de oficialii unguri. Plimbarea lor prin România a avut, de fapt, mesajul votaţi UDMR, nu PCM, nu PPMT. Minoritatea ungară l-a înţeles şi cu ajutorul bisericilor lor istorice. Putem, cu siguranţă, să afirmăm că UDMR este uniunea culturală (?!) care face politica revizionistă a Ungariei. 4. UDMR nu a reuşit să se extindă în afara enclavei create în judeţele Covasna şi Harghita, iar celelalte apendice, PCM şi PPMT, au dispărut. 5. Noi, românii din Harghita, Covasna, Mureş, am votat cu o speranţă. Speranţa că USL nu ne va trăda!

14 iunie

 • Aflăm că ieri circul udemerist a dat o nouă reprezentaţie. Agerpres: „PNL Covasna va solicita funcţia de viceprimar în municipiul Sfântu-Gheorghe, după constituirea noului Consiliu Local. Preşedintele PNL Sfântu- Gheorghe, Mădălin Guruianu, care a candidat pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ şi s-a situat pe locul al doilea, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că desemnarea de către Consiliul Local a unui viceprimar român ar fi un semn de deschidere către comunitatea românească, dar şi o cale de colaborare cu actuala guvernare”. Dacă Guruianu va fi ales viceprimar, atunci se confirmă ce am spus noi, este udemerist cu nume românesc. Să nu uităm că la Gurile Dunării, de unde se trage dumnealui, şi Ungaria a avut destul de mulţi agenţi.
 • S-au confirmat toate supoziţiile noastre. UDMR a ieşit întărit în enclavă, eliminând PCM şi PPMT. Ăsta a fost scopul lui Cover şi Neamţu, emisarii statului vecin şi neprieten Ungaria.

Categorie: