Întâmplări comentate - nr 249

16 iunie

 • Citim pe site-ul Ziare.com o declaraţie halucinantă a domnului Radu Câmpeanu, cel care a resuscitat Partidul Naţional Liberal în 1990. O redăm şi noi: „Candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale nu este stabilită încă, nu e hotărâtă. Lucrurile acestea vor fi discutate. Nu ştiu dacă poporul român îl va vota pe Crin Antonescu. Nu cred că poporul român îl va vota pe Crin Antonescu. Mai ales după experienţa cu Băsescu, nu vor vota un om care nu are prestanţa şi echilibrul necesar. Acestea sunt aduse de o anumită vârstă. Nu poţi deveni preşedinte al unei ţări dacă nu ai împlinit 55 de ani”. Nu ne dăm seama ce anume l-a determinat pe bătrânul Câmpeanu, care în secolul trecut l-a propus pe regele Mihai să candideze la prezidenţiale, să facă o astfel de declaraţie. Dacă n-a vorbit senilitatea, atunci cine? După victoria în alegerile locale din acest an a USL, credem că bătrânul penelist e invidios pe bunele rezultate ale puştiului Antonescu, şi atât.
 • Evenimentele violente petrecute în Bucureşti în 13-15 iunie 1990 au rămas nelămurite şi azi. Citim pe site-ul ziuanews. ro părerea generalului în rezervă Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe, despre evenimente: „În 13 iunie a fost o lovitură care urmărea să sisteze ce s-a decis la 20 mai (data alegerilor din 1990 - n.r.). Printre cei care au declanşat violenţele au fost agenţi ai altor state, cum ar fi francezi, care doreau o altă formulă de guvernare. S-au amestecat şi ruşii, dar nu prea tare, iar unguri au fost cu certitudine. În schimb, americanii n-au avut nimic de a face cu ce s-a întâmplat”. Oare putem trage concluzia că numai americanii doresc o Românie mare şi puternică la vărsarea Dunării în Marea Neagră? Poate datorită acestei dorinţe ale SUA mai avem România şi perspectiva revenirii estului Moldovei la patria mamă.

17 iunie

 • Duminica Sfinţilor Români. După Sfânta Liturghie, preoţii, prin pastorale, ne amintesc că la 28 februarie 1950 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a început canonizarea sfinţilor de origine română. În 1992, pe 20 iunie, acelaşi sfânt sinod a proclamat ca Duminica a doua după Rusalii să fie numită „Duminica Sfinţilor Români”. Într-un ritm alert s-au făcut canonizări în 1950, 1955, 1956, 1992, 1997, 2003, 2005, 2006, 2008, 2011. Dacă citiţi lista sfinţilor, o să vedeţi unitatea neamului românesc pe tot teritoriul ţării locuit şi astăzi, prin mila lui Dumnezeu, tot de români.
 • Considerând pe Mihai Eminescu un sfânt al românilor, am ales să comemorăm în scris împlinirea, la 15 iunie a.c., a 123 de ani de la ridicarea la cele veşnice a sa, astăzi, în Duminica Sfinţilor Români. Ucis, am putea spune martiric, de agentura Imperiului Austro-Ungar la Bucureşti, aşa cum dezvăluie ultimele cercetări ale eminescologilor, poetul nostru naţional a fost un mărturisitor creştin ortodox de excepţie. Aflăm de pe site-ul Mitropoliei Moldovei - Doxologia - că Dumnezeu a îngăduit să rămână mărturii pe un Ceaslov aflat la Mănăstirea Neamţ. Acolo, duhovnicul poetului a notat: „L-am spovedit astăzi pe domnul Mihai Eminescu. Era senin, am putut sta de vorba cu el cam un ceas şi apoi l-am împărtăşit... după spovedanie, mi-au sărutat mâna şi au spus: Părinte, Să mă îngropaţi la ţărmurile mării şi să fie într-o mănăstire de maici, şi să ascult ca în fiecare seară la Agafton cântarea Lumină lină”. La înmormântarea lui Eminescu, în discursul necrolog rostit de Grigore Ventura, prim redactor al ziarului „Adevărul”, s-au auzit aceste cuvinte: „... acela ce zace aici înaintea noastră n-a fost al nimănui, ci al tuturor românilor. Nu e dar de mirare că toţi îl plângem; dar lacrimile noastre, ale tuturor, se vor schimba în rouă roditoare şi binefăcătoare sub razele luminoase ce va răspândi soarele amintirii poetului iubit”. Oare e prea mult să cerem canonizarea lui Mihai Eminescu, asasinat deoarece lupta pentru afirmarea neamului său românesc, pentru unirea cea mare a teritoriilor în care locuiau, într-o majoritate covârşitoare, fraţii lui şi pe care însuşi o numea Dacia? Credem că nu!
 • În Dobrogea, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Arhimandritul Iustin Pârvu, au săvârşit Sfânta Liturghie la Poarta Albă-Galeşul, locul unde se va ridica o mănăstire în memoria celor ucişi de ruşi pe timpul când au condus efectiv România, până la alungarea lor de către Gheorghe Gheorghiu-Dej.

18 iunie

 • Aflăm că sâmbătă, 16 iunie, în localitatea Csokako, din Ungaria, s-a dezvelit bustul în piatră al lui Miklos Horthy. Gyorgy Furesz, primarul localităţii, a spus la festivitate: „Horthy ne-a arătat drumul”. Români, să fim atenţi la unguri, căci ne vor pieirea şi stăpânirea Transilvaniei, pământul nostru strămoşesc.
 • Papistaşul Vasile Tocheş zice: „Este ceva nefast că în numele Domnului Iisus Hristos se construiesc, se duce această mişcare de clădire a bisericilor ortodoxe peste nivelul necesar. Şi mai ales se poate observa că bisericile acestea ortodoxe se construiesc în localităţi unde maghiarii, elementul maghiar a fost dominant şi conform unei politici de aşezământ, de aşezare artificială a populaţiei majoritare, concomitent cu aceasta se duce o colonizare spirituală, prin clădirea acestor biserici. Eu cred că în întreaga lume nici nu s-ar putea închipui ca într-un oraş să construieşti 20 de biserici ortodoxe în 20 de ani. E extraordinar! Şi la Oradea, şi la Târgu-Mureş, şi la Cluj. Şi la Sovata sunt vreo cinci biserici ortodoxe. Deci este clar că ortodoxia română s-a aliat politicii de colonizare a naţionalismului românesc. Şi aceasta este o metodă - românizarea, asimilarea românească a Transilvaniei” (FrontPress.ro). Îi sugerăm, cu umilinţa cuvenită creştinilor ortodocşi, să citească în istorie ce ordine a dat Maria Tereza şi cine le-a pus în practică. Până ce le citeşte, noi putem afirma că este un impostor politic şi religios. Câh!

19 iunie

 • Agerpres: Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au întocmit, azi, un raport de admitere a propunerii de lege care prevede trecerea colecţiei de timbre a României, estimată la o valoare de 700 milioane de euro, din patrimoniul Companiei Naţionale Poşta Română în cel al Băncii Naţionale a României. „Este cea mai mare şi cea mai importantă colecţie de mărci poştale româneşti din toate timpurile, depăşind cu mult chiar faimoasa colecţie a regelui Carol al II-lea, considerată la vremea ei a treia colecţie de timbre din lume. Peste 3.000 de piese din colecţie sunt unicate. Colecţia aparţine, fără nicio îndoială, patrimoniului cultural naţional şi poate fi denumită Colecţia de timbre a României”, se arată în raport. Doamne ajută să nu dispară această fabuloasă colecţie a neamului românesc!
 • Avertizorul public Dan Tanasă ne transmite: „Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” anunţă, într-un comunicat, că este împuternicit de către prof. univ. Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, să transmită următoarea scrisoare prin care înapoiază statului ungar Ordinul Marea Cruce: „Domnule preşedinte (al Parlamentului Ungariei - n.r.), am aflat cu profundă dezamăgire şi indignare despre participarea dumneavoastră, alături de secretarul de stat pentru cultură Geza Zsocs şi de liderul formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro. În consecinţă, renunţ la Ordinul Marii Cruci pentru Merite acordat de Republica Ungaria pe 24 iunie 2004”. E relevant, nu mai comentăm!
 • Iresponsabila comisie de validare a mandatelor din Senat este înfrântă de mama ANI. Victimă - un român responsabil, Mircea Diaconu. Să vă fie ruşine! Nu putem decât să constatăm că românii adevăraţi nu au acces la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. O fi mâna udemeriştilor?

20 iunie

 • Agerpres informează că, la Târgu-Mureş, Liga „Pro Euoropa” a organizat dezbaterea, intitulată „Îndrăzneşte să fi multilingv! Practicarea bilingvismului în instituţiile publice din Târgu-Mureş”, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Agenţia ne informează şi despre faptul că udemeristul Alexandru Csegzi, fost viceprimar al municipiului, a afirmat: „Eu am un dialog destul de aprins atunci când vorbim despre şcolile mixte, despre şcoli sau instituţii numai în limba maghiară sau numai de limba română. În mod evident, un copil care este într-o curte numai cu colegii maghiari evident că nu va putea învăţa româneşte în mod natural, aşa cum nici copilul român nu va învăţa în mod natural despre celălalt. (...) Tocmai datorită faptului că în şcoli ne separăm prea mult, nu ne cunoaştem cultura reciproc sau aproape reciproc. Pentru că totuşi în şcolile maghiare se învaţă istoria şi cultura română, pe când în şcolile româneşti nu se învaţă despre minorităţile cu care trăiesc împreună”. E foarte limpede, pentru adevăr, că avem de-a face cu un lup care behăie ca un miel, pentru a ne deruta. Până una, alta, cultura ungară promovată în şcolile minorităţii ungare este una de tip fascist, iredentist şi şovin. Atunci când în şcoală spui că Nyiro Josif e un mare om de cultură, ne-am lămurit cu buna intenţie a udemeristului Alexandru. Stimabilul uită să spună că în şcolile româneşti se învaţă adevărul despre cum ungurii au ucis cu sânge rece românii care şi-au păstrat religia şi limba strămoşească. Uită să spună că ungurii sunt o minoritate şi nu factori constitutivi în stat. Ne întrebăm de ce ungurii nu vor să vorbească româneşte, dar pe orice cale doresc să ne facă pe noi, majoritari, să le vorbim limba, care nu este oficială în România.

21 iunie

 • Sibiu, Agerpres: „Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) nu se va implica efectiv în managementul judeţului, ceea ce înseamnă că Forumul nu va avea un vicepreşedinte al CJ Sibiu, deşi are nouă consilieri judeţeni, a declarat, joi, în şedinţa de constituire a CJ, preşedintele FDGR, primarul Sibiului, Klaus Iohannis ”. O atitudine firească ce consolidează normalitatea. Stimaţi udemerişti, la Sibiu nimeni nu cere bilingvism sau multilingvism, cum vă dezbateţi voi pe toate trotuarele. Ei nu vor dezmembrarea României, cum vreţi voi. E statuat în statutul uniunii voastre culturale. Cum pot înţelege românii o cultură care le vrea deznaţionalizarea, dezmembrarea statului lor unitar?
 • Agerpres: „Episcopia Romano- Catolică de Oradea organizează, sâmbătă, „Ziua mijloacelor de comunicare în masă”, invitând un călugăr iezuit să ţină o prelegere despre mijloacele de evanghelizare modernă, tehnicile actuale dispunând de „posibilităţi imense”. Potrivit unui comunicat de presă al episcopiei, invitatul întâlnirii este călugărul iezuit Kiss Ulrich, cercetător în domeniul social, personalitate în domeniul comunicării, cu activitate la BBC şi moderator al seminarului cu titlul Management by Jesus. Oaspetele va susţine o prelegere despre mijloacele de evanghelizare moderne, cu scopul de a crea un dialog între oamenii de presă bisericească şi laică, precum şi între reprezentanţii Bisericii. „Părintele Kiss combină într-un mod original regulile marketingului cu strategia modernă de evanghelizare, oferind o viziune asupra Bisericii accesibilă omului contemporan”. Nea Vasile Tocheş, vă întrebăm: asta nu e ofensiva catolicismului într-o ţară eminamente ortodoxă? Iezuitul Ulrich Kiss are un CV foarte asemănător cu al lui Dan Manolăchescu. Aşteptăm un comunicat din partea portavocii cu cip încorporat despre ce s-a discutat, desigur esenţial pentru convieţuirea paşnică în România. Îmi vine greu să cred că Dan Manolăchescu va rata evenimentul.

22 iunie

 • DCNews.ro: Azi, la ora 17, în oraşul Gyula, Ungaria, are loc conferinţa de înfiinţare a filialei teritoriale PSD Ungaria. La eveniment participă Tat Marghit, primarul din Micherechi, Ioan Ciotea, preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, Florin Vasiloni, vicepreşedinte PSD Diaspora, Titu Bojin, preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, şi Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad. Interesant! Românii din teritoriile româneşti rămase Ungariei, cu totul nedrept, par a începe să cupleze cu ţara. Doamne ajută!
 • Spectatori „de seamă” la investirea în funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna şi a primarului municipiului Sfântu- Gheorghe au fost secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Zsolt Nemeth, şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes. Oare prezenţa lor este legată de depunerea jurământului, într-o cameră dosnică, faţă de Ungaria, a cetăţeanului ungur Alexandru Tamaş şi a cetăţeanului român Andrei Arpad Antal? Aşteptăm dezminţiri, altfel se cam întăreşte supoziţia noastră. Ştirea Agerpres pomeneşte că cei doi „s-au aflat în judeţul Covasna în calitate de invitaţi la o manifestare culturală”. Nespecificându-se ce manifestări culturale au avut loc, noi înţelegem că, în accepţiunea celor doi oficiali unguri, alegerile locale din România, pentru că neconstituţional participă o uniune culturală ungară, sunt manifestări culturale. Prezenţa tovarăşului Zsolt Nemeth confirmă ceea ce am scris acum două săptămâni, adică prezenţa lor a fost legată de darea unui sprijin indirect udemeriştilor.
 • „Niciun cetăţean nu este mai presus sau mai prejos, toţi suntem stăpânii acestui judeţ. (...) Cred că a venit vremea să fim mândri că suntem români, indiferent de etnie. Cine îşi face griji că a venit un român la preşedinţia Consiliului Judeţean şi nu va respecta legea sau egalitatea între cetăţeni, să îşi revizuiască această gândire. 10 iunie a însemnat sfârşitul erei votului etnic în judeţul Mureş. A venit vremea ca judeţul Mureş să îşi asume proiecte mari”, spune Agerpres că ar fi zis Ciprian Dobre, la investirea sa ca preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. Să dea Domnul aşa să fie! Potrivit raportării finale a Biroului Electoral Judeţean Mureş, Ciprian Dobre a obţinut 112.265 de voturi, iar Edita Emoke Lokodi a obţinut 96.324. Deci 15.941 voturi în plus pentru Dobre, ceea ce ne duce obligatoriu la concluzia că o parte mică a minorităţii ungare începe să înţeleagă că e preferabil pentru ea s-o conducă un cetăţean român şi nu un cetăţean ungur. Îi felicităm pe aceia care au ales varianta corectă şi nu varianta antiromânească. Până la urmă trăim împreună aici, în România, împotriva aspiraţiilor udemeriste.
 • Agenţia „Ştiri fierbinţi” ne transmite, din Cluj-Napoca, faptul că Ioan Rus vorbeşte: „De undeva trebuie dat semnalul unităţii, semnalul adunării competenţelor în jurul problemelor, al capabilităţii de a rezolva problemele, semnalul eliminării scandalurilor continue, pentru că uitaţi-vă ce se întâmplă în politica românească, unde viaţa bate filmul. Nu există nicio viziune în acţiunile pe care unii le promovează, niciun dram de interes naţional în acţiunile pe care alţii le fac. Cum să modernizăm această ţară, cum să ajungem să nu ne fie ruşine de rezultatele noastre? Ţărişoara noastră este în relativă poziţie de stând pe butuci, sunt bombe peste bombe politice, economice şi sociale. Pas cu pas vom încerca să le rezolvăm fără ură, fără patimă, cu ştiinţa lucrului bine făcut, asta încercăm noi să facem la nivel central”. Să luăm aminte! Tot Ioan Rus a spus că asistăm la o disoluţie a Statului Român în judeţele Harghita şi Covasna. Rus până acum nu a minţit românii!

23 iunie

 • Azi, Radu Robert Calman (Raduly Robert Kalman, ungurizat), primarul reales al municipiului Miercurea-Ciuc, a depus jurământul mai întâi în limba maghiară şi apoi în română şi a purtat eşarfă tricoloră. Ne întrebăm unde a fost prefectul judeţului Harghita, care, spectaculos, şi-a început mandatul cu contracararea festivităţilor dedicate lui Nyiro, pentru a-i atrage atenţia că nu respectă legea ţării. Sperăm să vină cât mai curând vremea ca aceşti contravenienţi să renunţe la provocările împotriva legilor române.

24 iunie

 • Duminica a 3-a după Rusalii. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, înaintemergătorul Domnului. În popor, Sânzienele ori Drăgaica. E sărbătorit cel mai mare om născut din femeie. Fericiţi sunt toţi cei ce au fost la Sfânta Liturghie! Ar fi bine dacă din ce în ce mai mulţi dintre noi i-am lua exemplul de trăire curată.

25 iunie

 • În cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Local Alba-Iulia, desfăşurată luni, au fost aleşi ca viceprimari ai municipiului democrat-liberalul Paul Voicu şi liberalul Simone Albani, un om de afaceri italian. Ştirea Agerpres nu face vorbire dacă omul de afaceri Albani are şi cetăţenie română. S-au întors, după aproximativ 2.000 de ani, urmaşii lui Traian în Apullum.
 • Tot azi are loc şedinţa de constituire a noului Consiliu Local al oraşului Întorsura-Buzăului şi festivitatea de învestire oficială în funcţie a primarului reales Leca Băncilă. Suntem bucuroşi să-l salutăm pe profesorul Leca Băncilă şi să-i urăm împlinirea tuturor proiectelor sale. Salutăm, de asemenea, câştigarea funcţiei de primar de către veteranii în ale administraţiei Gheorghe Marin (Barcani), Gheorghe Avram (Valea- Mare), Vasile Maxim (Dobârlău) şi Alexandru Cucu (Hăghig). Îi spunem bun-venit şi domnului Nicolae Stoica, care sperăm să conducă Sita-Buzăului cel puţin la nivelul de conducere al fostului primar, Constantin Filofi.
 • Am văzut un comunicat al Centrului European de Studii Covasna-Harghita prin care va organiza, în parteneriat cu Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, cu sprijinul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, simpozionul cu tema „Şase decenii de la înfiinţarea experimentului stalinist Regiunea Autonomă Maghiară”. Excelentă acţiune. Sugerăm udemeriştilor, minoritarilor unguri şi tuturor tinerilor să participe, pentru a afla adevărata istorie a locului. În încheiere, aş dori să-i transmit o rugăminte personală părintelui Sebastian Pârvu, preşedintele Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, aceea de a propune şi de a finaliza redenumirea organizaţiei. Ar fi cu totul adevărat dacă organizaţia şi-ar actualiza titulatura, urmând a se numi Liga Cultural-Creştină „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna”.

26 iunie

 • Ziua Drapelului Naţional. Zi stabilită prin lege. Bună lege! E bine să ştim că roşu, galben şi albastru au fost culorile utilizate ca simbol al românilor încă de pe vremea domnitorului Mihai Viteazul. Recomandăm să nu uităm!
 • Agerpres: „Republica Moldova a semnat azi, la Bruxelles, Acordul privind Spaţiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană şi statele sale membre şi Acordul cu Uniunea Europeană cu privire la protecţia indicaţiilor geografice ale produselor agricole. Premierul Vlad Filat a menţionat că aceasta reprezintă un element important al integrării Republicii Moldova în piaţa transportului aerian din UE, urmând să se transpună în beneficii nete pentru pasagerii ce călătoresc în şi din Republica Moldova, potrivit unui comunicat al executivului de la Chişinău”. Încă un pas făcut spre România. Doamne ajută!

27 iunie

 • Agerpres ne aduce o veste bună: „Adeverinţa de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, emisă de Primăria Odorheiu- Secuiesc, a fost anulată, miercuri, de Tribunalul Harghita, după ce Prefectura a atacat documentul în contencios administrativ”. Observăm că, timid, Statul Român începe să-şi recâştige autoritatea.
 • Mirosul domnului Vasile Kover, preşedintele Parlamentului Ungariei, nu este plăcut în Israel. Omologul domniei sale israelian l-a înştiinţat de asta. Se pune întrebarea: a ce miroase Kover? Păi se pare că miroase horthyst, a şovin, a antisemit şi a antiromân. Mulţumim Israelului pentru justa decizie! Israelienilor nu le plac astfel de parfumuri care put de-a dreptul, fiind toxice. Nici lor şi nici nouă!
 • O realitate pe care nu putem s-o ignorăm ne este adusă la cunoştinţă de Agerpres: „Referinduse la festivalul „Insula secuiască” ce va avea loc în perioada 28-30 iunie la Târgu-Secuiesc, în cadrul căreia va concerta şi controversata formaţie de muzică rock Karpatia din Ungaria, prefectul Codrin Munteanu a precizat: Acest eveniment reprezintă expresia unei legislaţii extrem de permisive atât în ce priveşte manifestările de extremă dreapta, cât şi manifestările neorevizioniste. Am înţeles că formaţia Karpatia este interzisă în Slovacia, dar în momentul de faţă instituţia Prefectului nu poate interveni pentru a interzice concertul ori alte componente cu caracter extremist sau neorevizionist din cadrul festivalului. (...) E nevoie de modificarea legislaţiei pentru a se interzice autorităţilor locale să finanţeze sau să-şi dea concursul la organizarea unor manifestări neorevizioniste sau de extremă dreaptă şi voi face propuneri în acest sens. Extremismul este condamnat peste tot în Europa. (...) Contractul încheiat în luna mai cu fostul primar, când eu încă nu eram prefect, s-a pus în executare de la sine, iar în acest moment nu avem ce face decât să luăm măsuri pentru asigurarea ordinii publice, conform legii. (...) Dar consider că este grav că o autoritate a administraţiei publice locale a întreţinut, şi probabil mai sunt şi altele care întreţin, relaţii cu extrema dreaptă şi organizaţii neorevizioniste”. În opinia noastră, are dreptate. Aşteptăm udemeriştii, pecemiştii, tocheşiştii şi alte categorii de trăitori să ni se alăture.

Categorie: