Întâmplări comentate - nr 251

14 iulie

 • Mai sunt 15 zile până la referendum. Trebuie să mergem la vot! Răsfoind internetul pentru a vedea ce se mai spune, mă opresc la pagina domnului Dan Tanasă, cunoscut avertizor public. Dumnealui ne atrage atenţia că suspendatul Băsescu l-a decorat pe Attila Sechereş, un ungurizat cu talent la desenat. Acest desenator face parte din Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, fiind şi membru al Societăţii Maghiare de Heraldică şi Genealogie. Mai citim: „Singurul merit cultural al lui Szekeres, decorat de către Preşedintele Băsescu cu cea mai înaltă distincţie culturală, este acela de a fi autorul stemelor revizioniste şi şovine ale tuturor localităţilor din judeţele Covasna şi Harghita, steme din care lipsesc orice fel de reprezentare a comunităţilor românilor din cele două judeţe”. Iată încă un argument pentru a merge la vot şi a pune ştampila pe „DA”.

15 iulie

 • Duminica a 6-a după Rusalii. La pastorală, preoţii ne aduc aminte de vindecarea slăbănogului din Capernaum. Cităm dintr-o pastorală a părintelui Constantin Galeriu: „Şi au venit la El aducând un slăbănog, un paralitic pe care îl purtau patru inşi. Şi neputând ei, din pricina mulţimii, să se apropie de Mântuitorul, au desfăcut acoperişul casei, deschizând, oarecum, acoperişul spre cer, acolo unde era Iisus, care coborâse cerul pe pământ. Şi în acest loc descoperit, au lăsat jos patul în care zăcea slăbănogul, aşezându-l în faţa Mântuitorului. Şi cel dintâi cuvânt este: „Îndrăzneşte, fiule”. Căci Iisus spune: „Îndrăzneşte, fiule, iertate-ţi sunt păcatele”. Adică ceea ce te desparte pe tine de Dumnezeu. Cum te desparte? Prin păcat, spun Părinţii, omul încearcă să-şi pună un fel de nou început; să se vadă pe el însuşi ca un fel de cauză a lui. Parcă-ţi pierzi conştiinţa originii. Originea e Dumnezeu. Şi, în despărţirea de Dumnezeu, e ca şi cum tu ai fi propria ta origine, propria ta cauză. În egocentrismul tău, făcând din tine un fel de centru. Şi fiecare devenind un fel de centru - mii şi miliarde de centre, haotic. Sărmanul om! De aceea Mântuitorul le spunea fariseilor, în stare de păcat, acest cuvânt grav: „Voi aveţi drept tată pe diavolul”. Înspăimântător cuvânt! E ca şi cum ţi-ai schimbat paternitatea. Şi, vieţuind tragic în filiaţia diavolului, atunci, îl moşteneşti. Răul din tine este moştenirea lui” (crestinortodox. ro). Cu toţii ar trebui să medităm la aceste tălmăciri ale părintelui Galeriu şi să fim mai buni unii cu alţii, să trăim în comuniune şi iubire. Alexandre, Andrei şi alţii ca voi, credeţi că se poate? Noi aşa am vrea şi v-o propunem!
 • Agerpres: „Întrecerile Dacice” desfăşurate duminică la Cetatea de Baltă, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Cetăţilor Dacice, au fost câştigate de echipa din comuna Cricău, care şi-a adjudecat cinci din cele zece probe, astfel încât viitoarea competiţie se va organiza în localitatea de lângă Alba- Iulia. (...) „Arcul viteazului” (tir cu arcul), „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul cetăţii” (aruncarea suliţei la distanţă), „Cel mai iute de picior” (alergare cu mielul în spinare), „Braţul de fier” (skandenberg), „Luptătorul”, „Îndemânare şi curaj” (căţărat pe catarg), „Să ne unim forţele” (concurs de tras cu frânghia), „Voinicul din cetate” (aruncarea bolovanului) şi „Cărăuşii cetăţii” (transport rapid al apei dintr-un butoi în altul) au fost cele zece probe care au amintit de întreceri specifice perioadei de acum două milenii”. Foarte frumos! Să ne aducem aminte cine suntem şi să-i informăm pe puştii veniţi ulterior, care se dau cocoşi, ce şi cum prin Dacia.

16 iulie

 • Andrei Antal, prin mila lui Dumnezeu, primar în municipiul ce poartă numele Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă, a luat lecţii de la pedelistul Livache. L-a studiat pe Livache, prin grija lui Blaga, probabil. Unii i-au spus lui Blaga „buldogul”. Eu, după ce am studiat faciesul său, cred că seamănă mai mult cu familia suidelor şi nu a caninelor. Dar să lăsăm asta cu asemănarea şi să informăm că avertizorul public, Dan Tanasă, azi ne spune cât de pasionat este Andrei Antal de floricultură. Pentru pasiunea domniei sale „a cheltuit de 19 ori mai mult” decât pasionatul de inginerie Almoş Albert. Să nu uităm însă întâmplarea. Datele au fost comunicate datorită unei hotărâri judecătoreşti care a constatat că Andrei Antal a încălcat legea, necomunicând informaţiile publice solicitate de un membru al comunităţii. Andrei dragă, te mai duci la părinţii domnului Tanasă să-i intimidezi pentru că fiul lor îţi cere să respecţi legea? Măi, exponentule al reformării, observăm că ai o singură valoare pe care nu o reformezi şi aceea este încălcarea cu consecvenţă a legilor Statului Român.
 • Bunul Agerpres ne aduce la cunoştinţă un lucru înduioşător. Bunul şi nepreţuitul şef al Inspectoratului Judeţean Şcolar, domnul Salamon Alpar Ferenţ, nu mai participă la concursul de ocupare a postului. Motivul este faptul că fetiţa sa, să-i dea Dumnezeu sănătate şi înţelepciune, intră în clasa I şi are nevoie de el. Emoţionant! Domnule Radu, ungurizat Raduly, ce păcat că nu aveţi un copil care începe şcoala, ne-aţi fi scutit, după modelul Salamon, de activităţile şovine ale Primăriei municipiului Miercurea- Ciuc. Consideraţii valabile şi pentru nepreţuitul Borboli. Înţeleptul Salamon, însă, este consilier judeţean. Nu este exclus ca dumnealui să candideze la parlamentare, probabil ca să fie alături de fetiţa lui din clasa I. Aşteptăm cu interes evenimentele ce vin.
 • Agerpres: „Mihai Răzvan Ungureanu a devenit, luni, membru al Societăţii Timişoara, reprezentanţii acestei organizaţii declarând că susţin Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD). (...) Ungureanu a adăugat că crede că este nevoie de o reconstrucţie a clasei politice, de o refacere a resursei umane implicate în politică şi de revalorificarea implicării politice, care nu trebuie să reprezinte altceva decât actul cetăţenesc complet de a fi la dispoziţia binelui public şi a societăţii, «propunându- i proiecte pozitive şi nu restauraţie comunistă»”. Doamne mult ne încerci! Cu toată evlavia faţă de Dumnezeu, trebuie să spunem adevărul. Mihai Răzvan Ungureanu până acum a fost în politică, nu? Ministru de Externe, nu? A dat patrimoniul Fundaţiei Gojdu de la Budapesta statului Ungaria, deşi, adormitul întru Domnul Gojdu, lăsase imobilele şi averea sa Bisericii Ortodoxe Române. Doamne scapă-ne de acest udemerist sub acoperire! Români, dezavuaţi-l pe unde îl vedeţi că spurcă şi pământul pe care calcă acest individ, că persoană până acum nu a dat nicio ocazie de a-l considera. Un utecist ajuns la maturitate, adică un comunist, un cominternist, un antiromân.

17 iulie

 • Premierul României, Victor Ponta, merge în vizită oficială în estul României, la Chişinău. Multă lume se întrebă de ce a mers. Victor Ponta răspunde, la sfârşitul deplasării, clar şi fără echivoc: „Închei o vizită pe care o consider foarte utilă, care era şi foarte necesară pentru că se exprimaseră în trecut foarte multe intenţii bune şi cuvinte frumoase, dar nu se concretizaseră”. S-a dezvăluit stilul Băsescu, prietenul de pahar al lui Voronin, care s-a dus în viile din estul României ca să le dea speranţă românilor de acolo. Facem asta, facem asta, facem asta, dar n-a făcut nimic. Ponta a făcut, a semnat şi a dat drumul pentru toate activităţile necesare, ca aerul, pentru românaşii din estul ţării. I-a trebuit o zi! Întrebare, de ce Răzvan Ungureanu, cu prilejul şedinţei comune de la Iaşi cu Vlad Filat nu a semnat niciun document, ci a consumat mâncarea Primăriei Iaşi degeaba? Ce pacoste pe capul românilor acest Ungureanu! Răzvănele, mata cam vrei să-i înşeli pe români, credem. Pentru cine drăguţule vrei asta, pentru ungurenii tăi, pentru putinicii tăi, pentru merchelişti, ori pentru toţi deopotrivă? A, scuză-mă că i-am uitat pe oemveiştii care dau sinecură nevestii dumitale oficiale!
 • Cotidianul.ro: „Conducerea UDMR îi sfătuieşte pe maghiari ca la referendumul pentru demiterea preşedintelui să voteze cum îi îndeamnă conştiinţa, adăugând că uniunea „nu a încheiat înţelegeri nici cu coaliţia de guvernământ, nici cu partidul care îl sprijină pe şeful statului” şi nu o va face până la parlamentare”. După ce au pierdut masiv la alegerile locale din România, udemeriştii stau la pândă. Nu mai agresează, chipurile, alegătorii lor. Nu ştim mesajele subterane, cele transmise din gură-n gură. Noi ne permitem un sfat. Minoritate ungară, mergi la vot! Nu te mai lăsa manipulată nici de udemerişti, nici de pecemişti, nici de tocheşişti, nici de anexele lor, pedeliştii, şi de nimeni. Minoritarilor, gândiţi creştineşte cu capetele voastre!

18 iulie

 • Actorul român Sabin Ţambrea, născut în municipiul Târgu- Mureş la anul 1984, îl interpretează pe Regele Ludwig al II-lea al Bavariei în filmul Casei de Producţii Warner Bros, cu un buget de 16 milioane de euro. După cum se vede, românii pot face şi asta. Conaţionalii lui Ludwig nu au fost aleşi. Să înţelegem că românii sunt aleşii?
 • Pedelistul tot pedelist rămâne. Se poate spune, credem noi, şi că pedelistul tot ca udemeristul rămâne, adică tot antiromân. Agerpres ne informează despre dezinformarea practicată de o marionetă a suspendatului Băsescu, pe numele lui Boc. Iată: „Cert este că acest raport consemnează din nefericire un regres în materie de justiţie din momentul în care noua putere a preluat guvernarea şi acest lucru pune în pericol aderarea României la spaţiul Schengen”. După ce şeful său nu a vrut să ia mâna de pe justiţie, acum e Antonescu şi compania de vină? Raportul pe justiţie al instituţiilor UE, cu privire la România, face referire la ultimii ani, când domn Băsescu conducea justiţia. Păi de aia oare Sorinache, Livache, Vidache etc. strângeau, cu asiduitate, pentru Trăienuţ bani negri, ca zilele ce vin să fie albe? Eee, pentru aceste mari realizări ale domnului Traian trebuie mers la vot şi votat „DA”. Aşa, pentru simplul fapt ca justiţia să devină independentă!

19 iulie

 • Mara Deleanu ne informează că demolatoarea învăţământului românesc şi al celui în limba ungară din judeţul Covasna, inspectoarea şcolară generală Irma Chereştei, nu mai vrea să candideze pentru un nou mandat. Ea, săraca, nu a ocupat postul politic, ci doar cu proptele puternice ale frumosului Marcu, pe lângă sforarul şef Hrebenciuc, care a tamponat-o pe Cati Andronescu, atunci când aceasta a vrut să-i dea liber pentru că deteriora învăţământul din judeţ. Acum, când trebuie să dea examen de adevăratelea, se retrage „demn”. Nu poate face faţă noilor metodologii de ocupare a acestui post, dumneaei fiind expertă în ocuparea posturilor de conducere prin folosirea proptelilor politicienilor. Ei, politicienii, bineînţeles nu pun proptele politice, ci doar... Poate se gândeşte vreun românaş sau româncuţă, competent sau competentă, să ocupe postul pentru revigorarea învăţământului din negura udemeristo-băsistă, în care doamna Irma s-a mişcat cu eleganţă şi cu bucuria celui ce vrea să facă rău majoritarilor români. Bârfa târgului ne spune că Irmuţa ţinteşte un post în Parlamentul României. Doamne fereşte! Cred că unele persoane o să-mi reproşeze că nu apreciez faptul că excelenta profesionistă, în udemerism, a condus învăţământul din judeţul Covasna spre culmile sale de glorie. Astfel, rezultatele de la bacalaureatul de anul ăsta au propulsat judeţul Covasna pe locurile fruntaşe ale cozii clasamentului. Oare nu e ruşine să obţii un procent de promovabilitate în jur de 33 la sută, după ce tu conduci învăţământul din judeţ de un deceniu şi jumătate? Onoarea ar trebui să-i şoptească doamnei să se pensioneze anticipat. E mai frumoasă viaţa în grădină, decât să nenoroceşti pe alţii.
 • Se întâmplă, după plecarea din fruntea Guvernului a marelui Boc, ca prefecţii să fie preocupaţi de problemele adevărate ale economiei judeţelor. Codrin Munteanu, prefectul judeţului Covasna, s-a implicat în cultura cartofului şi azi aflăm, prin intermediul Agerpres, că Alexandru Petru Frătean, prefectul judeţului Mureş, se implică în rezolvarea problemelor Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor din Târgu-Mureş, depozitara a 400 de capete de bovine din rasa Bălţata Românească, cu un potenţial genetic deosebit. Da, avem şi noi nevoie de lapte bun. Trebuie mers la vot şi votat „DA”, pentru ca tendinţa asta bună să poată creşte în substanţă.

20 iulie

 • Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a elogiat personalitatea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul: „Sfântul Prooroc rămâne în conştiinţa noastră potrivit Sfintelor Scripturi în primul rând ca un prooroc, învăţător şi luptător pentru dreapta credinţă în vreme de rătăcire. Aproape singur s-a luptat cu rătăcirile de la dreapta credinţă. A înfruntat teama, primejdia de moarte, dar a rămas credincios lui Dumnezeu şi a simţit puterea lui Dumnezeu în viaţa sa. În al doilea rând, Proorocul Ilie este un om al ajutorării celor sărmani, al consolării celor îndoliaţi. El a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului schimbând durerea în bucurie. În al treilea rând, Sfântul Prooroc Ilie este un om al dreptăţii, care apără pe cel nedreptăţit şi intervine atunci când familia regală ucide un om doar pentru a-i lua via şi a o stăpâni”. Din cuvântul de învăţătură rostit la Mănăstirea Caraiman, cu ocazia sfinţirii noului paraclis chiriarhal al acesteia. Basilica.ro.
 • Aflăm că eurodeputata PNL Norica Nicolai i-a adresat o scrisoare şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, întrebându- l care sunt sursele de informare ale Comisiei în redactarea raportului incorect pe MCV şi reclamă că funcţionarii europeni, prost informaţi, tratează România ca pe o colonie. Şi noi credem că doamna Nicolai are dreptate.

21 iulie

 • Deşi e sâmbătă, zi liberă, domnul Ponta lucrează. Solicită şi realizează o întâlnire cu conducerea locală a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, la Miercurea- Ciuc. De pe surse am aflat că, pentru referendum, pentru alegerile generale din toamnă, poate pentru alegerile prezidenţiale ce se pot întâmpla în octombrie etc., USL şi UDMR doresc un armistiţiu. Pentru acest armistiţiu a venit Ponta. Nici n-ar fi rău dacă s-ar materializa şi udemeriştii ar începe să nu mai ignore legile României. Bineînţeles că udemeriştii nu au renunţat la acţiunile lor antiromâneşti provocatoare. Iată, le găsim într-o relatare Agerpres: „Premierul României a participat la Miercurea- Ciuc la o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene. El a vizitat şi un târg de produse locale şi a gustat caşcaval făcut de producători harghiteni. O localnică i-a spus premierului, în limba maghiară, să fie de acord cu acordarea autonomiei pentru Ţinutul Secuiesc, dar premierul a ignorat-o”. Cum în CV-ul domnului Victor Ponta nu am găsit că ar avea cunoştinţă de limbă ungară, e clar de ce a ignorat-o. Doamna aia l-a confundat cu Mihai Răzvan Ungureanu, credem noi.

22 iulie

 • Duminica a 7-a după Rusalii. În pastorale, preoţii parohi ne aduc aminte de vindecarea a doi orbi şi a unui mut de către Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, în Capernaum. Aceştia au fost vindecaţi de credinţa lor.
 • Azi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlineşte 61 de ani. „La Mulţi Ani Frumoşi!”, părinte, şi fie ca harul Domnului să vă lumineze în păstorire.

23 iulie

 • În 1913 s-a născut în familia plugarilor Maxim şi Ecaterina Iacob din satul Crăiniceni, judeţul Botoşani, Sfântul Cuvios Ioan (Iacob) Hozevitul.
 • Am găsit pe site-ul ziaristionline. ro următorul text, pe care vă rog să-l lecturaţi, e foarte interesant: „Anul trecut, în luna noiembrie, în plină criză mondială şi naţională, cu pensii şi alocaţii tăiate, Guvernul Boc a cadorisit mai multe publicaţii „de elită” cu suma de 1,34 milioane de lei (aproximativ 300.000 de euro) din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pe anul 2011. Dintre reviste nu lipseşte organul de presa al GDS, fiţuica „22”, unde redactor-şef adjunct este foarte vocală plagiatoare de presă în serie Andreea Pora (50.000 lei noi), dar, surpriza pentru cei care l-au crezut moţ pe Boc, nici revista Szekelyfold, în traducere „Ţinutul Secuiesc” (40.000 lei noi). Zicea ceva sublocotenentul Mircea Toma de la „Pasive Watch” despre „era Năstase”, când presa era mituită de Guvern?! Ce putem spune noi? Să-i fie ţărâna la fel de grea Guvernului PDL-UDMR ca şi celui PSD-UDMR!”. Noi ce să mai zicem? Cred că am putea spune: uite pentru ce au tăiat salariile, pentru ce impozitează pensiile, pentru ce nu sunt bani pentru cei mulţi din poporul român!
 • Aflăm de o furtună într-un pahar cu apă. Doamna Monica lui Aniţa, locuitoare a Baraoltului (judeţul Covasna), care cică ar avea 50 de adepţi şi până mai ieri erau PNL, acum sunt PDL. O motivaţie mai stupidă pentru gestul lor rar am auzit. Cică trebuiau să plătească cotizaţia la partid. Noi ne întrebăm: oare PDL îi plăteşte pe aceşti oameni? Le cotizează oare PDL lor ca să le fie ei membri. Totul e posibil când ai caracter. Eu îi sugerez Monicăi lui Aniţa să facă licitaţii cu partidele pentru a obţine preţul cel mai bun, ca să fie cei 50 mulţumiţi şi să poată activa după dorinţă şi putere, ambele mari. Oare mai putem numi PDL partid? Nu e un fel de uniune pentru bani, la fel ca UDMR.
 • Vestea „şocantă”, dată de Agerpres, este că uluitorul Guruianu habar nu avea de situaţia de la Baraolt. Domnul Obreja, care se poate spune că a luat drumul domnului Grama, a fost luat ca din oală de această decizie. Nu ne miră, pe cei trei nu-i mai interesează de mult românii din judeţul Covasna.

24 iulie

 • Aflăm de la Agerpres că un grup de reputaţi reprezentanţi ai mediului academic clujean susţin, într-o scrisoare deschisă adresată, azi, autorităţilor europene de la Bruxelles, că în România nu are loc o lovitură de stat. Printre personalităţile care semnează scrisoarea se numără rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, directorul Institutului de Iudaistică al UBB, prof. univ. dr. Ladislau Gyemant, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican şi prof. univ. dr. Michael Shafir, ambii de la Facultatea de Studii Europene a UBB. Spicuim din scrisoare: „Suntem profund preocupaţi de recentele acuzaţii care pretind că Parlamentul şi Guvernul României ar fi subminat statul de drept şi independenţa justiţiei în încercarea de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. Este greu pentru noi să vedem că reprezentanţi de seamă ai Uniunii Europene îşi exprimă poziţia ignorând un principiu fundamental al dreptului - „audiatur et altera pars”. Această poziţie nu a putut fi formulată decât pe temeiul unor informaţii înşelătoare sau incomplete cu privire la adevărata natură a situaţiei din România. (...) Acum câteva zile, preşedintele Traian Băsescu i-a povestit, în direct, unui reporter TV că, atunci când cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, l-a întrebat dacă există în Constituţia României reglementări privitoare la suspendarea preşedintelui, el i-a răspuns că nu, nu există. A fost, poate, o eroare de exprimare, dar cum să lăsăm soarta ţării noastre în asemenea mâini? Articolul 95 al Constituţiei României este explicit şi defineşte procedura de suspendare, de la iniţierea ei la sfârşitul procesului; faptul că în Constituţia Germaniei sau a oricărui alt stat din Uniune Europeană nu există o asemenea prevedere nu are nicio semnificaţie în această materie”. Eee! Iată încă un motiv să mergem duminică la vot şi să ştampilăm în căsuţă cu „DA”.
 • Agerpres: „Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a transmis, de la Oradea, un mesaj preşedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, şi partenerilor europeni, că după plecarea lui Traian Băsescu justiţia va face spectaculoase progrese în combaterea corupţiei şi condamnarea corupţilor”. Credem că merită verificată afirmaţia. E o mare şansă! Să votăm dară!

25 iulie

 • De azi, ungurii se şcolesc la Tuşnad Băi, timp de vreo trei zile, cum să facă să dezmembreze România. Pentru asta a venit şi inamicul Jolt Semjen. În bunul său obicei, acesta ne sugerează să votăm pentru a-l menţine preşedinte pe Trăienel. Citiţi argumentul: „Trebuie să spunem că pentru prima dată un preşedinte, un lider, a spus că există judeţe unde există maghiari în majoritate şi ar trebui să aibă statut special”. A mai spus că Traian Băsescu este o personalitate carismatică şi maghiarii au toate motivele să aprecieze realizările din timpul lui Băsescu şi Guvernului PDL. Mulţumim doamnei Gina Ştefan de la Agerpres.! În concluzie, credem că e momentul ca minoritatea ungară să meargă la vot şi să voteze pentru Băsescu. Noi o să mergem la vot şi vom vota şi noi „DA” Băsescu. Deci rămâne cum a zis Jolt, minoritate ungară, ne vedem duminică la vot, cot la cot, români şi unguri.

Categorie: