Întâmplări comentate - nr 253

28 iulie

 • În anul 1595, Mihai Viteazul, primul reîntregitor al Daciei, a realizat o grandioasă victorie împotriva Imperiului Otoman invadator, datorită adoptării unei tactici de luptă impecabile. Cu 10.000 de oşteni a învins armata Imperiului ce număra 20.000 de suflete. Pierderile de vieţi omeneşti au fost de, aproximativ, 1.000 pentru români şi de 7.000 pentru turci. (Wikipedia)
 • Conducerea Partidului Naţional Liberal (PNL) din judeţul Covasna susţine că politicienii maghiari folosesc cazul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe pentru a câştiga capital electoral în perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare şi manipulează comunitatea maghiară. (Agerpres) Aşa ştim şi noi. Mai ştim că această clădire, în care acum funcţionează actualul Colegiu „Szekely Miko”, nu a aparţinut niciodată Bisericii Reformate, ci localităţii Sfântu- Gheorghe de obşte.
 • Veşti bune din judeţul Hunedoara! Reputatul paleontolog Dan Grigorescu, de la Universitatea Bucureşti, director al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului, a anunţat următoarele: „Instituirea unor măsuri speciale de prevenire, inclusiv cu monitorizări video, i-au ţinut la distanţă pe hoţii de fosile de dinozaur din spaţiul ocupat de situl paleontologic din satul hunedorean Tuştea, în acest an nemaifiind semnalate furturi de ouă de dinozaur pitic din acest perimetru”. Telmatosaurus Transsylvanicus este numele dinozaurului pitic, unic în lume, care a trăit în urmă cu peste 65 de milioane de ani pe o insulă situată pe actualul teritoriu al Ţării Haţegului. (Agerpres) Doamne, oare ce se mai poate fura din România?

24 august

 • Agerpres ne informează că un pastor reformat, Imre Şanta, omul care protestează de 50 de zile în faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe împotriva sentinţei judecătoreşti de anulare a restituirii acestui imobil către Eparhia Reformată din Ardeal, a adresat o scrisoare deschisă comunităţii maghiare prin care solicită stoparea tendinţelor de politizare a acestui caz. Cităm din declaraţiile acestei feţe reformate bisericesc: „Au fost parlamentari, aleşi locali, oameni politici care nici măcar nu s-au oprit, au trecut pe cealaltă parte a drumului, iar acum consideră că e un prilej bun să strângă capital electoral pentru că se apropie alegerile parlamentare. Au avut destul timp să ni se alăture şi nu au făcut-o! Mie nu-mi place că vor să politizeze acest caz, de aceea am adresat această scrisoare deschisă comunităţii maghiare, dar în primul rând organizatorilor mitingului, pentru a nu permite deturnarea sensului acestei cauze nobile”. Înainte de comentariu trebuie să vă informăm despre hotărârea judecătorească la care se face referire. Iată: „Instanţa de judecată i-a condamnat la trei ani de închisoare pe secretarul de stat Marko Attila, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile”. Concluzia este cât se poate de clară! Eparhia Reformată din Ardeal nu reprezintă interesul public. Dacă Eparhia Reformată din Ardeal nu reprezintă interesul public, se pune întrebarea: ce „interese nobile” reprezintă? Cu ce acte valabile reprezintă amintita eparhie interesul public? Sărmanul pastor ce cauză nobilă apără? Noi credem că apără „cauza nobilă” a uzurpatorilor care doresc încasarea chiriei de la contribuabilii Statului Român. Dacă această cauză e nobilă, rămâne să judecaţi fiecare! Scrisoarea e făţarnică, deoarece s-a văzut la alegerile locale cine pe cine sprijină, şi aşa va fi şi la parlamentare. Vom trăi şi vom vedea, dacă ne dă Dumnezeu!

25 august

 • UDMR, prin vocea medicului veterinar Hunor Chelemen, face presiuni asupra justiţiei româneşti. Udemeriştii vor protesta împotriva hotărârii judecătoreşti de condamnare la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila, a reprezentantului Eparhiei Reformate din Ardeal, Tamaş Maroşan, şi a fostului consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, Silviu Clim, pentru abuz în serviciu contra interesului public, respectiv pentru că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. La protestul programat la Sfântu-Gheorghe pe 1 septembrie, vor fi 20.000 de participanţi, zice veterinarul. Vom trăi şi vom vedea şi asta, dar 20.000 de oameni nu au spaţiul necesar participării unde va avea loc protestul. Încă o minciună marca UDMR!

26 august

 • Românii merg, cu mic cu mare, la Sfânta Liturghie. Se aude Predica la Duminica a XIIa după Rusalii - EVANGHELIA ÎNTREBĂRII ESENŢIALE. Sfinţii Părinţi îndeamnă întotdeauna: „Nu ştii ceva? - Întreabă! Nu te ruşina. Nu e ruşine să nu ştii. E ruşine să te rătăceşti pentru că n-ai întrebat”. Multe tratate duhovniceşti se intitulează „Întrebări şi răspunsuri”, precum cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, de pildă. Patericul însuşi e o carte de întrebări şi răspunsuri. (Creştinortodox.ro) Trebuie, însă, să ai mare grijă pe cine întrebi.

27 august

 • Sărbătoare pentru românii din Estul României! Se împlinesc 21 de ani de când românii din Estul Moldovei şi-au declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Preşedintele lor, Nicolae Timofti, a primit mesaje de felicitare de la aşa-zişii primii oameni ai lumii, Barack Obama şi Vladimir Putin. Citiţi ce transmit fiecare. Obama: „Statele Unite rămân un partener devotat Republicii Moldova în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene. ... Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în conflictul transnistrean care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”. Putin: „Relaţiile dintre popoarele noastre sunt marcate de prietenia multiseculară şi de buna vecinătate, de comunitatea valorilor spirituale şi culturale. Sunt convins că avem toate premizele pentru ca, prin eforturi comune, să intensificăm parteneriatul reciproc avantajos în domeniul politic, comercial-economic şi cel umanitar, să promovăm proiectele investiţionale de perspectivă, atât în format bilateral, cât şi în cadrul Comunităţii Statelor Independente. ... Evaluăm eforturile noastre susţinute pentru soluţionarea cât mai grabnică a problemei transnistrene ca un obiectiv important de asigurare a păcii regionale, a stabilităţii şi dezvoltării, de consolidare ulterioară a cooperării ruso-moldoveneşti”. Aceste declaraţii, să ne iertaţi, nu le comentăm. Lăsăm la latitudinea fiecărui cititor să le interpreteze. Opinia noastră este că Putin e sincer. Măcar ştim unul dintre adversari.
 • Lotul olimpic al României a reuşit performanţa de a obţine patru medalii şi de a se clasa pe locul doi pe naţiuni la Olimpiada Internaţională de Geografie, desfăşurată, în perioada 21-27 august 2012, la Köln, Germania. Dintre cele patru medalii câştigate, două au fost de aur, una de argint şi una de bronz. Medaliile de aur au fost câştigate de Constantin G. Popa clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni, judeţul Suceava, şi de Ştefania D. Ursică - clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu- Gheorghe, judeţul Covasna. Medalia de argint a fost obţinută de Miruna Andreea M. Găman - clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti, judeţul Prahova, iar cea de bronz i-a revenit lui Traian V. Tomenco - clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Bucureşti. Suntem nerăbdători să aflăm cum răsplăteşte performanţa Consiliul Local Sfântu-Gheorghe. Am regreta profund dacă am auzi că bugetul de austeritate al municipiului nu are bani pentru a răsplăti performanţa care îl face cunoscut pozitiv în lume, ci doar pentru promovarea şovinismului, separatismului, hungarismului. Măi dragă AAA, poate te cauţi prin buzunare, aşa, ca să ne arăţi cât de rău intenţionaţi suntem noi românii, şi cât de autonom eşti mata.
 • Decizia Curţii Constituţionale a României, publicată! Băsescu se poate întoarce la Cotroceni! Preşedintele CCR, Zegrean: „Suntem câţi trebuie pe liste!” (Antena 3). Aşadar, nu suntem pe liste câţi suntem, ci suntem câţi trebuie. Halal democraţie! Întrebarea este pentru cine trebuie să fim pe liste câţi trebuie? Pentru neamul românesc? No, dar dacă trebe, trebe, nu-i aşa monşer Rus?!

28 august

 • Aflăm de pe site-ul Cotidianul. ro că Ungaria vrea să-şi răscumpere companiile privatizate. „Premierul Victor Orban, numit „Orbănescu” în mai multe articole din presa occidentală care fac aluzie la Nicolae Ceauşescu, a declarat, săptămâna trecută, în faţa ambasadorilor Ungariei, că se pregăteşte pentru o altă luptă cu Bruxelles-ul. Este vorba despre planul său de a transforma distribuţia energiei către consumatorii casnici într-o activitate nonprofit.” Noi credem că domnul Ponta nu ar greşi dacă ar studia aceste iniţiative naţionale. Acum vedem diferenţa între Orbănescu şi Băsescu. Se pare că Orbănescu se gândeşte la binele contribuabililor pe care îi conduce, pe când Băsescu se gândeşte la binele conducătorului contribuabililor.
 • Agerpres: „Senatorul de Braşov Ioan Ghişe poartă pancarte pe care scrie „Poporul este suveran” şi „Poporul a decis, Băsescu e demis””. Foarte bine! Exprimă un adevăr de necontestat. Aproximativ 8,5 milioane de români au fost la vot, din care 7,4 milioane de români au zis „DA” pentru plecarea marinarului pe navele vândute de el altora. E onorabil să comanzi o navă maritimă vândută de tine, cu permisul reînnoit din cincinal în cincinal, pentru a avea de unde să te pensionezi, decât să locuieşti în Vila Dante, pe banii contribuabililor români pe care i-ai spoliat. Domn Băsescu, de ce nu vreţi să fiţi în marş, doar e valabil brevetul!
 • „Am fost nevoit să accept o reprogramare a nunţii fiului meu, pe care o stabilisem cu un an înainte, pentru 1 septembrie, la Palatul Snagov, din cauza adresei de reziliere a contractului pe care am primit-o de la RA-APPS”, a declarat agenţiei Mediafax Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care deţine 14 hoteluri, printre care şi hotelul de cinci stele „Continental”. Întrebat dacă nunta fiului său a fost amânată pentru a face loc nunţii Elenei Băsescu, Enache a refuzat să comenteze. Se vede cu ochiul liber că onorabilul Enache nu e din gaşcă şi de aceea Băsescu îl umileşte. Răsplata va veni! Nimic nu rămâne nerăsplătit!

29 august

 • Început încurajator pentru contribuabilul român. Preşedintele Consiliul Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a anunţat, azi, că a emis certificatul de urbanism pentru construirea Autostrăzii Târgu-Mureş - Ditrău (judeţul Harghita) - Iaşi, faza studiului de fezabilitate. (Agerpres) Noi nu înţelegem pentru ce trebuie certificat de urbanism pentru a face un studiu de fezabilitate. Studiu de fezabilitate poate face oricine, pe orice problemă doreşte, pentru a se dumiri dacă este fezabilă.
 •  „Angajaţii Hotelului Montana din staţiunea Covasna au suspendat acţiunea de protest programată pentru azi, după ce sindicatul a intrat în negocieri cu conducerea instituţiei încercând să stopeze concedierile. Liderul filialei Covasna a CNSLR Frăţia, Vasile Neagovici, a declarat, pentru Agerpres, că în mod inevitabil se va ajunge la mitinguri şi greve dacă administratorii hotelului nu vor renunţa la planul de restructurare a personalului.” Societatea de management a hotelului, pentru creşterea calităţii serviciilor, vrea să mai scape de un număr de angajaţi? Păi ia gândiţi- vă cum dai servicii în turism fără să ai personalul necesar? Numai nişte neaveniţi pot gândi că aşa se eficientizează activitatea turistică odată cu creşterea calităţii serviciilor! Fără calitate, adio clienţi!
 • Din Târgu-Mureş, Agerpres ne dă o ştire relevantă despre atitudinea bisericilor ungureşti faţă de interesul public: „Municipiul Târgu-Mureş este singurul din ţară care a pierdut aproape o jumătate din clădirile liceelor în urma retrocedării imobilelor către bisericile Reformată şi Romano-Catolică, iar starea acestor imobile pentru care primăria plăteşte chirie este precară, a anunţat, miercuri, Claudiu Maior, consilierul primarului. „Târgu-Mureş este singurul oraş din România care şi-a pierdut în jur de 50% din unităţile de învăţământ liceale în urma unor hotărâri judecătoreşti, cum ar fi Liceul „Bolyai Farkas”, Colegiul Naţional „Unirea” şi Liceul de Arte. În acest context, am încercat să purtăm negocieri cu noii proprietari. În cazul Liceului de Artă, discuţiile au început în luna mai, când am avut o întâlnire cu Comitetul de Părinţi. Am propus un schimb de clădiri - corpul deţinut de primărie de la Gimnaziul Europa contra corpului vechi de la Liceul de Artă. Astăzi m-am întâlnit personal cu domnul Balint Geza, curator-şef al Bisericii Romano-Catolice, şi am stabilit ca o mare parte din chiria pe care o plătim să fie investită în reparaţii”, a arătat Claudiu Maior. Consilierul primarului din Târgu-Mureş a precizat că la Liceul de Arte, aparţinând Bisericii Romano-Catolice, în urmă cu câteva zile, o grindă s-a desprins din tavan afectând o sală de clasă, din cauza lipsei de investiţii în consolidarea clădirii”. Oare pe 1 septembrie, la Sfântu-Gheorghe, vor atinge şi aceste probleme ale minorităţii ungureşti? Se văd clar scopurile nobile clamate de Imre Şanta, reformatul, după modelul Băsescu de reformare a României. Îi interesează doar chiriile încasate, precum pe domn Băsescu, care a închiriat ţara!
 • Au trecut 7 ani de când s-a ridicat la cele veşnice, în Sibiu, Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală, înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Nu putem uita că el a determinat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să ia decizia înfiinţării Episcopiei Covasnei şi Harghitei, la cerinţele mirenilor de pe aceste meleaguri româneşti. Dumnezeu să-l odihnească în ceata drepţilor!

30 august

 • Ziua udemeriştilor! Dedicăm cele ce urmează udemeriştilor. Poate Arpad Andrei Antal, Alexandru Tamaş, Robert Radu, Borboly, Borbely, Chelemen şi toată hoarda lor îşi vor face proces de conştiinţă faţă de cele ce le vom scrie. Iată mesajul nostru: În ziua de 30 august 1940, la ora 15, în Sala de Aur a Palatului Belvedere din Viena, s-a semnat „Diktatul de la Viena”. Delegaţia României, formată din ministrul de Externe, Mihail Manoilescu, şi Valter Pop, a fost obligată să accepte şi să semneze „arbitrajul”, prin care ceda Ungariei horthyste partea de nord-vest a Transilvaniei, de 43.492 kmp, cu o populaţie de 2.667.007 locuitori, din care: 50,2% români, 37,1% unguri, 2,8% germani, 5,7% evrei, 4,3% alţii. Bilanţul atrocităţilor săvârşite de autorităţile horthyste asupra populaţiei româneşti din Transilvania de Nord, după 30 august 1940, arată: În judeţul Sălaj: 436 crime bestiale, 235 schingiuiri, 602 bătăi cumplite organizate, 978 arestări, 9 profanări, 22 devastări organizate, 91 devastări săvârşite individual; În judeţul Someş: 38 crime bestiale, 34 schingiuiri, 329 bătăi cumplite, 1.223 arestări, 5 profanări, 2 devastări organizate, 17 devastări săvârşite individual; În judeţul Bihor, judeţ ţintă al hungarismului din epoca 1867- 1919: 151 crime bestiale, 203 schingiuiri, 951 bătăi sălbatice, 2.593 arestări, 7 profanări, 5 devastări organizate, 21 devastări; În judeţul Satu Mare: 28 de asasinate, 164 schingiuiri, 451 bătăi sălbatice, 1.157 arestări, 14 profanări, 11 devastări organizate, 8 devastări; În judeţul Cluj: 174 crime bestiale, 216 schingiuiri, 701 bătăi sălbatice, 6.369 arestări, 12 profanări, 7 devastări colective, 93 devastări; În judeţul Trei Scaune, azi Covasna, au fost devastate 80 de case româneşti în Lunca Ozunului, Valea-Mare, Ozun, Zăbala, Zagon; Până la 23 august 1944, totalul expulzaţilor şi al refugiaţilor din teritoriul cedat, Transilvania de Nord, s-a ridicat la peste 500.000 de români. Frumos bilanţ! Nicolae Iorga arăta: „Noi n-am luat nimănui nimic; suntem singurul popor din lume, poate, căruia nu i se poate spune că a luat ceva dincolo de dreptul său”. Domnilor, nu vă e ruşine să fiţi reprezentanţii acestei evidenţe? Aşteptăm scuze, nu acuze!
 • Se împlinesc 92 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei, spre „satisfacţia” individului Vasile Tocheş.
 • Bejeatemistul târgumureşean Vasile Borbeli se bagă-n treabă şi declară pentru Agerpres: „Contează că mâine-poimâine oricine poate veni cu o plângere penală şi să se înceapă un proces invers faţă de ce s-a retrocedat. Comisia din Departamentul Relaţiilor Interetnice, după ce aude că Marko Attila a fost condamnat la trei ani cu executare, poate spune că nu-şi riscă libertatea. Sper că vor fi şi români care înţeleg această decizie cât de periculoasă e - să protestăm împotriva acestei decizii. Chiar dacă, aşa este, trebuie respectată independenţa justiţiei. Dar cum să nu-ţi spui părerea sau să nu-ţi afirmi punctul de vedere, dacă e o decizie injustă şi nedreaptă?”. Să spunem răspicat că nu sunt români care să înţeleagă ce a făcut Attila Marko, ci doar trădători ai neamului românesc care pot fi de acord cu aceste minciuni pe care le promovează udemeristul Vasile Borbeli, bejeatemist de vază.
 • Aflăm de la Antena 3 că salariile a 13.332 profesori au trecut, prin grija lui Băsescu, în buzunarele lui Valeriu Stoica, pedelist de vază. Oare Stoica e invitat la nunta fiicei preşedintelui? Dacă da, oare cât va fi darul său? Probabil un salariu de profesor!

31 august

 • Senatorul Partidului Naţional Liberal Ioan Ghişe şi juristul Ion Ciochină, ambii braşoveni, au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, „Apelul pentru ordine constituţională”, adresat Parlamentului, în care se susţine că hotărârea Curţii Constituţionale a României privind Referendumul pentru demiterea preşedintelui nu are caracter executoriu, forul legislativ fiind acela care trebuie „să ducă la îndeplinire voinţa poporului, exprimată prin vot” (Agerpres). Noi credem că au dreptate!

1 septembrie

 • Scrisoarea pastorului Imre Şanta a avut efect! Agerpres ne informează: „Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la un miting de protest în faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu-Gheorghe împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău care a anulat actul de retrocedare a acestei clădiri către Eparhia reformată din Ardeal şi i-a condamnat la închisoare pe membrii comisiei de retrocedare. Manifestaţia a fost organizată de UDMR şi Biserica reformată, iar printre participanţi s-au numărat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, europarlamentarul Tokes Laszlo, precum şi reprezentanţi de frunte ai tuturor cultelor maghiare, care, de la tribuna adunării, au făcut apel către membrii comunităţii maghiare să-şi apere drepturile şi proprietăţile moştenite”. Vedem manifestarea plenară a ipocriziei. Minciuna ridicată la rang de adevăr. Simpaticii ăştia vorbesc de moştenire când ai lor moşi nu au avut nimic în proprietate. Moşii şi strămoşii lor, în România, nu au făcut decât crime, devastări, preluări de proprietăţi cu japca, şi acum ei, urmaşii, se dau moştenitori. Ce e mai trist e că sunt consideraţi, la nivel mondial, creştini. Dumnezeu e sus şi vede samavolnicia voastră împotriva neamului românesc! Veţi plăti pentru asta! Nici noi, nici voi nu ştim cum, dar veţi plăti. Cu siguranţă.
 • Posturile de poliţie rurală îşi reîncep activitatea. Se reface ce a stricat PDL. USL lucrează spre folosul poporului.
 • Anul nou bisericesc începe azi. Se săvârşesc slujbe de Te Deum (mulţumire) în bisericile ortodocşilor. Doamne ajută în noul an!

2 septembrie

 • Duminică. Credincioşii merg la Sfânta Liturghie. Pastorala se referă la Pilda lucrătorilor viei.

3 septembrie

 • Începe sesiunea parlamentară de toamnă, ultima înainte de alegerile generale. La Senat, pedeliştii fac valuri pentru că li se aplică regulile stabilite de ei. Acum simt pe propria piele proverbul românesc „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”.
 • La finele săptămânii trecute, ministrul Culturii, Puiu Haşotti, l-a numit pe preşedintele Tineretului Liberal din Covasna, Emil Pantelimon, în funcţia de consilier al ministrului Culturii. Ne rugăm să-l lumineze Dumnezeu să facă ceva bun pentru neamul românesc, că până acum tot teleghidat şi rătăcit a fost tinerelul.

4 septembrie

 • Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Raoul Şerban. Redăm un pasaj din ultimul său interviu, consemnat de George Damian, pentru a ţine minte atunci când mergem la vot. George Damian: Ministrul de Externe Ungureanu a ţinut un discurs în Senat în care afirma că noua fundaţie nu atinge drepturile vechii fundaţii, deşi această nouă fundaţie se suprapune şi prin nume şi prin activitate vechii fundaţii, sunt acordate burse pentru studenţii maghiari şi români… Raoul Şerban: Asta contrazice deja una din prevederile Testamentului Gojdu. Iar acest ministru de Externe [Mihai Răzvan Ungureanu]… nu ştiu ce experienţă politică a asimilat, dar român nu pare să fie, asta e clar. George Damian: Cum apreciaţi întreaga afacere Gojdu, aşa cum arată acum? Raoul Şerban: Trebuie reîntoarsă în graniţe juridice. Nu se poate să nu existe o posibilitate de rezolvare juridică a acestei chestiuni. Acum se vede că Ungaria apără o teză, iar faptul că la noi forţele politice servesc punctul de vedere maghiar este uimitor. Nu poate fi transferată o problemă juridică în curtea unei probleme politice.

5 septembrie

 • Toate vinurile prezentate în concursul „Strugurele de Aur”, desfăşurat timp de trei zile la Alba-Iulia, au avut note de medalii, dar, conform regulamentului, au fost premiate numai 40% din totalul celor 162 de probe înscrise, din care 42 cu aur şi 22 cu argint (Agerpres). Da, România produce vinuri excelente, dar cam scumpe.

Categorie: