Întâmplări comentate - Nr.241

23 februarie

 • S-a împlinit un an de când europarlamentarul britanic Nigel Farage a afirmat, în plenul Parlamentului European, cele ce urmează: „Aşadar, bună dimineaţa, domnule van Rompuy. Sunteţi deja de un an pe post şi în acest timp a început întreaga construcţie să se sfărâme, haosul domneşte şi banii sunt pe terminate. Ar trebui să vă mulţumesc... Poate ar trebui să vă facem purtătorul de drapel al euroscepticilor. Uitaţi-vă, totuşi, în această dimineaţă, prin jur, aici, în parlament. Priviţi, pur şi simplu, aceste feţe. Priviţi această frică, această furie. Bietul Barroso arată de parcă ar fi văzut vreo stafie! Până şi dumneavoastră începeţi să înţelegeţi că jocul Euro s-a terminat. Dar în disperarea dumneavoastră încercaţi să vă salvaţi, totuşi, visul, prin lichidarea ultimelor urme de democraţie din sistem. Şi este aproape clar că nimeni dintre dumneavoastră n-a învăţat nici măcar un minim minimorum. Ştiţi, chiar dumneavoastră, domnule Rompuy, susţineţi că Euro ne-a adus stabilitate. Chiar aş putea să vă aplaud umorul în această situaţie, dar nu avem cumva de-a face cu o mentalitate de buncăr? Ştiţi, fanatismul dumneavoastră a devenit acum vizibil pentru toată lumea. Spuneaţi că este o minciună să susţii ideea că statele naţionale ar putea exista într-o lume globalizată a secolului al 21-lea. Ei bine, asta s-ar potrivi Belgiei, unde de şase luni nu mai există guvern. Dar nu şi nouă, celorlalte state. În fiecare stat membru al acestei uniuni - şi de aceea vedem frica întipărită pe feţele voastre - spun oamenii din ce în ce mai răspicat: nu vrem acest drapel, nu vrem acest imn, nu vrem această clasă politică, vrem ca toată această afacere să ajungă în lada de gunoi a istoriei. (...) Cu adevărat, sunteţi foarte, foarte periculoşi! Obsesia voastră de a crea cu orice preţ Statul-Euro duce la concluzia că vă bucuraţi să îndepărtaţi democraţia. Se pare că vă face plăcere să condamnaţi mii şi milioane de oameni la şomaj şi sărăcie. (...) Dar problema nu se limitează doar la economie. Pentru că, dacă le răpeşti oamenilor identitatea şi democraţia, la final nu le mai rămân decât naţionalismul şi violenţa. (...)”. În România, sub flamurile ideologiei Uniunii Europene, udemeriştii deznaţionalizează şi discriminează românii oriunde îi găsesc. Iată cât de europeni sunt ei! Britanicul Farage ştie şi spune. E de apreciat!
 • Agerpres: „Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Sfântu-Gheorghe, că se îndoieşte de faptul că un alt partid va putea reprezenta mai bine şi mai eficient comunitatea maghiară”. Noi nu ne îndoim. Credem că orice partid neetnic poate reprezenta cu adevărat interesele reale ale minorităţii ungare.
 • În oraşul Covasna, primarul, Zsiga baci, e din ce în ce mai segregaţionist. După ce a redeschis Casa de Cultură, renovată pe banii românilor, tăind o panglică simbolizând tricolorul unguresc, fără să cheme românii la ceremonie, mai dă un semnal de segregare etnică. Organizează separat, o dată cu minoritatea ungară şi şefii udemerişti şi o altă dată cu majoritatea română, ceremonii de redare în circuitul cultural a cinematografului din localitate. Clădirea renovată este împopoţonată cu firma: Centru Cultural- Covasna. Mai jos, cu aceleaşi dimensiuni de litere, e scris în ungureşte: Muvelodesi Kozpont- Kovaszna. Evident ilegal. Denumirea în ungureşte trebuia, conform legii, să fie cu mărime de literă mai mică decât cea în limba română, oficială, în oraşul condus de Zsiga baci. Mergând mai departe cu dispreţul limbii române oficiale, o stâlceşte, parcă ar fi un manelist, afişând cuvântul Centru în loc de Centrul, deci Centrul Cultural-Covasna, cum e corect. Nu ne miră că medicul veterinar Hunor Chelemen, cu totul nepotrivit în postura de ministru al Culturii, văzând greşeala, nu a sesizat-o. Cu adevărat intelectual Chelemen, coane Băsică, să trăiţi! Bine!

24 februarie

 • La Târgu-Mureş a început Ceardaşul unguresc, al celor ce pretind că reprezintă minoritatea ungară, pentru desemnarea candidatului la postul de primar al municipiului. Considerând că Ceardaşul nu ajunge, au luat măsuri să-l transforme în Periniţă şi au cooptat-o pe Smaranda. Ungurii şi-au scos batistele, i-au dat una şi Smarandei, a lui Enache, şi se uită fiecare cu drag la ea, şi ea cu drag la ei. Fac totul, cum au fost obişnuiţi până în 1989, pentru ca un minoritar ungur să conducă frumosul municipiu de pe Mureş. Să nu uităm că puterea noastră, a românilor, e în unire!
 • Membri ai UE şi NATO, bulgarii iau măsuri ce vizează apărarea ţării ori pregătirea de un război ce ar urma să-l poarte contra altora? Parlamentul bulgar a adoptat o lege ce prevede introducerea educaţiei militare în şcoli. Elevii bulgari din clasele a IX-a şi a X-a vor primi, cinci ore pe an, educaţie militară. Poate şi guvernanţii noştri se vor gândi la modul în care să se facă în şcoli şi educaţie patriotică, nu militară.

25 februarie

 • Clocot la Miercurea-Ciuc! Vasile Tocheş adună vreo 300 de oameni şi denumeşte adunarea Congres al Partidului Popular Maghiar din Transilvania. I-a adunat ca să arunce, încă o dată, în plan internaţional şi naţional, idei antiromâneşti pe care minoritatea ungară nu le împărtăşeşte. Ei, autointitulaţii reprezentanţi ai minorităţii ungare, nu se lasă. Îi incită, îi aburesc, doresc să-i readucă în Evul Mediu, când în Transilvania românii majoritari erau nerecunoscuţi ca naţiune şi nu aveau decât dreptul de a le fi lor, grofilor unguri, slugi. Vasilică, în nemărginita sa iubire de oameni, auzi, fost episcop, ptiu!, vrea autonomie pentru minoritarii unguri în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care să asigure autonomie culturală românilor. Deci conceptul de „autonomie culturală” care nu există, nefiind cunoscut în lume, vrea să ni-l dea nouă, românilor. Măi joly-joker - când episcop, când mirean - te joci cu Dumnezeu! În religia ta, Vasilică, porunca „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi” nu se cunoaşte? Tu ştii doar deznaţionalizarea lui, umilirea lui, alungarea lui? Asta nu-i poruncă, e păcat! Oare nu-i mai bine să te pocăieşti? Sau nu cunoşti noţiunea?
 • Clocot şi la Târgu-Mureş! Medicul veterinar, responsabil în Guvern cu sabotarea culturii române şi a distrugerii patrimoniului naţional al românilor, îşi cheamă susţinătorii care îşi spun GRU. Pardon, CRU. I-a adunat ca să nu le spună nimic, ci doar să creeze un clocot în contrapondere cu clocotul de la Miercurea-Ciuc. A lăsat să se înţeleagă, din declaraţiile date presei după potolirea clocotului, că ei, udemeriştii, sunt cei în stare să pună în aplicare ideile morbide ale fostului episcop Vasilică. Mai mult, deoarece asta au făcut de când sunt înfiinţaţi ca uniune culturală, nu înţeleg graba găştii tocheşiste. Drumul e bun şi nu pricep de ce trebuie schimbată locomotiva atât timp cât ea are, încă în exces, combustibil. Cu alte cuvinte, minoritatea ungară are de ales cine să pună în aplicare programul malefic de deznaţionalizare a românilor, de ştergere a caracterului naţional al statului România, de epurarea etnică a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş. Creştinească alegere se pune în faţa minoritarilor unguri! Trebuie să aleagă unealta cu care să-i nimicească pe români! Viitoarele alegeri locale seamănă, tot mai mult, cu o licitaţie publică pentru alegerea călăului unui neam. Formal, prin mesajul trimis la Miercurea-Ciuc, organizatorul licitaţiei, Victor Orban, a devoalat preferata sa unealtă. Nu excludem ca Victor Orban să joace la toate capetele posibile. Probabil Hunorică ştie şi nu se impacientează. Doamne, cât s-au înmulţit vrăjmaşii! Apără-ne, că la Tine e toată nădejdea!

26 februarie

 • După atâtea ispite, mergem la Sfânta Liturghie. Ascultăm Pastorala cu privire la Izgonirea lui Adam din Rai. Prilej de meditaţie asupra faptelor noastre zilnice şi periodice. Ne rugăm Dumnezeului drăguţul să ne ajute să nu mai repetăm greşelile. Să ne străduim să respectăm poruncile Stăpânului ceresc, să ne rugăm pentru a primi ajutorul Lui în strădania noastră de ascultare. Ar fi foarte bine dacă am face astea toate!

27 februarie

 • Prima zi din Postul Sfintelor Paşti. Să ne străduim să-l ţinem şi spiritual, nu numai alimentar. Aşa ne învaţă Sfinţii Părinţi.
 • Profesorii universitari doctori Constantin Copotoiu şi Leonard Azamfirei, primul rector şi al doilea rector ales, ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş, dau publicităţii punctul lor de vedere cu privire la solicitarea UDMR pentru încălcarea Legii învăţământului. Un document ce are şapte pagini. Sunt arătate şi presiunile exercitate asupra conducerii UMF Târgu-Mureş de către ambasadorul Ungariei, în paralel cu cele ale unor instituţii de învăţământ superior din ţara vecină, pentru separarea pe criteriul etnic a liniilor de învăţământ. Rămâne de văzut cum vor reacţiona ungurenii.

28 februarie

 • Helmut Kohl, artizanul reunirii Germaniei, spune lumii, prin intermediul cotidianului Bild, că „Fantomele trecutului nu au fost încă alungate, se pot întoarce oricând. Asta înseamnă că Europa rămâne o chestiune de război şi pace şi că dorinţa de pace rămâne motorul integrării europene”. E pacea lui ori a lor? Atâta timp cât soliciţi cedare de suveranitate naţiunilor componente ale Europei, cum poate fi pace? Domnul Kohl doreşte ca Germania să stăpânescă în pace Europa! Dar cum vede domnia sa pacea dintre Ungaria şi România nu spune. Noi, însă, putem înţelege că supunându-ne dorinţei pacificatoare a Germaniei, ne va face ea cărţile şi vom fi în pace sub stăpânirea ei. Jegos de tot pentru neamul românesc! Drumul spre iad e pavat cu bune şi frumoase intenţii! Kohl o fi bun pentru nemţi, dar pentru români e malefic!
 • Cetăţeanca ungară Emoche Edita Locodi, discreta preşedintă a Consiliului Judeţean Mureş, îşi arată colţii ungureşti spre Aeroportul Transilvania din Târgu-Mureş. Tovarăşa Emoche doreşte a impune condiţii neconforme cu legile României pentru administrarea acestuia. Aeroportul Transilvania fiind regie autonomă cu specific deosebit de interes naţional românesc, a devenit acum preocuparea tovarăşei. Deh, Cabinetul 1 în judeţul Mureş, vrea să decidă, deşi nu are competenţă. Cât de dragi le sunt cetăţenilor ungari aeroporturile româneşti! Atât de dragi că vor să le desfiinţeze, dacă nu pot să le administreze. Ce ar fi, tovarăşă Emoche, dacă aţi lua atitudine faţă de greşelile românului Vasile Borbeli, ministru al Mediului, ce le săvârşeşte în privinţa pădurilor judeţului Mureş?
 • Năravul din fire nu are lecuire! Economistul de la BJATM, apoi de la ICRA Târgu-Mureş, ajuns ministru, se exprima într-o emisiune a TVRINFO astfel: „Eu cred că e şi o poziţie tactică referitor la Schengen, nu numai că acum ne-am trezit că avem grijă de valahii din Serbia, dar e bine oricum... Câteodată e bine să mai arăţi şi pisica altora, ca să înţeleagă că România e a şaptea ţară din UE...”. Am citit ştirea la Agenţia Ştiri Ferbinţi. Bejeatemistul ăsta atât ştie, că se arată pisica. Nu pricepe că e vorba de principii şi de istorie adevărată. S-ar putea, în curând, trezi că România are grijă şi de valahii din Transilvania. Oricum, după astfel de afirmaţii batjocoritoare, mă mir că Băsescu îl mai suportă. Cine ştie, poate Vasile Borbeli i-o fi arătat pisica sa lui Băsescu? Domnule preşedinte, ce culoare a blănii are pisica lui Vasile? Ne interesează, poate o valorificăm la export!

29 februarie

 • Iepuraşul din căciula udemeristă, Marius Obreja, care se prezintă a fi preşedinte al PNL din judeţul Covasna, ţine conferinţă de presă. Nu spune nimic de substanţă. Se află în treabă. Dar ne duce cu gândul că vorbeşte din experienţă personală când glăsuieşte: „«scoaterea iepuraşului de urechi», din căciulă, cum îi cam place preşedintelui Traian Băsescu să facă în ultima vreme”, cu referire la numirea directorului SIE. Oare tot aşa l-a scos şi pe dumnealui UDMR din căciulă, ca să legitimeze cumva ideea că românii ar fi de acord cu autonomia pe criterii etnice a zonei vizate de uniune? Întrebare firească, deoarece stimabilul Obreja, alături de stimabilul Guruianu, arată din ce în ce mai mult ca nişte iepuraşi, din secreta menajerie udemeristă, scoşi de urechi pentru deliciul publicului. De căciulă, nici vorbă! Ca să ai căciulă, trebuie să ai şi pe ce s-o porţi, nu?
 • Statul Român, acţionar unic la Hotel „Dacia” din staţiunea Covasna, s-a gândit, prin reprezentanţi, cum să mai dea în şomaj nişte români cu calificare medie şi mare în domeniul medical. Beneficiind de expertiza udemeriştilor, au manevrat elegant, în aşa fel încât există toate şansele să rămână fără loc de muncă cel puţin doi medici şi vreo cinci asistente. Managerul Spitalului Judeţean din Sfântu-Gheorghe, Andrei Robert Nagy, doarme liniştit. Mai scapă de câţiva români din sistem şi e bucuros că-l va mângâia pe creştet Alexandru Tamaş, cetăţean al Ungariei. Veţi plăti pentru mârşăviile astea atunci când nici nu veţi gândi. Nu românii se vor răzbuna, deoarece „a răzbuna” este numai a lui Dumnezeu, căci „El face să răsară soarele şi peste cei drepţi şi peste cei păcătoşi”.

1 martie

 • Mărţişor oferit de Smaranda lui Enache. „Capra râioasă ţine coada sus!”, proverb românesc. Smărăndiţa - care nu e capră, ci e a lui Enache -, după ce a subminat România din poziţia de ambasador, acum se oferă pentru poziţia de primar al municipiului Târgu- Mureş. Azi îşi face cunoscute intenţiile. Ce anticipam deunăzi, s-a întâmplat. Suntem în plin Ceardaş cu aspect de Periniţă. Întotdeauna ungurii au disimulat, ca să dea aspect de legitimitate.
 • Mărţişor oferit de Adrian Năstase: „Sper să nu vă surprindă că de data asta sunt de acord cu atitudinea Guvernului şi a ministrului de Externe. Serbia tot ne-a dus cu vorba şi pot să vă spun, spre exemplu, că numai în urmă cu câteva săptămâni au acceptat o propunere de a face un consulat într-o zonă locuită de români, propunere care fusese făcută în urmă cu opt ani. Opt ani de zile nu au spus absolut nimic, acum au început să răspundă. (...) Eu fac parte din Comisia de monitorizare a Consiliului Europei şi pot să vă spun că acolo au fost nenumărate discuţii, nenumărate promisiuni care nu au fost realizate. (...) Sigur, avem tot respectul pentru interesele celorlalte ţări, dar eu sunt absolut de acord că avem dreptul să ne reprezentăm şi interesele noastre, care sunt interese legitime legate de statutul minorităţii româneşti în Serbia, şi acesta este un moment în care aceste lucruri trebuie spuse cu seriozitate. După părerea mea atitudinea este corectă”. Sursa: ziare.com.

2 martie

 • Agerpres ne face cunoscut ce găselniţe au descoperit adepţii autonomiei pe criterii etnice. Simpaticii ăştia, după modelul românesc „Teiul lui Eminescu”, vor să propună ca un ulm din Căpeni, judeţul Covasna, să poarte numele de „Arborele memorial Eugen Antal” (în ungureşte, Jeno Antal). De ce acest omagiu? Răspunsul dat de Zoltan Dumitru, propunătorul, este: „Noi am vrea ca acest copac să poarte numele lui Antal Jeno, al inginerului care l-a înscris în acest concurs. Deci să fie Arborele memorial Antal Jeno”. Concursul este „Arborele european al anului”. O inepţie venită din Cehia. Mă întreb: oare arborele european al anului ăsta va fi mai prejos decât cel de la anul ori la anul îl taie pe câştigătorul din anul declarării? Diferenţa de cultură e clară şi nu poate fi surmontată de udemerişti cu astfel de acţiuni. E Cooperativa Munca-n Zadar, dacă nu ai autentice valori.

3 martie

 • Eveniment istoric pentru români. Guvernele românilor s-au întâlnit în plen, la Iaşi, pentru a stabili coordonatele viitoarei colaborări româno-române. Sper că s-au discutat şi acţiuni care să ducă la eliberarea fraţilor noştri de sub cizma rusească. E greu, dar nu imposibil. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de când ruşii ne-au furat Moldova din stânga Prutului, înjumătăţind- o. E timpul ca teritoriul să revină la patria mamă, pentru ca românii să se bucure sau să sufere împreună, nu separat.
 • Unealta rusească Vladimir Voronin a comentat aşa: „S-a umilit în faţa românilor”, referire la primul-ministru Vlad Filat, român. Noi nu-l comentăm pe Voronin, îl lăsăm în plata Domnului.

4 martie

 • Duminica Ortodoxiei. În cuvântul de învăţătură rostit după Sfânta Evanghelie, Patriarhul Daniel a zis, printre altele, că în prima Duminică din Postul Mare se cinsteşte biruinţa Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor. Părintele Teofil Părăian a spus despre Ortodoxie, într-un interviu luat la Braşov, în 21 februarie 1999: „Ortodoxia nu este o teorie, Ortodoxia este o practică. Pentru unii poate să fie greu să fie ortodocşi, pentru alţii poate să fie uşor, adică e uşor să fie ortodox pentru cineva care s-a obişnuit cu ortodoxia, cu disciplina ortodoxă şi e greu să fie ortodox pentru cineva care are împotriviri în conştiinţa lui”.

5 martie

 • Agerpres anunţă lumea despre un eveniment memorabil. Iuliu Vinkler a câştigat alegerile pentru postul de preşedinte al UDMR Hunedoara. Câştigătorul anunţă că va continua ofensiva catolică în Transilvania. Citiţi vorbele sale: „Lucrăm într-un parteneriat strategic cu centrul pentru copii administrat de Fundaţia Sfântul Francisc. Mă bucur că, deşi au deschis 22 de centre în toată Transilvania, Deva a rămas sediul principal al activităţii, acesta fiind un semn al solidarităţii maghiarilor de aici şi al unei colaborări excelente cu UDMR”. Atenţie români, cui cereţi ajutor! Să nu cădeţi în capcana în care puţini din străbunicii voştri au căzut din considerente materiale. Aceea de a-şi părăsi credinţa ortodoxă strămoşească pentru a asculta de un papă şi nu de Mântuitor. Să nu uitaţi că catolicii (ups!) au distrus peste 200 de lăcaşuri de cult ortodox din Transilvania, dintotdeauna valahă. Mântuitorul niciodată nu a impus nimănui ceva, dar papii da. În numele catolicismului au schingiut, corupt, terorizat. Exact invers decât a făcut Mântuitorul şi, culmea blasfemiei, în numele Lui şi-au motivat acţiunile. Iată că UDMR este în parteneriat strategic cu Vaticanul pentru catolicizarea Transilvaniei valahe. Toată stima pentru Iuliu Vinkler pentru afirmarea adevărului. Noi ştiam ce se întâmplă, iar dumnealui ne-a dat confirmarea. Mulţumim pentru sinceritate. Observăm că agresiunea s-a poziţionat în vatra neamului, judeţul Hunedoara. Ar trebui ca această acţiune să fie respinsă democratic.

6 martie

 • După apariţia de ieri a domnului Răzvan Mihai Ungureanu la televiziunea publică, au apărut şi explicaţii asupra unor afirmaţii făcute cu acel prilej. Am aflat ce băieţi deştepţi, ai regimului Băsescu, au pus la cale sabotarea României prin cheltuirea banilor aiurea, fără folos real pentru ţară. Cum „gura păcătosului adevăr grăieşte”, să citim ce grăieşte: „Cred că a fost o figură de stil, deoarece nu exista la nivelul Guvernului un program de construit piscine la ţară. Dacă este vorba despre bazinele de înot de la Compania Naţională de Investiţii, probabil că Mihai Răzvan Ungureanu s-a referit la Laszlo Borbely şi Vasile Blaga, miniştrii în timpul cărora a început acest program, eu continuând finanţarea doar a unora dintre proiectele în derulare, pentru că stoparea lor însemna irosirea banilor publici deja plătiţi. Îi dau dreptate lui Mihai Răzvan Ungureanu, nici eu nu am apetenţe pentru piscine în toată ţara”. Nu putem trece peste aceste afirmaţii cu uşurinţă, deoarece noi am semnalat la timpul potrivit unitatea în cuget şi simţiri între Vasile Blaga şi udemerişti. Domnule Băsescu, de ce îi daţi voie Elenei să se exprime astfel? Aruncaţi o ispită cu această blondă, care nu a mâncat cârnat de Pleşcoi şi nici gura nu-i miroase a oaie sau usturoi. Ne sugerează ea că aţi ştiut de la Serviciul de Informaţii Externe ce se întâmplă în interiorul ţării cu Blaga şi dragostea lui pentru udemerişti, şi acum e momentul adevărului. Poate viitorul ne va lămuri chestiunea. Să dea Domnul să mai trăim până atunci!

7 martie

 • Agenţia Ştiri Fierbinţi ne anunţă: „Tensiunile PDL-UDMR pe tema Universităţii de la Târgu- Mureş continuă. Marko Bela: «Dacă săptămâna viitoare nu se va da hotărâre de Guvern privind înfiinţarea facultăţii în limba maghiară, eu personal nu voi mai susţine acest Guvern»”. Pagubă-n ciuperci. Poate a venit momentul să susţină românii Guvernul şi nu Frumosul Marcu. Politicieni, gândiţi- vă! Dumnezeu să vă lumineze! Poate înţelegeţi că demnitatea e înainte de orice! Oricum acest Guvern va organiza alegerile, iar faptul că udemeriştii nu vor fi în el e numai de bine.

8 martie

 • Preocupat de problemele existenţiale ale lumii, deputatul Horia Grama nu are timp de colegiul care l-a trimis în Parlament pentru a-i susţine interesele. Se pare că Dănuţ i-a promis ceva pentru a-i ceda reprezentarea. Aşteptăm infirmări vulcanice.

Categorie: