In Memoriam Prof. Georgeta Ciobotă (20 februarie 1938, Apostolache - 12 noiembrie 2020, Alba-Iulia)

Profesoara Georgeta Ciobotă s-a născut la 20 februarie 1938 în comuna Apostolache, judeţul Prahova, o comună aşezată între deal şi munte, într-o familie cu cinci copii, din părinţi ţărani simpli, cu doar câteva clase primare, dar foarte gospodari şi cu iubire de Patrie.
A rămas în satul natal până în 1952, când a terminat şcoala primară. A urmat Şcoala Mixtă din Ploieşti (Şcoala Pedagogică Ploieşti), absolvită în 1955. În 1957, se mută la Deva, lângă sora sa mai mare, unde a lucrat la Administraţia Pieţii şi la Banca de Investiţii.
În 1958, se căsătoreşte cu Ioan Ciobotă, alături de care a petrecut 55 de ani de viaţă. Din 1963, intră în învăţământ, predând Limba şi Literatura Română şi limba rusă. În judeţul Hunedoara, a predat la Şcoala Gimnazială din Şoimuş (1963 şi 1965) şi la Şcoala Gimnazială Nr. 2 „Dr. Petru Groza” (azi „Regina Maria”) din Deva (1965 şi 1968).
În 1968, odată cu reorganizarea administrativă a României, se stabileşte împreună cu soţul în oraşul Marii Uniri, Alba-Iulia. În 1970, termină Facultatea de Limbi Slave din cadrul Universităţii Bucureşti, specialitatea Limba şi Literatura Rusă - Limba şi Literatură Română. Urmează câţiva ani Facultatea de Limba şi Literatura Franceză din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.
În Alba-Iulia, activitatea didactică şi-a desfăşurat-o la Şcoala Gimnazială Nr. 2 (1968-1972), Liceul Militar din Alba-Iulia (1977-1978) şi Şcoala Gimnazială Nr. 6 (1972-1995), devenind titular în învăţământ în 1974.
Instituţia de învăţământ pe care a purtat-o mereu în suflet a fost Şcoala Gimnazială Nr. 6 din Alba-Iulia, la temelia căreia Georgeta Ciobotă şi-a pus amprenta în calitate de primul său director. În cei 23 de ani ai activităţii sale în cadrul acestei şcoli, datorită dăruirii şi pasiunii pentru meseria de profesor, a devenit unul dintre cele mai îndrăgite cadre didactice, stimată de elevii săi şi foarte mult apreciată de colegi.
Activitatea în cadrul şcolii nu s-a limitat la predarea literaturii şi gramaticii Limbii Române, căci profesorul Georgeta Ciobotă a fost şi un mare patriot. Din dorinţa de a transmite elevilor săi respectul pentru trecutul, valorile şi eroii neamului, organiza frecvent excursii în locuri încărcate de istorie, unde copii desfăşurau, sub îndrumarea sa, momente artistice încărcate de emoţie patriotică.
Latura sa artistică s-a manifestat prin scrierea şi punerea în scenă, alături de elevii săi, a două piese de teatru pioneresc, „Teza de nota 10” şi „Vânzătorul de ziare”, prima fiind remarcată şi publicată, la acea vreme, de revista „Teatrul”.
În anul 1985, prin ordinul 5616, obţine titlul de „Profesor Evidenţiat” din partea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului.
La pensie, are o bogată activitate publicistică. Poeziile şi articolele sale sunt publicate în ziarul „Unirea”, revista „Dacoromania” - a cărei secretar de redacţie a fost, „Condeiul ardelean”, publicaţie bilunară editată în judeţul Covasna, şi foaia „Art-Emis”, din judeţul Vâlcea.
Profesoara Georgeta Ciobotă a scris numeroase memorii în nume personal sau în numele asociaţiei din care făcea parte, adresându-se personalităţilor sau instituţiilor importante în stat, cerând rezolvarea situaţiei locale din judeţul Alba sau rezolvarea unor nemulţumiri la nivel naţional.
În articolele sale, publicate în diferite ziare şi reviste, a luat atitudine criticând dur autorităţile locale sau de stat, cât şi atitudinea unor persoane publice. Poeziile sale sunt dovada de netăgăduit a iubirii de Patrie şi Neam pe care o purta în suflet. Alături de prietenii săi de la Fundaţia „Alba-Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României”, a participat permanent la diverse manifestări patriotice şi culturale. A fost trup şi suflet alături de prietenii săi, a iubit Limba Română şi cel mai mult, corectitudinea şi PATRIA.

Categorie: