Organizatorii marşului sunt persecutaţi?

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.048, 18.11.2013

Jandarmeria l-a chemat la sediu pe Lukacs Lorant, unul din organizatorii marelui marş al secuilor, conducătorul coloanei din Lunga, acesta primind un avertisment pentru perturbarea circulaţiei. În opinia reprezentanţilor CNS, nu este exclus să fie chemaţi şi alţii. În opinia lui Gazda Zoltan, conducătorul Consiliului Secuiesc scaunul Sepsi, probabil că autorităţile au primit ordin să îi persecute pe oameni.
Lukacs Lorant ne-a declarat: la începutul săptămânii trecute a fost contactat telefonic de reprezentanţii jandarmeriei, care l-au întrebat când ar avea timp pentru o discuţie. Dat fiind faptul că lucrează în agricultură, întâlnirea a fost planificată pentru sâmbătă. El s-a deplasat împreună cu avocatul său la jandarmerie, unde exista un proces-verbal şi unde i s-a comunicat că în data de 27 octombrie, în timpul slujbei festive, participanţii sosiţi de la distanţă au ocupat o parte din carosabil, perturbând circulaţia. Sancţiunea variază între 1.000-10.000 de lei, însă nu a fost amendat, ci doar avertizat. Nu ştiu dacă este vorba despre o intimidare. Cred că au vrut să mă avertizeze, însă eu nu am semnat procesul-verbal - a declarat preşedintele Consiliului Secuiesc Lunga. El a mai adăugat că acuzaţia formulată de autorităţi nu este adevărată. Carosabilul nu a fost ocupat. Este adevărat că la slujba religioasă de la Lunga au participat 4-5.000 de oameni.
Referindu-se la cele întâmplate, Gazda Zoltan, organizatorul principal al marşului, şi-a exprimat nedumerirea. După cum a declarat, după evenimentele din 27 octombrie a fost sunat de conducătorul jandarmeriei judeţene, care i-a adresat mulţumiri pentru colaborare şi pentru faptul că totul s-a desfăşurat în ordine. Ca urmare, după trei săptămâni, nu este corect ca oamenii să fie persecutaţi. În opinia sa, jandarmeria nu este un organ de anchetă. Mai mult decât atât, nu respectă regulamentele, deoarece dacă doresc să cheme pe cineva, trebuie să facă acest lucru în scris, nu telefonic. Întrebându-l ce ar putea fi în spatele acţiunii autorităţii, Gazda a declarat: sfera politică este încă revoltată de marş. S-a vorbit despre unele cerinţe, cum că ar trebui să li se ceară explicaţii organizatorilor marşului. Probabil că jandarmeria a primit ordin să îi persecute pe oameni. Prin asta nu vor obţine altceva decât ca la următoarele ocazii să adoptăm o poziţie mai dură - a subliniat el.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.048, 18.11.2013; Titlu: Organizatorii marşului sunt persecutaţi?, Semnează: Farcadi Botond