Prefectul, drapelul şi secuii,

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.271, 15.08.2014

Prin prisma maghiarilor din Trei Scaune este aproape indiferent cine este prefectul serviabil. Popica, Marinescu sau Munteanu. Aceştia sunt reprezentanţii aceleaşi viziuni a statului naţional şi obstrucţionează în mare parte orice măsură cu referinţă maghiară. În structura de stat care funcţionează exemplar de prost, necesitatea instituţiei prefectului poate fi pusă sub semnul întrebării, însă în această situaţie regretabilă de pe Pământul Secuiesc este pur şi simplu contra procesului dezvoltării. În timp ce cel mai important reprezentant al guvernului în teritoriu luptă consecvent împotriva drapelului secuiesc şi împotriva cuvântului maghiar, nu îi mai rămâne timp să se ocupe de problemele care vizează viitorul comunităţii care trăieşte aici. Se pare că ei nu ridică acele probleme care au legătură cu domeniul dezvoltării economice, cu diminuarea ratei şomajului, cu învăţământul şi cu sănătatea şi nu în ultimul rând cu problemele privind romii, care afectează în mod sensibil judeţul. Meritul principal al prefecţilor noştri este acela că atacă orice este important pentru maghiarii care trăiesc aici.
Soldatul nostru de partid, în campania împotriva drapelului secuiesc şi cu ajutorul reclamanţilor săi, şi-a îndreptat acum privirea tocmai pe Covasna şi a observat că pe statuile dedicate lui Ignacz Rozsa, Gazda Olosz Ella şi Erkel Ferenc lipsesc inscripţiile româneşti. Autoguvernarea staţiunii Covasna, propunând o soluţie de compromis, a decis că va sprijini soluţionarea problemei. Cu inscripţiile amplasate lângă creaţiile amintite îi va informa şi pe vizitatorii vorbitori de limbă română. Acest lucru reprezintă un gest frumos şi în măsura în care prefectul ar manifesta o înţelegere similară faţă de problemele comunităţii maghiare, probabil că nu am bate pasul pe loc.
Nu există odihnă, nu există linişte. Cabinetul apără cu forţa normele juridice şi atacă hotărârile autonomiste adoptate de consiliile localităţilor din Trei Scaune. Să nu ne facem iluzii: prefectul nostru va ataca orice măsură cu referinţă maghiară, cel puţin asta demonstrează tradiţia politică, una care se hrăneşte din exclusivismul legat de statul naţional. Ar trebui cumva schimbată această viziune şi ar trebui căutaţi aliaţi în această direcţie.