Prefectul invită la sărbătoare / Cer îndepărtarea panoului SIC;

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.401, 23.01.2015;

Printr-o adresă oficială, prefectul Sebastian Cucu îi invită pe Tamas Sandor, preşedintele consiliului judeţean, şi pe Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu-Gheorghe, să participe de ziua unirii la festivitatea organizată la sfârşitul acestei săptămâni în municipiul reşedinţă de judeţ. Totodată, prefectul le-a solicitat edililor să înlăture panoul uriaş SIC - Terra Siculorum amplasat în apropierea locului de desfăşurare a ceremoniilor confesionale şi militare.
În adresa anexată comunicatului de presă de ieri, publicat pe site-ul prefecturii, Sebastian Cucu face referire la protestul vehement al Forumului Civil al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi al Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa.
Organizaţiile consideră că reamplasarea panoului SIC şi menţinerea acestuia în piaţa publică, în perioada festivităţilor dedicate zilei de 24 ianuarie, este un gest extremist şi lezează comunitatea română, sentimentele ei naţionale şi manifestarea în sine. Prefectul a apreciat: cu astfel de gesturi provocatoare şi inutile, convieţuirea normală interetnică nu poate fi menţinută. În felul acesta se riscă amplificarea neîncrederii între români şi maghiari. Prefectul le-a cerut conducătorilor judeţului şi municipiului reşedinţă de judeţ să îndepărteze de îndată panoul uriaş.
Prefectura a greşit adresa atunci când s-a adresat consiliului judeţean şi primăriei, deoarece panoul a fost amplasat de UDMR cu aprobarea consiliului orăşenesc - ne-a declarat ieri Tamas Sandor. Preşedintele autoguvernării judeţene a subliniat că unirea principatelor române este un moment important în istoria naţiunii române, dar nu are legătură cu panoul SIC, deoarece Pământul Secuiesc exista la vremea respectivă de mult timp. El a declarat că activitatea organizaţiilor civile amintite de prefect şi a persoanelor din spatele acestora - Ioan Lăcătuşu şi Dan Tănase - amplifică faptul că acestea caută conflictul. Tamas Sandor consideră îmbucurător faptul că prefectul este preocupat de posibilitatea convieţuirii paşnice. Totodată, i-a supus atenţiei faptul că zilele trecute, în Covasna, au apărut autocolante cu inscripţia Urăsc naţia maghiară! Panoul SIC nu este îndreptat împotriva nimănui. Se referă la propriile noastre simboluri - a sintetizat liderul autoguvernamental.