Protecţie din partea autorităţilor pentru fascişti / Jandarmeria discriminează

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 233, 04.12.2013

Jandarmeria a procedat neprofesional, a făcut diferenţă între un cetăţean şi altul în momentul în care, la 1 decembrie, a intervenit în forţă împotriva tinerilor maghiari, iar pe extremiştii români i-a lăsat să facă scandal - au afirmat reprezentanţii PCM şi PPMT în cadrul unei conferinţe de presă de ieri, 3 decembrie.
Preşedintele filialei judeţene a PCM, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că îi va adresa autorităţii judeţene ATOP o scrisoare în care va cere cercetarea incidentului de la 1 decembrie. În opinia sa, baza democraţiei este egalitatea deplină, iar aceasta nu a fost validată în momentul în care reprezentanţii Noii Drepte - faţă de a căror venire aici consiliul local a protestat în unanimitate - au fost însoţiţi de jandarmi cu zâmbetul pe buze, aceştia neintervenind nici în momentul în care reprezentanţii Noii Drepte au încercat să rupă drapelul secuiesc din centru; în schimb s-au repezit asupra tinerilor maghiari, amendându-i pe doi dintre ei.
Din acest motiv, ar fi nevoie cât mai repede ca membrii conducerilor poliţiei şi jandarmeriei din Trei Scaune să fie localnici maghiari, care cunosc situaţia în plan local şi sunt capabili şi să comunice - a precizat Kulcsar. A adăugat că indiferent ce spune prefectul, primarul Antal Arpad a procedat corect atunci când a protestat, deoarece a cerut să nu vină aici extremiştii, nu localnicii veniţi în stradă.
Bedo Zoltan a citat din lexicon definiţia fascismului şi a afirmat că în baza însemnelor şi a sloganurilor sale, Noua Dreaptă este o organizaţie fascistă. Preşedintele executiv al PPMT - scaunul Sepsi a spus că o problemă şi mai mare este însă aceea că jandarmeria colaborează cu o astfel de grupare.
Este inacceptabil ca în secolul al XXI-lea, în România care se autointitulează stat democratic, membrii agresivi ai unei organizaţii fasciste, veniţi aici din toată ţara, să facă scandal sub supravegherea poliţiei, instigând la ură în jurul lor - a afirmat Bedo.
Jandarmeria nu a făcut nimic împotriva fasciştilor, în schimb s-a repezit fără avertisment asupra tinerilor maghiari care aşteptau în linişte, i-au lovit cu picioarele şi i-au îmbrâncit, i-au împuns cu bastoanele, iar pe doi dintre ei i-au amendat pentru tulburarea liniştii publice - a spus preşedintele executiv al PPMT - scaunul Sepsi.
În cazul în care vor solicita, PPMT le va asigura apărare juridică gratuită tinerilor amendaţi şi se gândeşte să le intenteze proces jandarmilor care au făcut abuz de putere - a afirmat Bedo, adăugând: dacă partea română ar dori cu adevărat reconcilierea, ar alege ca sărbătoare naţională a României o zi care nu este zi de doliu pentru maghiarii transilvani.
Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 233, 04.12.2013;
Titlu: Protecţie din partea autorităţilor pentru fascişti / Jandarmeria discriminează,
Semnează: Erdely Andras

Aparut in :