Roumanian Global News sau Russian Global News?

În ziua de 3 februarie 2012, pe site-ului Roumanian Global News al Agenţiei de Presă a Românilor de Pretutideni am citit articolul scris de jurnalistul Petru Bogatu, de la Jurnal.md, cu titlul „Trebuie schimbată denumirea Republicii Moldova”. Am avut o tresărire de bucurie. Am purces, cu sârg, să citesc. La sfârşit, m-am dezumflat.
În cuprinsul articolului, am găsit întrebările şi consideraţia: „Credeţi că 2012 e anul speranţelor renăscute? Al Basarabiei revenite în matricea românească? Nu ni-l dă Moscova cu una, cu două”. Apoi întreabă: „Cum să ieşim din istoria Rusiei?”. Aceste formulări m-au înfiorat. Le-am simţit ca un avertisment, nu ca pe o dorinţă sinceră a autorului. Mai degrabă este un mesaj, aşa, subliminal, care ne transmite că nu putem ieşi de sub influenţa Rusiei, pentru că din istoria ei nici vorbă. Acum 200 de ani ne-au furat teritoriul românesc de la est, folosindu- se de tot felul de subterfugii acceptate de celelalte puteri europene. L-au administrat, deznaţionalizând, ucigând masiv românii, deportându-i în Asia rusească. Teritoriul l-au repopulat, în balans, cu ruşi. Dumnezeu a lăsat ca tot românii să fie mai mulţi şi ruşii mai puţini, semnificativ. Estul României, cucerit prin vicleşug şi nu prin luptă, va rămâne o pagină de glorie în istoria Rusiei! Deci întrebarea e falsă, nu vom putea ieşi din istoria Rusiei niciodată.
Citind mai departe, văd că dumnealui propune ca al doilea stat român să aibă o sărbătoare naţională la o dată diferită de patria mamă, şi anume 27 martie 1918. Ce unire doreşte Petru Bogatu dacă propune pentru al doilea stat românesc altă dată decât 1 decembrie 1918? Diferenţele nu fac decât să ne despartă, similitudinile ne adună!
După tot felul de considerente pozitive, pentru adormirea cititorului, despre România Mare şi beneficiile rezultate din unire asupra teritoriului în care locuieşte acum domnul Petru Bogatu, vine propunerea, şocantă pentru mine, pentru noua denumire al celui de al doilea stat român. Citez din articol: „Aşa fiind, consider că şi denumirea celui de-al doilea stat românesc ar trebui schimbată în Republica Moldova de Est”. Deci nu România de Est, aşa cum promovează agenţia de presă a românilor de pretutindeni, Roumanian Global News, ci Moldova de Est, mănuşă pentru ruşi. E de notorietate că ruşii acţionează pentru realizarea unui stat Moldova, care să acopere teritoriul moldav stăpânit de Ştefan cel Mare şi Sfânt. Domnul Petru Bogatu oare doreşte aşa ceva? Prin denumirea nouă, propusă de domnia sa, dacă ar fi adoptată, ar constitui un pas important al diplomaţiei ruse în susţinerea creării statului Moldova, de la Nistru până la Carpaţii Orientali, care ar urma să aibă graniţă cu Ungaria, ce va îngloba, în aceeaşi viziunea rusească, Transilvania Românească.
Ei da! Mulţumesc maicii mele care mi-a zis mereu să fiu atent la amănunte, că ele conţin adevăratele intenţii. Amănuntul, denumirea sugerată, din articolul domnului Petru Bogatu, găzduit de site-ul RGN, mi-a dat insomnii până m-am hotărât să arăt public îndoielile mele cu privinţă la buna lui credinţă. Aceleaşi îndoieli mă bântuie şi faţă de agenţia care-l publică.
După ce am citit cartea „Fereşte- mă, Doamne, de prieteni”, cu subtitlul „Războiul Clandestin al Blocului Sovietic cu România”, a domnului Larry L. Watts, lămurindu-mă despre mâna lungă a dezinformării ruseşti în ce priveşte România, am devenit mai circumspect faţă de patriotismul afişat cu obstinaţie. Căutând pe site-ul RGN vreo ştire în legătură cu amintitul autor american, nu am găsit nimic, deşi este ştiut că a lansat-o şi la Chişinău, în România de Est, ocazie cu care au avut loc dezbateri ample. Căutând Petru Bogatu pe acelaşi site am dat de zeci de articole, îndoielnice din punct de vedere al ideii de revenire a estului României la patria mamă, în opinia mea.
Să fie oare titlul sub care se difuzează ştirile de la Chişinău - „Chişinău, România de Est (Basarabia)”, la prima vedere de un patriotism pur, o dezinformare, o dorinţă de a escamota adevăratele intenţii? Poate responsabilii agenţiei vor lămuri inadvertenţele. Doamne ajută românismul!

Categorie: