Sabin Gherman: Regiuni istorice, Pământ Secuiesc autonom

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.053, 23.11.2013

Sabin Gherman a fost unul dintre cei care au expus în cadrul conferinţei pe tema autonomiei, desfăşurate sâmbăta trecută, 16 noiembrie, la Sfântu-Gheorghe. Expunerea sa despre regionalism, Transilvania, autonomia de pe Pământul Secuiesc şi relaţia dintre maghiari şi români a fost deseori întreruptă de aplauze. Sabin Gherman ne-a acordat şi nouă un interviu.
Sunteţi directorul televiziunii Transilvania Live, care semnalează şi prin denumirea sa că îşi asumă ideea regiunii transilvane.
Este vorba, bineînţeles, de o asumare în sens cultural, am dori să arătăm ceea ce este bine în Transilvania.
Cum se vede de la Cluj: există sau nu conştiinţă identitară transilvană, s-a consolidat ea în ultimii ani?
Există, numai că este o problemă cu ea. Există separat identitate românească transilvană şi separat identitate maghiară transilvană. Din punct de vedere cultural ar fi în regulă, însă în contextul mişcărilor comune, al adoptării unei poziţii comune pentru Transilvania, este ceva mai problematic. Tuturor trebuie să le fie clar că fără maghiari, românii nu pot face nimic pentru Transilvania, iar acest lucru este valabil şi invers. În plus, nici în istoria noastră comună nu există multe momente importante care să ne separe, sunt mult mai multe cele care ne leagă. Reţeta este simplă: trebuie să avem încredere unii în ceilalţi.
Este pe cale să se nască încrederea reciprocă între maghiarii şi românii transilvani?
Din păcate, însă, nu s-au maturizat suficient nici unii, nici alţii.
Credeţi că va veni momentul în care maghiarii şi românii vor acţiona împreună pentru Transilvania?
Cred că nu este departe, în momentul de faţă, situaţia poate fi asemănată cu cea a unei oale sub presiune. Diferenţele de opinie fundamentale nu sunt între români şi maghiari, ci între maghiari şi maghiari, respectiv între români şi români. Suntem aici, pe Pământul Secuiesc, este foarte bine că există o competiţie politică pentru voturile maghiarilor. Orban Viktor este un foarte bun conducător al maghiarilor, care a arătat că terenurile agricole nu sunt de vânzare şi că se poate guverna şi fără să-i chinui pe oameni, care oricum au trecut prin nenumărate restructurări şi tranziţii. La congresul PPE de la Bucureşti am notat două afirmaţii memorabile. Una a fost a cancelarului german Angela Merkel, care a spus că dezvoltarea nu este legată de directiva uniunii, creşterea economică depinde de libertatea şi creativitatea antreprenorilor. A doua afirmaţie îi aparţine lui Orban Viktor: trebuie să ne pregătim comunităţile pentru o istorie post-criză. Eu sunt de părere că atunci când maghiarii şi românii se adresează unii altora, dialogul lor este sincer. Ce nu este sincer este dialogul dintre maghiari şi maghiari, respectiv dintre români şi români. Asta ar trebui schimbat. În plus, toţi au sentimentul că propria lor comunitate este divizată, iar comunitatea celuilalt este unită.
Cum vedeţi ideile de regionalizare ale guvernului?
Nu este adevărat că Pământul Secuiesc nu s-ar putea întreţine fără sprijinul Bucureştilor.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.053, 23.11.2013; Titlu: Sabin Gherman: Regiuni istorice, Pământ Secuiesc autonom, Semnează: Farcadi Botond