Sprijin american pentru Tokes

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.054, 25.11.2013

Lee Edwards, istoric din SUA, preşedintele Fundaţiei Monumentul Victimelor Comunismului din Washington, a protestat, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, faţă de intenţia de a-l priva pe europarlamentarul Tokes Laszlo de Ordinul de Merit Steaua României. Tot printr-o scrisoare adresată preşedintelui român, şi-a exprimat îngrijorarea şi Maximilian Teleki, preşedintele Coaliţiei maghiaro-americane (AMK).
În scrisoarea transmisă vineri seară - 22 noiembrie - biroului din Washington al agenţiei de ştiri MTI, Lee Edwards a atras atenţia asupra faptului că Tokes Laszlo este luptătorul - recunoscut la nivel internaţional - al libertăţii şi democraţiei, căruia fundaţia i-a fost conferit, în 2009, Medalia pentru Libertate Truman-Reagan. Istoricul a precizat: deşi, potrivit politicii aplicate, fundaţia nu intervine în problemele interne ale statelor suverane, le ia apărarea personalităţilor decorate de formaţiune - cum este şi episcopul Tokes - în cazul în care acestea suferă prejudicii grave. Preşedintele fundaţiei a calificat drept injuste şi neîntemeiate argumentele aduse de consiliul de onoare al Ordinului Steaua României în privinţa retragerii decoraţiei europarlamentarului, potrivit cărora Tokes Laszlo a manifestat o atitudine neconstituţională şi a lezat valorile europene. Valorile europene fundamentale şi constituţia României includ libertatea cuvântului şi dreptul persoanei de a-şi ridica glasul în problemele controversate. Permiterea disputei deschise şi publice este parte a democraţiei funcţionale, respectiv a constituţiei, şi acest lucru nu poate fi schimbat - se arată în scrisoare. Preşedintele statului român a fost somat de Lee Edwards ca prin respingerea deciziei consiliului de onoare şi a retragerii decoraţiei, să-şi dovedească îndatorirea faţă de valorile europene şi libertatea cuvântului.
În scrisoarea transmisă duminică (24 noiembrie) agenţiei de ştiri MTI, Coaliţia maghiaro-americană - cea mai mare organizaţie-umbrelă maghiară din Statele Unite - a amintit: în 2009, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la revoluţia română - ocazie cu care Băsescu i-a conferit lui Tokes Ordinul Naţional Steaua României - preşedintele american Barack Obama a salutat episcopul. Preşedintele Maximilian Teleki a calificat drept îngrijorător faptul că, cu aproape un sfert de secol după căderea comunismului, România ar dori practic să priveze episcopul Tokes de dreptul constituţional la libertatea cuvântului. Retragerea decoraţiei are mesajul că în România de astăzi, care este o ţară democratică, membră a NATO şi a Uniunii Europene, nu i se poate permite unui cetăţean român să vorbească despre devotamentul său faţă de autonomia minorităţilor istorice, fără intimidare, discriminare şi hărţuire oficială. Preşedintele AMK a arătat că formaţiunea sa este în totalitate de acord cu scrisoarea remisă de Lee Edwards, preşedintele Fundaţiei Monumentul Victimelor Comunismului din Washington, în care se precizează că decizia consiliului de onoare al Ordinului Steaua României, potrivit căreia afirmaţiile lui Tokes Laszlo sunt anticonstituţionale şi au lezat valorile europene, este injustă şi nefondată. Prin acceptarea disputelor pe marginea temelor controversate, România şi-ar confirma îndatorirea faţă de democraţia funcţională, respectiv faţă de propria constituţie - a precizat Teleki.
Preşedintele organizaţiei i-a solicitat, în numele AMK, preşedintelui Traian Băsescu să anuleze decizia consiliului de onoare şi prin această măsură să le arate cetăţenilor din propria ţară, respectiv lumii libere că, în România, i se cuvine fiecăruia dreptul inalienabil la libertatea cuvântului şi a conştiinţei. Maximilian Teleki i-a declarat agenţiei MTI: AMK le va prezenta inclusiv membrilor congresului american poziţia pe care a adoptat-o faţă de o hotărâre motivată din punct de vedere politic. Preşedintele AMK şi-a exprimat convingerea că şeful statului român are dreptul să dezaprobe afirmaţiile făcute de Tokes Laszlo, în schimb nu are dreptul să restricţioneze libertatea cuvântului.
Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.054, 25.11.2013;
Titlu: Sprijin american pentru Tokes,
Semnează: Farcadi Botond

Aparut in :