Titlu: Patriotul de serviciu şi dilemele, temerile naţiunii constitutive de stat

Săptămânalul „Erdovidek” (Covasna), nr. 11, 21-27.03.2014

Problema maghiaro-secuiască se extinde în continuare în oceanul infinit al naţionalismului românesc, iar naivitatea, prostia umană par să fie fără margini, înclinând să se transforme în manifestări patologice.
Conducătorii, grupările, organizaţiile dirijate, direct sau indirect, de forţa de ordine publică din România, supralicitează şi acum cine reuşeşte să le spună mai pe şleau maghiarilor ce are pe suflet, cine poate vorbi pe un ton cât mai insultător sau cine susţine cea mai mare absurditate, având în vedere că întreg scandalul prezintă şi un astfel de aspect. După cum se vede, pentru majoritatea conducătorilor români şi o bună parte din presa română importantă este nu situaţia socială şi economică a ţării, problema nu o reprezintă inflaţia, şomajul, ci minoritatea, şi în cadrul acesteia problema secuiască, o prioritate în ţara noastră.
În mintea unor persoane dominate de raţionalitate şi sentimente patriotice se nasc absurdităţi, care nu exclud nici posibilitatea epurării etnice. Unii ar popula Pământul Secuiesc cu concetăţenii lor trimişi înapoi acasă din ţările străine, în timp ce alţii ies în stradă şi răsună în urechea Europei şi a lumii întregi că Pământul Secuiesc nici nu există, mai mult de atât, nu numai maghiarimea compactă nu există, dar nici maghiari-secui sau maghiari-transilvăneni! Dar atunci să-mi spună cineva, ce problemă au, ce îi deranjează, care sunt temerile lor? Extremismul dă naştere extremismului, şi s-a ajuns până acolo încât, dacă ne gândim bine, pare să fie extremist cel care vorbeşte în maghiară pe stradă sau îşi revendică tocmai propriile drepturi. Va fi extremist, deoarece nu înţelege motivul pentru care este tratat ca cetăţean de rangul al doilea pe propriul pământ natal. Este ridicol, şi în acelaşi timp foarte trist faptul că în propria ta ţară, pe Pământul strămoşilor tăi eşti o persoană indezirabilă, mai mult de atât, o persoană extremistă dacă îţi susţii naţiunea. Deoarece nu te-ai strecurat între Mureş şi Olt ca un venetic, un muncitor sezonier sau un refugiat! Extremismul naşte extremism, există şi în rândurile noastre elemente, care fac mai bine dacă tac şi păstrează pentru ei înşişi teoriile prin care instigă o naţiune împotriva celeilalte. Însă fac şi ei parte din această întâmplare, la fel ca şi marionetele laturii celeilalte. Restul nu pot proceda altfel decât să-şi susţină semenii în aplicarea naţionalismului sănătos şi raţional. Între timp să fim vigilenţi, nu numai noi, ci inclusiv reprezentanţa noastră de acolo, de sus, care ne iubeşte atât de mult şi care se asociază cu puterea, deoarece ar putea da dovadă de extremism şi inscripţionarea în limba maghiară a numelor pe pietrele funerare, având în vedere că aceasta este ţara posibilităţilor, extremismului şi a incompetenţei. E bine să fim precauţi!