Titlu: Proiectul secuiesc de autonomie pe masa Consiliului Europei / Fără secui?

Cotidianul „Szekely hirmondo” (Covasna), nr. 25, 06.02.2015;

Hotărârile proautonomiste ale autoguvernărilor de pe Pământul Secuiesc au fost fixate pe ordinea de zi a şedinţei de azi, de la Lisabona, a comisiei de monitoring a Congresului Puterilor Locale şi Regionale, care funcţionează în cadrul Comisiei Europene, numai că maghiarimea din România nu va fi reprezentată de nimeni - atenţionează preşedintele CNS, Izsak Balazs.
La şedinţa de anul trecut, din iulie, de la Chişinău, a comisiei, autoguvernările de pe Pământul Secuiesc au fost reprezentate de primarul din Ghindari, Marton Zoltan, şi de edilul din Gheorgheni, Mezei Janos. Între timp, Marton Zoltan a decedat, iar lui Mezei Janos i s-a interzis să părăsească ţara timp de 60 de zile, fiind suspectat de abuz în serviciu. Izsak speră că primarul din Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, şi consilierul judeţean Klarik Attila - cei doi membri (UDMR) de pe Pământul Secuiesc ai Congresului Puterilor Locale şi Regionale - vor susţine cauza.
Răspunzând solicitării cotidianului Kronika, Klarik Attila a declarat că el este singurul membru maghiar din România al congresului, iar Antal Arpad este membru supleant, însă niciunul dintre ei nu poate participa la activitatea comisiei de monitoring. Delegaţia română are vreo doi membri antimaghiari, însă cu toate acestea sper că discuţiile vor putea fi menţinute pe un făgaş civilizat. Urmăresc evenimentele, iar în cazul în care vor apărea tonuri antimaghiare, voi prezenta cauza în plenul congresului şi voi protesta - a declarat Klarik.