Ziua Solidarităţii Naţionale / Trebuie să se dea dovadă de putere

Cotidianul „Haromszek” (Covasna), nr. 7.209, 03.06.2014;

Partidul Civic Maghiar va organiza şi anul acesta Ziua Solidarităţii Naţionale, în ziua de 4 iunie, ziua semnării dictatului de pace de la Trianon, ocazie cu care au fost invitate şi partidele politice maghiare, UDMR şi PPMT. Organizaţiile de tineret care îşi desfăşoară activitatea în viaţa publică, Tinerii Maghiari din Transilvania (EMI) şi Mişcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au fost rugate să participe cu oratori.
La fel ca şi în anii precedenţi, festivitatea de comemorare va începe la ora 17:30 în Parcul Elisabeta, la drapelul secuiesc - a declarat Balint Jozsef, preşedintele filialei PCM Sfântu-Gheorghe. La începutul manifestării vor fi trase clopotele. Oratorul principal al manifestării va fi Gazda Jozsef, iar pe lângă cuvântări va avea loc şi un program cultural. Iniţiatorii speră că la manifestare va participa un număr mare de persoane, fapt care va indica simbolic solidaritatea noastră naţională. Balint Jozsef a declarat că a purtat discuţii telefonice cu conducătorii organizaţiilor invitate. Nimeni nu s-a delimitat de prezenţă. Invitaţiile oficiale au fost înmânate ieri, iar în cele ce urmează vor purta medieri cu privire la identitatea persoanelor care vor lua cuvântul. El a subliniat că va fi o manifestare autorizată în data de 4 iunie, în municipiul reşedinţă de judeţ.
Kulcsar Terza Jozsef, preşedintele organizaţiei judeţene a PCM, a subliniat că trebuie să fie acolo reprezentanţii tuturor partidelor maghiare, deoarece nu se poate da dovadă de unitate şi de forţă dacă cineva lipseşte. Trebuie să se renunţe la conflictele personale, la acuzaţii. Există cauze în privinţa cărora solidaritatea este obligatorie - a subliniat el. Ziua solidarităţii naţionale poate fi un mesaj pentru Bucureşti şi este nevoie de acest lucru, deoarece puterea română nu ne permite să organizăm un referendum despre apartenenţa judeţelor secuieşti la o singură regiune de dezvoltare. Ne interzic utilizarea simbolurilor noastre, iar instanţele româneşti adoptă sentinţe ilegale şi anticonstituţionale. El a reclamat faptul că nici măcar nu vor să audă despre rapoartele Consiliului Europei privind protecţia minorităţilor. Dacă dorim să dăinuim pe pământul nostru natal, trebuie să acţionăm în comun şi trebuie să dăm dovadă de putere - a mai spus el.