Treziți-vă români, tinerii în pericol!

Nu ne despart decât trei decenii de la „Cenaclul Flacăra”, condus de poetul Adrian Păunescu, în care copii, tineri și părinți cântau împreună pe stadioane și în piețe și slăveau pe Maica România, pe Martirii și Eroii Neamului, dar și pacea în lume. S-au lansat atunci artiști renumiți, printre care aș aminti pe Ștefan Hrușcă, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru și mulți alții. Pentru prima dată, în perioada comunistă, Adrian Păunescu a adus în atenția românilor mișcarea flower-power, muzica folk și muzica rock.
Și astăzi există un anumit „cenaclu”, care se numește Untold, care se desfășoară în centrul universitar Cluj-Napoca, unde copiii și tinerii frumoși ai României sunt supuși, cu voia sau fără voia lor, la un proces „criminal” de spălare pe creier, prin repetare de versuri cu conținut indecent, violent și criminal. Este un proces complex, numit mesaj subliminal, folosit peste tot în lume și lansat de serviciile secrete pentru a spăla creierele votanților nehotărâți. Cum Dumnezeu, domnule primar Boc, ați adus la un astfel de festival acești așa-ziși cântăreți de mahala, alături de Armin Van Buuren, un nume important pe scena trance, atât ca DJ, cât și ca producător de muzică electronică. Iată cum un artist pe nume Gheboasă, din junglă, repetă în versuri de o slabă calitate cuvinte ca „trage la pungă” (droguri) și organele sexuale masculine în diferite ipostaze, folosind indecent și cuvântul „gă…ză țigănească”. Un alt participant la Untold, artistul Rava, cântă despre cultura vaginului tinerilor care, ca apucați, dansează cu mișcări epileptiforme. Oare părinții, care le-au plătit biletele acestor minori (fiindcă erau cât vezi cu ochii, fete și băieți între 16 și 18 ani, care urlau aceste versuri, pe care cred că le cunoșteau dinainte), au știut la ce fel de „festival” au participat copiii lor?
Sigur, ne punem întrebarea care sunt diferențele între tinerii din epoca Cenaclului Flacăra și tinerii de la „cenaclul” Untold? Desigur că dificultățile mari cu care se confruntă tinerii de astăzi față de tinerii din trecut sunt mai numeroase, fiindcă astăzi tinerii au o anumită „calitate”: singurătatea în doi. Generația Cenaclului Flacăra a fost obișnuită cu imaginea tânărului înconjurat cu dragoste: de familie, de un grup de prieteni cu care-și petrecea copilăria, adolescența, cu care învăța, cu care se distra și cu care rămânea prieten și la maturitate. Și le voi da un exemplu tinerilor: filmul clasic Liceenii, pe care aș dori să-l vadă și să-l interpreteze în mintea și sufletul lor.
Astăzi, tehnologia digitală dezvoltată este la îndemâna copiilor și tinerilor, care-și petrec timp îndelungat în compania telefonului mobil, care ține loc de tată și mamă, în compania internetului și sms-urilor și nu în compania familiei și a prietenilor. Este clar că acești tineri au tendință de izolare și, chiar când sunt împreună pe o bancă în parc, în loc să se uite ochi în ochi se uită și „butonează” fiecare telefonul lui.
Așa cum s-a văzut la Untold, și în viața de zi cu zi sunt presiuni mari psihice pentru ca tinerii să aibă relații sexuale și să se drogheze. Cei care nu fac sex sunt considerați, la ora actuală, niște ciudați, niște retrograzi. De aceea, foarte mulți tineri ai zilelor noastre au un comportament autodistructiv, în sensul consumului de alcool și al drogurilor. Și, ați văzut știrile, o adolescentă moare după un consum de un drog la modă, numit Cristal. Tinerii își expun zbuciumul sufletesc prin automutilare, violență, tatuaje de tot felul, bineînțeles cu acordul părinților, care le dau lor tot mai multă libertate. Libertatea, însă, nu înseamnă aceste lucruri.
Fii dispus, deci, tânăr sau tânără din România, să le spui părinților ce se întâmplă în viața ta! Dacă nu le spui este rău și vei păți ca cele două fete răpite și de negăsit din Caracal. Vorbește deschis și respectuos și nu uita că părinții ți-au dat viață, ți-au dat dragostea lor. Dacă te închizi în carapacea ta, ei nu pot avea deplină încredere în tine, iar încrederea e cheia spre libertatea ta. Capacitatea de a comunica cu părinții este ca o piatră prețioasă, ca o bijuterie de pe coroana regală, de care vei avea nevoie și când vei fi adult, fiindcă adolescentul de astăzi va fi adultul de mâine.

 

dr. Mircea Frenţiu (Blaj, Mica Romă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *