Colţul spiritual

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

 

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în fiecare an la data de 29 august. Acesta s-a născut în cetatea Orini, ca fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia. I-a fost atribuit supranumele de „Înaintemergătorul” datorită faptului că a anunțat venirea lui Hristos.
Conform Sfintei Evanghelii, Irod, în cadrul celebrării zilei sale de naștere, a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea perioadă, Ioan Botezătorul era în fortăreața iudeo-romană din estul Mării Moarte în temnița lui Irod de la Maherus. Motivul întemnițării este unul simplu: Ioan îl critică public pe Irod pentru traiul nelegiut de care a dat dovadă alături de Irodiada, soția fratelui său. Urându-l până în măduva oaselor, aceasta îi cere fiicei sale, Salomeea, să îi spună lui Irod că dorește capul lui Ioan ca răsplată pentru dansul ei.
Irod, de teamă că Ioan Botezătorul ar putea învia, decide ca doar trupul acestuia să fie dat ucenicilor pentru a fi înmormântat la Sevastia, pe când capul său a fost îngropat de către Irodiada în curtea sa.
Conform tradiției, Sfânta Ioana este cea care a luat capul Sfântului Ioan din curtea Irodiadei si l-a îngropat la Ierusalim în muntele Eleonului. Acolo a rămas până pe vremea împăraților Constantin și Elena, care au dus capul la Emesa în Siria. Așadar, cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul a avut loc la Emesa în anul 453.
Ulterior, pe vremea luptei întreprinse împotriva icoanelor, capul său a fost îngropat la Comane, iar mai apoi a fost dus de către Sfântul Ignatie la Constantinopol în anul 860. În timpul cruciadelor, o parte a capului său a fost luată de la Constantinopol de către latini și a fost dusă la o biserică din Amiens.
Această zi reprezintă ultima mare sărbatoare a anului bisericesc, având în vedere că acesta s-a încheiat ieri, 31 august.

Pr. Gheorghe Nicolae Șincan
(Târgu-Mureș)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *